Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.05.2017 12:03 | Správy | Domáce správy

Generálny prokurátor Čižnár zasiahol proti ĽSNS: 5 dôvodov, prečo sú kotlebovci fašisti

To, o čom sa dlhé mesiace len šepkalo, je už realitou. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár (53) podal vo štvrtok návrh na rozpustenie Ľudovej strany Naše Slovensko Mariána Kotlebu na Najvyšší súd.

Spravil tak na základe rozsiahlych podkladov, ktoré ukázali, že hnutie je extrémistické s fašistickými tendenciami a svojím programom porušuje Ústavu Slovenskej republiky. Slovensko už má s rozpustením Kotlebovej strany skúsenosti. Aká je šanca, že súd potvrdí Čižnárovo rozhodnutie?

Na prokuratúru prišlo od minuloročných parlamentných volieb viac ako 170 podaní, v ktorých sa sťažovali na porušovanie zákonov zo strany Kotlebovej strany. Teraz je to čierne na bielom, keďže si tieto slová osvojila Generálna prokuratúra. „Podľa názoru prokuratúry cieľom tejto politickej strany je odstránenie súčasného demokratického systému v Slovenskej republike. Politická strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu Slovenskej republiky, zákony a medzinárodné zmluvy,“ znie oficiálne stanovisko, ktoré smeruje na Najvyšší súd.

Otvoriť galériu

Na ťahu je Najvyšší súd

 

Tam bola žaloba doručená už v stredu. Rozhodovať o nej bude päťčlenný senát správneho kolégia. „Najprv bude skúmať, či sú splnené procesné podmienky konania, bude doručovať žalobu na vyjadrenie žalovanému a až po naštudovaní rozsiahlej spisovej dokumentácie o žalobe rozhodne. Lehoty zákon nestanovuje,“ uviedol hovorca Boris Urbančík. „Myslím si, že keď už sa generálny prokurátor takto rozhodol, tak má dostatok hodnoverných dôkazov na to, aby sa s tým aj Najvyšší súd na základe svojho preskúmania stotožňoval,“ uviedla rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská. Kotlebovci sú však z rozhodnutia prokuratúry rozčarovaní. Už v minulosti tvrdili, že všetky obvinenia stoja na vode. „Sú to veci vykonštruované na politickú objednávku, ničoho sa nebojíme,“ povedal Novému Času v apríli poslanec Milan Uhrík. Včera len dodal, že Čižnár by mal zasahovať proti Kiskovi, Kaliňákovi či Ficovi. „No proste tragická komédia,“ napísal.

 

Kotlebovcov už raz zakázali

Polícia už pred časom obvinila dvoch poslancov - Stanislava Mizíka a Milana Mazureka z extrémistických činov, za ktoré im hrozí niekoľko rokov vo väzení. Práve to ovplyvnilo aj rozhodnutie prokuratúry. „Som rád, že dnes policajti nehľadajú spôsob, ako vec odmietnuť. Pôjdeme po konaniach aj členov tejto strany, ktoré vykazujú znaky trestných činov,“ uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

Podobné problémy mala už prvá Kotlebova strana Slovenská pospolitosť, ktorú Najvyšší súd zakázal v roku 2006. Pospolitosť v programe navrhovala zrušiť demokratický systém a nastoliť „stavovský štát na národnom, kresťanskom a sociálnom princípe“. Odborník na extrémizmus Radovan Bránik upozorňuje, že kotlebovci majú už dlhšie pre tento prípad náhradné riešenie. „V registri strán existujú ďalšie tri strany, na ktoré má priamy dosah Kotleba. To je záloha ĽS NS pre prípad, že bude zrušená, a zo zakázanej strany preskočia do čistej,“ tvrdí Bránik.

 

5 dôvodov, prečo sú kotlebovci fašisti

Jakub Drábik z Historického ústavu SAV:

1. Fašizmus je forma radikálneho nacionalizmu snažiaca sa o „očistu“ národa, ktorý je podľa fašistov v kríze. Takto nám dnešný stav prezentujú aj kotlebovci: „zvrátenosti v médiách“, „degenerovaná spoločnosť“, „paraziti“, „kríza“ a podobne. Svet sa rúti do záhuby a len oni vedia, ako ho zachrániť.

2. Fašizmus potrebuje nepriateľa, ktorého môže obviniť z problémov národa, démonizovať ho a nakoniec národ od neho „očistiť“. Strach zároveň mobilizuje masy – u kotlebovcov sú to tak vnútorní (Rómovia, Židia, Maďari, skorumpovaní politici), ako aj vonkajší (utečenci, islamisti) nepriatelia.

3. Fašisti tvrdia, že moderná kultúra je dekadentná a zvrátená a chcú ju nahradiť tou „pravou“ národnou. Prejavy kotlebovcov aj ich program sú plné „dekadentného moderného umenia“ a „nízkej úrovne kultúry“. Preto Kotleba zatvára divadlá. Tak ako všetci fašisti, ktorí sa dostali k moci.

4. Ak je fašizmus úspešný, nevyhnutne vedie ku genocíde a k odstraňovaniu neželaných skupín obyvateľstva. To môže byť založené na kultúrnom (taliansky fašizmus) alebo rasovom (nacizmus) princípe. Príkladom očisty národa vo fašistickom duchu bol holokaust. Kotlebovci neustále hovoria o nevyhnutnosti „odstrániť parazitov“, prípadne o „optimalizácii obyvateľstva“. Identickú rétoriku používali nacisti.

5. Fašizmus stavia na kritike (sčasti i oprávnenej) súčasného stavu. Ponúka však nezrealizovateľné a utopické riešenia, ktoré nemajú nič spoločné s ľudskosťou a so zdravým rozumom.

 

Čo nasleduje po zrušení strany

Eva Chmelová, odbor politických strán na ministerstve vnútra SR

  • Politická strana môže byť zrušená podľa zákona o politických stranách, závisí tiež od toho, či má strana majetok, s likvidáciou alebo bez likvidácie.
  • Tým, že strana nebude existovať v budúcnosti, sa jej nemôžu ani vyplácať príspevky zo štátneho rozpočtu na mandát a na činnosť, ktoré sa môžu vyplácať iba do dňa, keď bola rozhodnutím Najvyššieho súdu strana rozpustená.
  • Ak jej do tohto času neboli príspevky vyplatené, je nutné ich doplatiť. Naopak, príspevky vyplatené na obdobie presahujúce deň, v ktorý bola strana zrušená, bude musieť strana vrátiť.
  • Poslanci o svoj mandát v Národnej rade SR zrušením strany neprídu.

 

Komentár

Radovan Bránik, expert na extrémizmus

Otvoriť galériu

Už majú nový autobus

Právo nesmie rešpektovať nejaké politické záujmy alebo nezáujmy. Ak existuje dôvod na rozpustenie ĽSNS, treba to urobiť. Z hľadiska politiky však treba rátať s nepríjemným následkom, a to tým, že im to pomôže k získaniu ďalších voličov a popularity. Kotlebovci sa budú môcť hrať na obete systému. Nemyslím si však, že je prípustné, aby justícia z politických dôvodov nekonala, keď je dôvod na rozpustenie strany.

Ak sa stranu podarí zrušiť, kotlebovci budú protestovať, že aká je to nespravodlivosť a ako ich chce systém zničiť. No v registri politických strán možno nájsť Ľudovú stranu, ktorej štatutárom je poslanec Schlosár. A to je strana, ktorá je pripravená ako nový autobus na prestúpenie všetkých členov. Čiže, v konečnom dôsledku sa z Kotleba-ĽSNS stane Ľudová strana, čo je vynikajúci marketing.

*Názory redakcie sa nemusia stotožňovať s názormi autora komentára, ktorý zodpovedá aj za jeho vecný obsah.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Noema Hipká, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo