Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.05.2017 05:58 | Správy | Domáce správy

Neuveriteľná skúsenosť krehkej Slovenky Petry: Nasťahovala som k sebe 6 migrantov!

Krehké žieňa sa stará o migrantov. Petra Kováčová (27) z Nových Zámkov pomáha utečencom nielen v Grécku, kde našla dočasný domov, ale po celej Európe.

Mladá žena, ktorá pracuje ako sprievodkyňa v cestovnej kancelárii, opisuje, že situácia v utečeneckých táboroch je hrozná. Zlé hygienické podmienky, infekčné choroby, využívanie lacnej pracovnej sily a detská práca. Petra sa im preto rozhodla pomôcť. Tvrdí, že z migrantov strach nemá, jej rodičia hovoria, že by sa o dcéru báli, nech by bola kdekoľvek.

Otvoriť galériu

Všetko sa začalo, keď bola Petra v roku 2013 na dovolenke v Turecku. Prišla tam do styku s utečencami a rozhodla sa, že im pomôže. Najhoršie pre ňu bolo zistenie, že deti z týchto rodín využívajú na detskú prácu. Podľa nej je to všetko tvrdý biznis. Pomôcť sa rozhodla so skupinkou dobrovoľníkov. „Začali sme s partiou Holanďanov, po celej Európe sa tvoria takéto skupiny. Vždy je to o konkrétnych ľuďoch, inak je to neúčelné,“ vysvetľuje.

Otvoriť galériu

Migrantov prichýlila aj doma

 

Petra zabezpečuje konkrétnym rodinám bývanie, cestu a zdravotnú starostlivosť. V Aténach má prenajatý byt. „Mala som tu celú sýrsku rodinu, raz dokonca 6 mužov a všetko bolo v pohode,“ tvrdí. Ovláda aj arabčinu. „Niekoľko dní som strážila trojročné dievčatko, jej mamina rodila. Otec sa k nim dostal po pôrode. Je to však ojedinelé, stále som na telefóne, zariaďujem prevozy, bývanie a podobne,“ opisuje. Situácia v utečeneckých táboroch je podľa jej slov hrozná. Zlé hygienické podmienky, infekčné choroby, využívanie lacnej pracovnej sily a detská práca. Pomáha preto, lebo chce, strach nemá. Priznáva však, že obavy mala, no nie v táboroch. „Najviac som sa bála pri protestoch v Aténach. Polícia strieľala do anarchistov, bolo to hrozné,“ hovorí Petra.

Otvoriť galériu

Dobrovoľníctvu sa venuje popri práci v cestovnej kancelárii, kde robí sprievodkyňu. Rodičia priznávajú, že majú o ňu obavy. „Strach, samozrejme, mám, ale ten by som mala, keby bola hocikde,“ povedala Petrina mama Zuzana. Jej dcéra sa pomoci utečencom nemieni vzdať. „Je tam hrozne veľa práce a pomoc cítim ako svoju povinnosť. Nechcem sa dívať na prípady, keď traja vzdelaní muži ostali pod mostom na drogách len preto, že sa stali obeťou zlého systému v táboroch,“ uzavrela Petra. Viac foto nájdete na jej instagrame.

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Michaela Farkašová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?