Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.05.2017 12:05 | Správy | Domáce správy
Video

Šéf slovenského protiteroristického komanda: Masakru sa dalo zabrániť! Hrozí aj na Slovensku?

Po tom, čo v Manchester Aréne zomrelo 22 ľudí a medzi nimi aj viacero detí, sa celý svet pýta, ako podobným otrasným činom predchádzať.

Nový Čas sa o okolnostiach tohto teroristického útoku a celkovej bezpečnosti v Európe zhováral so šéfom slovenskej protiteroristickej jednotky Štefanom Hamranom. Veliteľ elitného komanda prezradil, ako pri podobných útokoch postupujú bezpečnostné zložky aj to, ako je zabezpečené Slovensko.

Bežnému človeku sa zdá, že teroristických útokov na území Európy je čoraz viac. Je to tak?

- Keď sa ohliadnete dozadu 5 či 10 rokov, tak útokov skôr ubúda, no problém je v tom, že sú diametrálne odlišne realizované. Na teritóriu Európy nikdy neboli realizované samovražedné teroristické útoky v takom počte ako dnes. Tento typ útokov sa rozmnožuje a potvrdil to aj čerstvý prípad z Manchestru.

 

V čom sú samovražední atentátnici nebezpečnejší ako teroristi, ktorí nejdú do akcie s tým, že počas nej aj zomrú?

- Nebezpečnejší sú v tom, že tu zlyháva krízové vyjednávanie, teda snažiť sa doviesť služobný zákrok do úspešného konca bez použitia sily. Zjednodušene povedané, aby sa útočník vzdal a prepustil rukojemníkov. Pri tých, ktorí si predsavzali, že sa obetujú v záujme nejakej zvrátenej ideológie, tak tam nepredpokladáme, že elitné jednotky to dokážu vyjednať.

Otvoriť galériu

Ako sa dá takýmto teroristickým útokom predchádzať?

- Dá sa im predchádzať a boli sme toho svedkami aj v minulosti. Mnohé prípady boli odhalené ešte v štádiu prípravy, keď nedošlo ani k pokusu o útok. Spravodajské služby a operatívne zložky v pozadí vykonávajú obrovské množstvo práce. Spravodajské zložky, aj v Británii, pracujú na najvyššom možnom leveli, na takom, o ktorom ani nevedeli, že ho majú. Samozrejme, na 100 percent sa takýmto útokom predísť nedá. Spravodajské služby by mali medzi sebou spolupracovať čo najužšie, aj keď je to veľmi ťažké, keďže ide o citlivé informácie.

Podľa dostupných informácií boli bezpečnostné opatrenia pri vstupe do haly na koncert v Manchestri riešené vlažne. Odflákli to podľa vás v tomto prípade bezpečnostné zložky?

- Takéto podujatia nemajú na starosti bezpečnostné zložky, aj keď na nich participujú, ale bol tam usporiadateľ. Keď sa potvrdia informácie o tom, že očití svedkovia sa tam dostali s ruksakmi bez akejkoľvek kontroly, tak je to katastrofálne zlyhanie. Ak hovoríme o možnej hrozbe teroristických útokov, tak Británia je na vrcholoch takýchto rebríčkov. Keď takáto krajina v roku 2017 zorganizuje podujatie takého rangu, kde sa zúčastní 20-tisíc ľudí, a to prevažne ženského pohlavia a detí, a napriek tomu boli takto nastavené bezpečnostné opatrenia, tak to považujem za absolútne zlyhanie.

Bolo zámerom útočníka udrieť práve na akciu, ktorej sa zúčastnili deti?

- Každá európska spoločnosť má túto štruktúru obyvateľov ako privilegovanú, pretože deti a mladiství majú osobitú ochranu. Dokonca, keď zasahujeme my, tak na deti obzvlášť prihliadame a vo vzťahu k nim môžeme použiť z donucovacích prostriedkov len hmaty a chvaty a putá. Útočníci tohto činu útočili priamo na túto štruktúru, pretože páchateľ musel vidieť, aká tam je štruktúra davu.

Otvoriť galériu

Do haly mal preniesť podomácky vyrobenú bombu. Ako sa niečomu podobnému dá pred­ísť?

- Existujú na to napríklad detekčné zariadenia. Na základe následkov, ktoré bomba spôsobila, môžeme vydedukovať, že mala rozmery, s ktorými by ju pri vykonaní štandardnej kontroly v ruksakoch odhalili. Pravdepodobne by tejto katastrofe zabránili.

Môže sa Slovensko obávať teroru?

- Netreba sa báť, pretože to je základný cieľ teroristov, treba byť ale pripravený. Tie zložky, ktoré na tom participujú, musia pracovať na plné obrátky a vymieňať si informácie aj so zahraničnými partnermi. Ak budeme na to dostatočne pripravení, tak sa to dá odhaliť aj v štádiu prípravy. A ak to už priamo dôjde až do našich ulíc, tak ja natoľko verím nášmu kolektívu, že je na to dostatočne vyškolený a vycvičený, že takéto zákroky zvládne aj priamo v teréne.

Otvoriť galériu

Objavili sa teroristické útoky aj na území Slovenska?

- My konkrétne na Slovensku takéto prípady neriešime, raz sme zadržiavali príslušníka IRA (írska teroristická organizácia, pozn. redakcie), ale diametrálne odlišný postup tam nie je.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Pavel Knapko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Užitie lieku spustilo strašnú reakciu.
Foto
Užila známy liek a začalo sa PEKLO: Príšerná reakcia! Ide o tabletky, ktoré má doma snáď každý
Military combat drone UAV
Tragické okolnosti ukrajinského útoku: Smutné, kto má byť medzi obeťami
Ján Nezmar v drese Ružomberka.
Bývalý hráč Ružomberka má obrovský problém: Korupčný škandál?!
1994. (Zľava) Samuel L. Jackson, John Travolta, Harvey Keitel, Quentin Tarantino
Foto
Najväčšie hviezdy Pulp Fiction po 30 rokoch! Aha, ako zahviezdili na filmovom festivale
Ilustračné foto
Británia odmietla rokovania s Európskou úniou: Ohrozí to mobilitu mladých ľudí?
Speváčka Jana Kirschner
Foto
Jana Kirschner už do MHD nevkročí: Revízor na mňa KRIČAL a povedal, že som... Uff, silná káva!
Ostrý boj Kralevich a Chrena o nábytok z čiernej stavby!
Foto
Kralevich vs. starosta Ružinova: Ostrý boj o majetok z čiernej stavby! Nadávala mu do ZLODEJOV, čo jej odkázal?
Military surveillance drone flying over rocky deserts.
Ukrajina zasiahla viaceré ciele v Rusku: Medzi nimi aj viaceré elektrické stanice
Na archívnej snímke vľavo Stephane Da Costa (CSKA) a vpravo Tomáš Zigo (Slovan) počas zápasu KHL
Návrat do reprezentácie: Hráč z KHL ide na MS!
Poľský prezident Andrzej Duda podpísal v stredu 16. augusta 2023 zmenu zákona o referende.
Poľsko hovorí o jadrových zbraniach: Hrozby z Ruska silnejú, sme pripravení! Čo sa chystá?
(ilustračná fotografia).
Nečakaný zvrat! Kto môže za výbuchy na základni v Iraku?
Lonely sad woman deep in thoughts sitting daydreaming or waiting for someone  in the living room with a serious expression,  she is pensive and suffering from insomnia sitting on couch
Cítite, že sa s vami niečo deje? 11 príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať