Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.05.2017 06:16 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideoOnline

Teror v Manchestri po koncerte: Najhoršie obavy sa potvrdili! Islamský štát prehovoril

Dvadsaťdva mŕtvych a niekoľko desiatok zranených si v pondelok večer vyžiadala explózia v multifunkčnej hale v anglickom Manchestri, kde koncertovala americká speváčka Ariana Grande.

Boli ste svedkami tragickej udalosti? Zúčastnili ste sa koncertu? Ozvite sa nám na tip@novycas.sk alebo na tel. čísle 0918/620 001.


Fotogaléria
12
fotiek v galérii
Oznámila to miestna polícia, ktorá výbuch do zistenia ďalších podrobností vyšetruje ako "teroristický incident". Zatiaľ o ňom v utorok nezverejnila veľa informácií, nevyjadrila sa ani ohľadom možného páchateľa alebo páchateľov. Záchranná zdravotnícka služba uviedla, že do nemocníc dopravila 59 ľudí a množstvo osôb ošetrila na mieste.

Podľa svedkov bolo na koncerte veľké množstvo detí. Speváčka je podľa hovorcu jej hudobného štúdia v poriadku. Britská premiérka Theresa Mayová uviedla, že úrady sa snažia zistiť podrobnosti ohľadne výbuchu, ku ktorému podľa nej polícia pristupuje ako k "otrasnému teroristickému útoku". Nemenovaní americkí predstavitelia povedali agentúre Reuters, že podľa prvých známok by za explóziou mohol stáť samovražedný útočník. Ak by sa potvrdilo, že ide o teroristický čin, išlo by o najhorší útok v Británii od júla 2005, keď štyria islamisti zabili v metre a v autobuse 52 ľudí, uviedla agentúra Reuters.

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Útok v Manchestri
15:40

Online prenos zo spravodajstva o útoku v Manchestro sa končí. Aktuálne informácie nájdete v spravodajstve Čas.sk.

15:30

V súvislosti s bombovým samovražedným útokom zadržala miestna polícia v manchesterských štvrtiach Whalley Range a Fallowfield dve osoby. V druhej menovanej štvrti zároveň uskutočnila kontrolovanú explóziu, informovala polícia na Twitteri.

15:12

Poľské ministerstvo zahraničia po teroristickom útoku v Manchesteri hľadá dvojicu poľských občanov. Na twitteri o tom informoval spravodajca tlačovej agentúry PAP. Identifikácia 22 mŕtvych a desiatok zranených ešte neskončila, výpočet podľa národností tiež nie je známy.

14:45

Druhou identifikovanou obeťou výbuchu je iba 8-ročné dievčatko Saffie Rose Roussos.

14:43

SKupina Take That v reakcii na útok zrušila svoj utorkový koncert v Liverpoole.

14:43

Televízia Sky News informuje, že najmenej 12 ľudí z 59 zranených osôb má pod 16 rokov.

14:22

Samovražedný atentátnik, ktorý na koncerte v Manchestri zabil 22 ľudí, bol zrejme britským občanom, prípadne v Spojenom kráľovstve žil. Oznámil to spravodajský portál BBC s tým, že táto informácia zatiaľ nebola úrady potvrdená.

14:01

Najhoršie obavy s apotvrdili! K útoku v manchestri sa podľa Sky News prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. "Jeden z vojakov Kalifátu umiestnil výbušné zariadenie do zhromaždenia križiakov v meste Manchester," znie vo vyhlásení na sociálnej sieti. Rovnaké vyhlásenie zverejnila aj agentúra Amak, ktorú islamisti na komunikáciu so svetom používajú.

13:49

Rozsiahle nákupné stredisko v britskom Manchestri evakuovali po tom, ako v ňom svedkovia začuli "silný výbuch". Manchester Arndale evakuovali niekoľko hodín po tom, ako útočník zabil 22 ľudí. Stredisko sa nachádza v rovnakej oblasti ako dejisko pondelkového koncertu. Podľa svedkov, na ktorých sa odvoláva agentúra Reuters, z budovy nákupného strediska utekali davy ľudí, pričom mnohí plakali a držali sa za ruky. "Boli sme práve v obchode, keď sme začuli kričať ľudí. Ochranka všetkým hovorila, aby vyšli von," uviedla očitá svedkyňa.

13:42

Polícia v manchestri vyzýva ľudí, aby sa vyhýbali centru mesta. Takto môžu uľahčiť prácu záchranárom a ostatným bezpečnostným zložkám.

13:36

Britská kráľovná Alžbeta II. v mimoriadnej reakcii na útok uviedla, že celý národ je šokovaný smrťou a zranením toľkých ľudí, dospelých i detí. Vo vyhlásení zaslanom svojmu zástupcovi v metropolitnom grófstve Veľký Manchester vyjadrila sústrasť všetkým ľuďom, ktoré "strašná udalosť" nejakým spôsobom postihla.

13:34

Polícia zverejnila podrobnosti o výbušnine, ktorá tragédiu spôsobila. Podľa mužov zákona išlo o podomácky vrobené výbušné zariadenie. Podľa svedkov bolo vo výbušnine mnoho klincov a skrutiek.

13:17

Iba 16-ročná Georgina je jednou z prvých identifikovaných obetí. Bola veľkou fanúšičkou Ariany Grande a na koncert sa tešila. Jej posledné slová vás dojmú. Viac si prečítate v článku.

13:08

Hoci všetky teroristické útoky spája akt zbabelosti, terajší čin bol podľa Mayovej obzvlášť odporný, lebo jeho terčom boli aj nevinné deti. Teroristický čin sa ako vždy minie účinkom, pretože krajina, ktorá jednotne stojí za Manchestrom, sa teraz ešte viac zomkne v boji proti zlu. "Naše hodnoty vždy pretrvajú," oznámila Mayová, ktorá sa po rokovaní výboru vydala do Manchestru. 

13:05

Britská polícia v súvislosti s nočným teroristickým útokom v Manchestri zadržala 23-ročného muža. Podľa BBC to zatiaľ bez ďalších podrobností oznámila Manchesterská polícia.

Spravodajský portál Manchester Evening News s odvolaním sa na svoje informácie informoval o zatýkaní v Ashthone a Chorltone.

12:50

V nákupnom centre v Manchestri nastala panika po tom, ako polícia nariadila evakuáciu. Zatiaľ nie je jasná príčina. Po krátkom čase ale bolo centrum otvorené znova.

12:12
11:58

Či páchateľ konal sám, alebo bol členom nejakej skupiny, polícia zatiaľ nevie. Pri explózii ale sám zahynul, uviedol policajný šéf Ian Hopkins. Bývalý veliteľ britského protiteroristického úradu Chris Phillips nevylúčil, že útok ešte neskončil a že pripravení k úderu môžu byť ešte ďalší atentátnici. "Bol by som veľmi prekvapený, keby bol pripravený len jeden samovražedný pás, bol by som veľmi prekvapený, keby bolo použité iba jediné zariadenie s výbušninami, a bol by som určite skutočne prekvapený, keby do toho bol zapojený len jediný človek," povedal Phillips s tým , že akciu atentátnika hodnotí ako veľmi profesionálnu.

11:45

Rezort diplomacie odporúča Slovákom odložiť cestu do britského Manchestru. Dočasne je tam zrušené vlakové spojenie so stanicou Victoria. "Veľvyslanectvo SR v Londýne aj Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR situáciu naďalej podrobne sledujú a sú v kontakte s príslušnými britskými úradmi," informuje na svojom webe ministerstvo.

11:33

Bezpečnostná prehliadka pred vstupom do haly v Manchestri nebola skoro vôbec žiadna, skôr nulová. V rozhovore pre server iROZHLAS.cz to povedala Češka, ktorá sa koncertu zúčastnila. Po koncerte otriasla vstupnou halou explózia, vyžiadala si 22 mŕtvych. "Vôbec sme cez rámy neprechádzali. Jediné, čo ich zaujímalo, bolo, či nemáme vlastnú vodu. Tašky skoro vôbec nekontrolovali, ani sa do nich nepozreli. Nechali nás ísť dovnútra bez akéhokoľvek ohmatanie, či pri sebe niečo nemáme," uviedla Češka.

Výbuch podľa nej nastal asi tri až päť minút po tom, čo speváčka odišla z pódia. Po výbuchu sa vraj v jej okolí chvíľku nič nedialo a potom začali všetci panikáriť, preskakovať sedačky a hľadať východ, ktorým by mohli odísť. "Nikto nevedel, ani security, čo sa deje," opísala. Asi po piatich až desiatich minútach otvorili únikové východy a v aréne hlásili, že všetko je v poriadku, že nemáme panikáriť a v pokoji odísť z arény, že sa nič nestalo, dodala. Až na hoteli sa potom dozvedela, čo sa vôbec stalo.

11:22

Prezident SR Andrej Kiska poslal sústrastný telegram britskej kráľovnej Alžbete II. v súvislosti s útokom v Manchestri. Deklaroval, že Slovensko stojí po boku Spojeného kráľovstva a spojencov v boji proti globálnej hrozbe terorizmu a všetkým formám extrémizmu. "Vaše Veličenstvo, tragická správa o útoku v Manchestri, ktorý zapríčinil straty na životoch nevinných ľudí a mnoho ďalších zranení vo mne vyvoláva hlboké pobúrenie a smútok. Útok nasmerovaný voči mladým ľuďom a deťom je mimoriadne zbabelým a hanebným činom," napísala hlava štátu v telegrame. 

11:06

Medzi nezvestnými je aj toto dievčatko. Saffie Rose Roussos má iba osem rokov.

11:02

„Každý bol šťastný. Ako ľudia vychádzali z presklených dvier, počul som výbuch a o pár sekúnd som uvidel biely záblesk, potom dym a potom výkriky. Hodilo ma to na podlahu, potom som sa postavil. Hoci mi inštinkt velil utekať, zostal som a pokúšal sa pomôcť. Ľudia ležali na podlahe, všade naokolo. Videl som malé dievčatko... nemalo nohy. Vzal som ju a zabalil do trička. Spýtal som jej, kde má mamu alebo ocka. Odpovedala, že otec je v práci a mama je niekde tu,“ opisuje pre Sky News desivú scénu po výbuchu očitý svedok Chris Parker (33).
Neskôr mu staršia žena zomrela v náručí. "Zomrela v mojich rukách. Mala okolo 60 a bola tam so svojou rodinou. Nemohol som prestať plakať. Najšokujúcejšie na tom je, že to bol detský koncert," dodal.

10:50

Tínedžeri, ktorí boli na koncerte obľúbenej speváčky, sú v šoku. No zároveň sú radi, že žijú.

10:42

Za zvrátený a zbabelý označil atentát v Manchestri slovenský prezident Kiska. Útok, pri ktorom zomreli viac ako dve desiatky ľudí, odsúdili aj ďalší slovenskí politici a Británii zároveň vyjadrili sústrasť. "Som zdesený zvráteným a zbabelým útokom proti mladým ľuďom v Manchestri. Hlboká sústrasť rodinám a všetkým Britom," napísal na twitteri Kiska.

10:40

Americký prezident Donald Trump odsúdil teroristický útok. Páchatelia atentátu sú podľa Trumpa "zlí stroskotanci". "Stojíme v úplnej solidarite s ľudom Spojeného kráľovstva," uviedol Trump. Pozostalým obetí aj zraneným vyjadril "najhlbšiu sústrasť". Terčom útoku podľa neho boli "nevinné deti". "Naša spoločnosť nemôže ďalej tolerovať pokračovanie tohto krviprelievania," uviedol Trump.

Teroristov je podľa neho potrebné "navždy vypudiť z našej spoločnosti". Ich ideológiu, ktorú označil za "podlú", je nutné "úplne vyhladiť". "Všetky civilizované národy sa musia spojiť, aby ochránili ľudský život a posvätné právo našich občanov žiť v bezpečí a mieri," dodal americký prezident.

10:38

Moment, ako ľudia začuli výbuch. Sledujte video:

10:36

Mnohí rodičia nemajú správy o svojich deťoch, ktoré boli na koncerte. Na pátranie po nich preto využívajú sociálne siete.

10:30

Premiéri Českej republiky a Slovenska Bohuslav Sobotka a Robert Fico odsúdili počas rokovania Európskeho jadrového fóra v Prahe nočný útok v Manchestri. Podľa Fica je potrebné vyslať posolstvo, že bezpečnosť sa stáva absolútnou prioritou Európy. Uviedol, že Briti už potvrdili, že v Anglicku útočil osamelý terorista. "Na mieste číslo jeden nemôže byť nezamestnanosť, klíma, ale bezpečnosť ľudí, ktorí žijú v európskom priestore. To nás spája," uviedol slovenských premiér na adresu Británie. 

10:26

Moment po výbuchu sa podarilo zachytiť na videu. Pozrite si ho.

10:03

Ruský prezident Vladimír Putin označil atentát pri koncerte za "cynický a neľudský". Dodal, že je pripravený viac spolupracovať s Britániou na boji proti terorizmu, a to ako na bilaterálnej, tak medzinárodnej úrovni. Putin tiež vyjadril britskej premiérke Therese Mayovej "úprimnú sústrasť". "Dúfame, že strojcovia útoku neujdú trestu, aký si zaslúži," uvádza sa vo vyhlásení Kremľa.

10:01

John Young bol na koncerte s manželkou a dcérou. Opísal dramatické chvíle. „Chceli sme vyjsť hlavným vchodom. Predtým sme ale zvažovali kúpiť plagát alebo tričko pre dcéru, ale rozmysleli sme si to kvôli dlhým radom. Vyšli sme z hlavnému vchodu, boli sme odtiaľ asi dva kroky, keď zrazu za nami zaznel masívny výbuch. Okamžite som schytil dcéru a bežal na druhú stranu ulice. Ľudia boli v panike. Nevedel som, čo si mám myslieť. Bola to čistá panika,“ opisuje pre Sky News očitý svedok.

09:52

Útok v Manchestri zažila na vlastnej koži Češka Nikola. Jej šokujúce svedectvo si prečítajte v článku.

09:49

"So smútkom a zdesením sledujem správy z Manchestru. Je nepochopiteľné, že niekto radostný popový koncert zneužije, aby toľko ľudí zabil alebo im spôsobil ťažké zranenia," uviedla šéfka nemeckej vlády Angela Merkelová k útoku.

09:46

Predstavitelia Európskej únie a NATO vo svojich prvých reakciách na útok zdôraznili trvajúce odhodlanie bojovať s terorizmom. Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg čin označil za barbarský, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker za hanebný.
Podľa Junckera také hanebné útoky len posilňujú odhodlanie spoločne poraziť ich páchateľa. "S veľkým zármutkom a šokom som sa dozvedel o brutálnom útoku, ktorý zasiahol Manchester," uviedol vo vyhlásení.

09:41

Manchester je hrdé a silné mesto, ktoré teroristom nedovolí, aby dosiahli svoj cieľ. V reakcii na útok to povedal starosta metropolitnej oblasti Manchestru Andy Burnham. Čin, ktorý si vyžiadal 22 mŕtvych, označil za akt zla. "Smútime, ale sme silní," uviedol Burnham.
Pozostalým obetí sa dostane toľko pomoci, koľko len bude možné, dodal. Starosta poďakoval záchranárom, policajtom a hasičom, ktorí na mieste útoku zasahovali, ale aj obyčajným ľuďom, ktorí "otvorili svoje dvere cudzincom a odviezli ich preč od nebezpečenstva". "Bude to duch Manchestru, ktorý zvíťazí, a bude nás držať pohromade," dodal.

09:25

Na mieste explózie sa nachádzali aj dve dcéry starostu Manchestru. "Ďakujem taxikárovi, ktorý sa predral cez autá a vyzdvihol moje dve dievčatá spred Manchester Areny," napísal na twitteri Steve Rotheram.

08:59

Britská polícia kvôli podozrivému balíčku v utorok evakuovala autobusovú stanicu Victoria v centre Londýna. Uzavrela aj niekoľko ulíc v jeho okolí, uviedla spravodajská BBC. Autobusová stanica Victoria sa nachádza v centre britskej metropoly neďaleko Buckinghamského paláca i Westminsterského opátstva.

08:58

Nový francúzsky prezident Emmanuel Macron zatelefonuje kvôli teroristickému útoku v Manchestri britskej premiérke Therese Mayovej. Hovorca Bieleho domu Sean Spicer na twitteri uviedol, že americký prezident je o atentáte priebežne informovaný. Donald Trump je teraz na návšteve Izraela.

08:26

Americká popová speváčka Ariana Grande sa niekoľko hodín po výbuchu, ktorý počas jej koncertu v anglickom Manchestri v pondelok večer usmrtil najmenej 22 ľudí, vyjadrila, že je touto tragickou udalosťou "zlomená". "Som zlomená. Je mi to veľmi ľúto. Nemám slov," uviedla 23-ročná speváčka na sociálnej sieti Twitter. Podľa jej zástupcov je Grande fyzicky v poriadku.

08:19

V hale v britskom Manchestri bol len niekoľko hodín pred výbuchom aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko. So synmi tam navštívil športové podujatie. Rodinám obetí vyjadril úprimnú sústrasť. "O to viac prežívam tento ohavný čin, že len pár hodín pre výbuchom som tam bol so svojimi synmi. To, čo sa udialo a stále sa deje okolo nás, je absolútne nepochopiteľné a smutné," reagoval Danko. Viac sa dočítate v článku.

08:09

Predpokladá sa, že útočník bol len jeden a výbušné zariadenie si doniesol v batohu. "Môžem potvrdiť, že útočník zomrel pred arénou. Predpokladáme, že útočník priniesol improvizované výbušné zariadenie, ktoré odpálil a spôsobil takúto spúšť," cituje Sky News policajného dôstojníjka Hopkinsa.

08:08

Medzi obeťami útoku by mali byť aj deti.

08:05

Polícia v Manchestri informovala, že počet obetí útoku sa zvýšil. Zomrelo až 22 ľudí, 59 sa zranilo.

07:53

Mayovej Konzervatívna strana, ako aj opoziční labouristi, liberálni demokrati a škótski nacionalisti v reakcii na tragédiu v Manchestri prerušili kampaň pred nadchádzajúcimi predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sú naplánované na 8. júna.

07:52

Premiérka Mayová oznámila, že okolo 09.00 h londýnskeho času (10.00 h SELČ) bude predsedať zasadnutiu vládneho krízového štábu, známeho pod označením Cobra.

07:41

Ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ nedisponuje informáciami, že by medzi obeťami útoku v britskom Manchestri mali byť Slováci. "Na Veľvyslanectvo SR v Londýne sa zatiaľ neobrátil žiadny slovenský občan s tým, že by nahlásil stratu blízkej osoby. Zastupiteľský úrad je v kontakte s políciou a miestnymi úradmi," dodal riaditeľ tlačového odboru Igor Skoček.

V Spojenom kráľovstve už dlhšiu dobu platí štvrtý stupeň protiteroristickej pohotovosti, najvyššia je piaty. Polícia uviedla, že reagovala na správy o explózii krátko po 22:35 miestneho času (23:35 SELČ). Podľa usporiadateľov došlo k výbuchu vo verejnom priestore haly mimo koncertnej sály. Na miesto dorazili pyrotechnici, ktorí neskôr vykonali preventívne kontrolovanú explóziu podozrivého predmetu.

 

Hala v Manchestri bola otvorená v roku 1995 a má kapacitu 21 000 miest. Stanica neďaleko haly bola po správach o explózii evakuovaná a železničná doprava bola prerušená. Zástupca regionálnej polície v Manchestri Ian Hopkins vyzval obyvateľov, aby sa postihnutému miestu vyhýbali, a umožnili tak príchod a odchod vozov záchrannej služby. Zverejnil tiež dve telefónne čísla. Na prvé z nich podľa neho môžu volať ľudia, ktorí sa obávajú o osud svojich blízkych, druhé môžu využiť tí ľudia, ktorí postrehnú niečo podozrivé.

Podľa jednej svedkyne bola počuť silná explózia na konci koncertu. Na twitteri sa objavilo video s utekajúcim a kričiacim fanúšikov, napísala agentúra Reuters. "Boli sme na ceste von a keď sme stáli priamo pri dverách, došlo k silnej explózii," povedala agentúre Reuters jedna z účastníčok koncertu. "Bol chaos. Všetci bežali a kričali a snažili sa dostať preč," dodala. Televízia Sky News uviedla, že Konzervatívna strana premiérky Mayovia v reakcii na explózii v Manchestri pozastaví kampaň pred predčasnými voľbami vypísanými na 8. júna. Uviedla tiež, že Mayová v utorok na 10:00 SELČ zvolá vládny bezpečnostný výbor.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete