Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.05.2017 10:49 | Správy | Zahraničné správy
Video

Trump v Saudskej Arábii, ako ho ešte svet nevidel: Takto vyvádzal s moslimami!

Americký prezident Donald Trump v nedeľu vystúpil v rámci arabsko-amerického summitu v Rijáde. Vodcu arabských krajín vyzval k jednotnému postupu a prevzatiu vedúcej úlohy v boji proti extrémizmu a terorizmu v regióne.

Počas návštevy si Trump "strihol" aj tradičný šabľový tanec. Záznam z neho si už na internete žije vlastným životom a zdieľa ho množstvo pobavených ľudí. Na prezidentovi totiž vidieť, že sa zrejme necíti najkomfortnejšie a radšej by v tej chvíli bol niekde úplne inde.

Šabľový tanec robili kedysi mužskí bojovníci pred vojnou. Dnes ho však už vidieť aj na svadbách a počas rôznych kultúrnych podujatí.

Boj s terorizmom označil Trump za bitku dobra a zla, nie za stret náboženstva alebo civilizácií. "Toto zhromaždenie sa môže stať začiatkom mieru na Blízkom východe a možno aj na celom svete," povedal zástupcom 55 krajín.

Trump arabských štátnikov vyzval, aby "vyhnali teroristov zo svojich svätýň". "Je to bitka medzi barbarskými zločincami, ktorí chcú vyhladiť život, a slušnými ľuďmi všetkých vyznaní, ktorí ho chcú brániť," povedal prezident. "Fanatickým násilím" podľa jeho slov najviac utrpeli práve arabské krajiny. Saudská Arábia ako kolíska islamu sa stala prvou zastávkou na Trumpovej vôbec prvej zahraničnej ceste vo funkcii prezidenta.

"Terorizmus sa rozšíril po celom svete. Cesta k mieru ale začína práve tu, na tejto prastarej pôde, v tejto posvätnej zemi," povedal nový šéf Bieleho domu. Zo zodpovednosti za veľkú časť nestability v oblasti Blízkeho východu obvinil Trump pred arabskými lídrami Irán. Ten podľa neho trénuje spriaznené milície a financuje im zbrane, ktoré rozsievajú skazu a chaos v oblasti. Irán tiež podľa prezidenta povzbudzuje sýrskeho vodcu Assada "k neopísateľným zločinom".

 

Podobne sa tesne pred Trumpovým prejavom vyjadril saudský kráľ Salmán. "Je našou povinnosťou jednotne sa postaviť silám zla a extrémizmu," povedal panovník. Protiiránske naladenie summitu Salmán zdôraznil, keď iránsky režim, ovládaný de facto islamskými klerikmi, označil za "špičku kopije globálneho terorizmu".

Trumpov prejav je kľúčovým bodom prezidentovej snahy o nové definovanie vzťahov medzi USA a arabským a celým moslimským svetom. Lídri arabských krajín Trumpa vrelo prijali a prešli jeho ostré protimoslimské výpady z predvolebnej kampane aj dekrét, ktorým sa po nástupe do funkcie snažil dočasne zakázať vstup do USA obyvateľom šiestich väčšinovo moslimských krajín. "Nie sme tu, aby sme vyučovali - aby sme hovorili druhým ľuďom, ako žiť, čo robiť alebo kým byť. Sme tu, aby sme ponúkli partnerstvo pri budovaní lepšej budúcnosti pre nás všetkých," povedal Trump.

Napospol sunnitskí vodcovia arabských krajín si od Trumpa sľubujú, že sa bude snažiť skrotiť šiitsky Irán a potlačiť jeho rastúci vplyv v regióne, Na to od jeho predchodcu Baracka Obamu čakali márne; vplyv Iránu za Obamu naopak vzrástol vďaka dohode o obmedzení iránskeho jadrového programu a zrušenie protiíránských sankcií, ktoré USA za Obamu presadili. Trump sa teraz chce v očiach Arabov od Obamovej politiky zreteľne dištancovať. "Prinášam zo Spojených štátov posolstvo nádeje a lásky. Preto som si vybral k svojej prvej zahraničnej ceste vo funkcii prezidenta Saudskú Arábiu," povedal Trump na úvod svojho vystúpenia. Vízia USA je podľa neho víziou "mieru, bezpečnosti a prosperity na Blízkom východe a v celom svete".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!