Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
FotoVideo

Exprezident Schuster sa pochválil úlovkami: Unikátne fotografie z milovanej Brazílie

Štyri generácie v Brazílii. Stále činorodý Rudolf Schuster (83) sa v Košiciach pochválil originálnymi fotografickými úlovkami.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Pochádzajú nielen z vlastnej dielne, ale aj z expedičnej kamery jeho otca. V juhoamerickej krajine bol exprezident tiež s deťmi, na spoločnú cestu ho presvedčila i vnučka. Výstavu otváral s obrovskou nostalgiou, miesto rozprávok totiž za detských čias počúval príbehy o Brazílii.

Vášnivý cestovateľ má stále smelé plány. Rudolf Schuster dorazil na vernisáž v Slovenskom technickom múzeu opálený a plný elánu. „Je to pre mňa nostalgia. Otec mi nerozprával rozprávky o princeznách, ale o Brazílii. S Brazíliou som vyrastal, preto som ju chcel navštíviť za každú cenu,“ prezradil vášnivý cestovateľ. „Pre našu rodinu je druhou najbližšou krajinou. Strýko Ján Benedik nahovoril v roku 1927 môjho otca a svojho mladšieho brata, aby išli do Brazílie pracovať. Ale v kútiku svojho srdca už mal pripravenú expedíciu do brazílskej džungle,“ hovorí exprezident.

Otvoriť galériu

Prvá dobrodružná výprava Schusterovcov priniesla množstvo filmových záberov, z ktorých výstrižkov pochádza časť výstavy. Rudolfovi Schusterovi sa do vysnívanej krajiny podarilo dostať až v roku 1991. „Túžil som 64 rokov ísť do Brazílie, ale nemal som partiu, ani peniaze. Keď som sa stal veľvyslancom Československa v Kanade, tak mi nechceli zaplatiť dovolenku domov. Ale mohol som ísť niekde inde. Tak som si zmyslel Brazíliu!“ spomína exprezident, ktorý sa vydal v otcových šľapajách.

 

O desať rokov na to, len krátko po prekonaní vážnej choroby, sa vybral do Brazílie znova. Tentoraz s dcérou Ingrid, synom Petrom a manželkou Irenou. V meste Palmas štátu Tocantins vtedy dokonca odhalili pamätnú tabuľu na počesť expedície strýka i otca. Otvorili tiež Námestie Slovenskej republiky. Pôvodne malo niesť meno Schusterovcov, no to odmietli. „Zo všetkých ciest vznikli dokumentárne filmy a knihy, niektoré boli preložené aj do portugalčiny a angličtiny. Myslel som, že tri generácie stačia. No keď vnučka dosiahla 20 rokov narodenín, mala len jedno želanie, ísť po stopách prastarého otca, starého otca a otca,“ pokračuje exprezident. „Nakoniec ma nahovorila. Tak som to v roku 2014 riskol. To už s nami šla aj ďalšia rodina.“

Zo všetkých štyroch výprav vznikol film Štyri generácie, čoskoro vyjde i kniha. Rudolf Schuster má stále smelé cestovateľské plány. „Pri poslednej expedícii u indiánov som zbadal obrovské zmeny. Keď som videl, že tam už v džungli majú vybudovaný vodovod, tak som si povedal, že tým končím. S piatou generáciou do Brazílie už asi nepôjdem,“ smeje sa. Len v marci však bol na Sicílii. Do Talianska sa vybral aj v máji. „Boli sme teraz na takej poučnej ceste po najzaujímavejších talianskych pamiatkach. Šli sme po stopách Ernesta Zmetáka,“ vraví Schuster.

Svoje ďalšie ciele však neprezradil. Výstavu autorských fotografií Rudolfa Schustera, suvenírov z ciest i malieb Zoltána Enzoe Nagya môžete vidieť v košickom Slovenskom technickom múzeu do 16. júna.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Eva Eperješiová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je