Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.09.2017 00:00 | Správy | Zahraničné správy

Škótka Polly Higgins zachraňuje Zem: Za ekologické katastrofy by mali ľudia sedieť!

Zastupuje toho najbezbrannejšieho klienta - našu planétu. Právnička Polly Higgins (48) zo Škótska sa rozhodla, že naša Zem tiež potrebuje pomoc.

Svojím konaním jej ľudstvo totiž neustále ubližuje a nemá ju kto brániť. Zákony ju nechránia a veľké korporácie pokračujú v znečisťovaní nášho sveta. Žiadna zodpovednosť za obrovské škody napáchané na životnom prostredí sa, žiaľ, nevyvodzuje. Zatiaľ...

 

Počúvame to stále dookola. Globálne otepľovanie, stúpajúca hladina morí a oceánov, odlesňovanie a mnohé iné. Ruku na srdce, berieme tieto hrozivé fakty vážne, alebo si stále myslíme, že veci, ktoré sa dejú na opačnej strane planéty, sa nás netýkajú? Zatiaľ nás možno priamo neohrozujú, ale dokedy? Právnička Zeme Polly Higgins zavíta v pondelok na Slovensko, aby tu v rámci Ekotopfilmu, najstaršieho festivalu svojho druhu na svete, návštevníkom porozprávala o svojom návrhu na medzinárodný zákon o ekocíde. Vypracovala ho v roku 2010, a ak ho prijmú, mal by nadobro skoncovať s nespravodlivými zločinmi, ktoré sa dennodenne páchajú na ekosystémoch Zeme.

Otvoriť galériu

Zločin proti Zemi

Nenásytné spoločnosti neobmedzene drásajú prírodné zdroje, ničia životný priestor nielen mnohých druhov zvierat, ale, bohužiaľ, aj ľudí, a to všetko pre profit. Zatiaľ ne­existuje trest, ktorý by ich dostatočne odradil od bezhlavého ničenia Zeme. Toto všetko chce zmeniť renomovaná právnička Polly Higgins, ktorá usilovne pracuje na tom, aby Medzinárodný trestný súd v Haagu zaradil do zoznamu medzinárodných trestných činov okrem genocídy, vojnových zločinov, agresie a zločinov proti ľudskosti aj ekocídu. „Keď som bola ešte mladá advokátka, uvedomila som si, že to nie sú iba moji klienti, ktorí potrebujú právnika, ale to isté potrebuje aj Zem,“ hovorí húževnatá obhajkyňa planéty.

Otvoriť galériu

Polly chce presadiť, aby sa poškodzovanie životného prostredia trestalo ako kriminálny čin. Keď sa človek pozrie na katastrofu, ktorá vznikla po ťažbe dechtových pieskov v kanadskej Alberte, inak ako kriminalizmus sa to nazvať nedá. „Je to veľmi jednoduché. Chcem, aby sa páchanie vážnych ublížení našej Zemi stalo chýbajúcim piatym zločinom proti mieru - ekocídou.“

Dostatočný trest

Bohužiaľ, dnes v medzinárodnom práve neexistuje postih, ktorý by zabránil gigantickým firmám v páchaní obrovských škôd na ekosystéme. Platné medzinárodné zákony totiž ešte neberú štáty a korporácie na zodpovednosť. „Je jedno, či ste riaditeľom spoločnosti alebo politicky činná osoba. Robíte rozhodnutia, ktoré môžu mať obrovský vplyv na Zem a ľudstvo, a preto by to malo byť tak, že čím vyššie ste v rebríčku riadenia, tým vyššia je vaša zodpovednosť. Zatiaľ to však nefunguje,“ vysvetľuje Polly a dodáva, že žiadny finančný trest nie je pre tieto firmy dostatočný. Ekocída by priniesla možnosť, že zodpovedné osoby by mohli byť stíhané rovnako, ako napríklad pri spáchaní vraždy, zotročovania, vojnových aktivít či vyhladzovania. Za spôsobené ekologické katastrofy by tvrdo pykali. „Ekocída by priniesla nový svet, novú éru, pretože zmení tok financií. Investori nebudú chcieť investovať do spoločnosti, ktorá pácha kriminálnu činnosť.“

Otvoriť galériu

Znečisťovatelia

Zaujímavé, alebo skôr smutné je, že ekocída kedysi bola súčasťou zoznamu medzinárodných zločinov. „V roku 1996 bola z Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného práva vyňatá a s ňou akýkoľvek trestný čin proti prírode. Našli sme dokumentáciu, ktorú verejnosť nikdy predtým nevidela. Vďaka nej vieme, že v roku 1996 štyri krajiny veľmi lobovali, aby ekocída nebola trestným činom. Boli to USA, Veľká Británia, Francúzsko a Holandsko. Všetko sa to udialo za zatvorenými dverami a to je chyba. Spoločnosť musí vedieť, čo sa deje, aby sa takáto nespravodlivosť už nikdy neopakovala,“ vysvetľuje právnička Polly Higgins.

Jedno z najväčších ohrození Zeme je ťažba fosílnych palív. „Je veľmi ľahké identifikovať, kto za tým stojí. Výskum The Carbon Majors Report vymenoval 96 spoločností, ktoré sa najviac podieľajú na ničení planéty kvôli uhlíkovým emisiám. Ten zoznam si môže každý nájsť na internete.“ V prvej desiatke nechýbajú firmy, ako sú americký Chevron, britský BP, ruský Gazprom či britsko-holandský Shell.

Otvoriť galériu

Tikajúca bomba

Na obnovu Zeme ešte nie je neskoro. „Niektoré zničené ekosystémy sa, bohužiaľ, nedajú obnoviť, ale mnohé áno. Napríklad zákaz rybolovu v niektorých miestach Francúzska a Škótska viedol k obnove ekosystému. Potenciál na obnovu existuje. Neskoro na záchranu bude, až keď ľudstvo pre svoju ľahostajnosť z tejto planéty zmizne,“ myslí si Higgins. Ak budeme v nezodpovednom konaní pokračovať, zapíname časovač na bombe, ktorá vybuchne ďalším generáciám. „Viete si predstaviť, ako by to tu vyzeralo, keby ekocídu v roku 1996 nevyradili zo zoznamu? Bol by to úplne iný svet plný ekologických riešení, so zdravými lesmi, amazonský prales by mohol byť nedotknutý. Našťastie na svete existujú ľudia ako Elon Musk, zakladateľ Tesla Motors, ktorý pracuje na výrobe batérií do solárnych panelov. To sú však veci, ktoré sa mali diať už 20 rokov dozadu a dnes podobné firmy mali byť stokrát väčšie, no so zákonom o ekocíde budú,“ objasňuje právnička.

Vieme, čo sa deje

Nádejou pre svet je Parížska dohoda, ktorú v roku 2015 na klimatickom summite v Paríži podpísalo 196 krajín. „Zúčastnené krajiny tak prijali fakt, že vysoko-uhlíková priemyselná aktivita spôsobená ľudskou činnosťou vedie ku klimatickým zmenám. Celosvetovou dohodou sa zaviazali na znižovaní skleníkových plynov a teraz majú morálnu zodpovednosť konať. Čo však chýba je zákonná povinnosť konať.“ Bol by to obrovský krok smerom k lepšiemu svetu, kde by sa niektoré ostrovné národy nemuseli obávať, že ich domovy, kultúru, zem zatopí voda zo stúpajúcej hladiny oceánov. „Pomôcť pritom môže každý z nás. Myslime na to, že naše kroky majú dôsledky na iných kontinentoch, ďaleko od nás. To však neznamená, že nie sú. Jediná cesta ako zastaviť ekocídu je urobiť z nej trestný čin.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tragédia na Spiši vzala život aj Lucke († 17).
Foto
Tragédia na Spiši: Otec Ľuboš prezradil, čo našli v mobile nebohej Lucky († 17)! Chytí vás za srdce, čo urobil potom
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
Ilustračné foto
Dokedy nás bude trápiť mrazivé počasie? Slováci, pripravte sa: To vôbec nevyzerá dobre!
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
Ondrej Rusnák (35)
Foto
Hokejový expert o Slafkovskom a MS: Na ľade si dobre rozumie s... Sledujte, čo povedal!
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!
Ilustračné foto
Preskočilo jej? Žena prišla do banky s mŕtvolou! Odpadnete, keď zistíte, čo tam robila
(ilustračné foto)
Desivé varovanie z USA: Maskuje Čína tajné vojenské operácie?! Neuveríte, čo tvrdí šéf NASA
Spiš: Okrem Spišského hradu návštevníci vyhľadávajú Slovenský raj, ktorý ponúka aj atraktívne jazdy na koňoch.
Váš Tip
Na Spišskom hrade čaká turistov tento rok viacero noviniek: Uvidíte doteraz skryté zákutia a zažijete aj TOTO!