Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.05.2017 09:50 | Šport | Futbal

S futbalom sa lúči velikán: Obranca, ktorý dokázal nemožné!

Malý postavou, ale veľký výkonmi. Kapitán Bayernu Mníchov a bývalý kapitán nemeckej futbalovej reprezentácie Philipp Lahm včera ukončil kariéru.najexkluzívnejší úspech v kariére 170-centimetrového majstra sveta.Perex

Je pozoruhodné, že nikdy nevidel červenú kartu, hoci tú si hráči na jeho poste krajného obrancu či defenzívneho stredopoliara „pýtajú“ pomerne často. To však nie je ten najexkluzívnejší úspech v kariére 170-centimetrového majstra sveta. Lahm sa množstvom titulov, ale i vystupovaním zaradil medzi najvýraznejšie osobnosti nielen nemeckého futbalu. Aj keď v zahraničí nikdy nehral a s výnimkou dvojročného hosťovania vo VfB Stuttgart na začiatku kariéry hral iba v Bayerne Mníchov.

Včera proti Freiburgu odohral za Bayern 332. bundesligový zápas a napriek tomu, že hrá v obrane, nikdy svoj tím neoslabil vylúčením. Jeho defenzívna štatistika je až neuveriteľná: Lahm fauloval len každých 159 minút, čo znamená jeden nedovolený zákrok za vyše dve a pol hodiny! Na obrancu je dosť nízky. So 170 cm si môže pozerať do očí napríklad s Messim. Ale spôsob jeho hry v obrane je, resp. bol, unikátny: je rýchly, pozične skvelý a vie dokonale analyzovať pohyb protihráča. Preto ho často zbaví lopty s čistotou a precíznosťou chirurga. „Lahm je najinteligentnejší futbalista, akého som trénoval,“ povedal o ňom bývalý tréner Bayernu či Barcelony Pep Guardiola, ktorý momentálne pôsobí v Manchestri City.

Ukončenie reprezentačnej kariéry oznámil Lahm trocha prekvapujúco už päť dní po zisku titulu majstra sveta v Brazílii, v lete 2014. Aj definitívne „seknutie“ s futbalom sa zdá byť trocha predčasné. Odhováral ho od neho aj súčasný tréner Bayernu Talian Carlo Ancelotti. „Skúšal skutočne všetko,“ smeje sa Lahm. „Každý deň sa ma pýtal, či si to nerozmyslím. Musím povedať, že dal do toho naozaj veľa úsilia,“ tvrdí Lahm, ktorý je však definitívne rozhodnutý. „V pondelok ma o siedmej zobudí syn Julian, a keď ho odvediem do škôlky, tak sa zastavím v klube. Vyprázdnim si skrinku v šatni a rozdám nejaké darčeky. Mama má narodeniny, bude oslava... Vyzerá to na príjemný pondelok,“ má jasné a nefutbalové plány Lahm. Nemá dokonca ani príliš veľkú chuť chodiť na štadión. „Franck Ribéry mi na tréningu hovoril, že mi zoženie lístok na každý zápas. Ale teraz chcem mať od futbalu pokoj. Možno si ho pozriem v pohode doma v televízii. Ale bol som vždy vášnivý futbalista, milujem ten šport. Takže nevylučujem, že si ešte ako amatér obujem kopačky,“ dodal Lahm.

 

Nielen Lahm ukončil včera v drese Bayernu Mníchov kariéru. S aktívnou činnosťou sa rozlúčil aj Španiel Xabi Alonso (35). Kariéru odštartoval v San Sebastiane, no prienik na výslnie zažil po prestupe do FC Liverpool. Hneď v prvom roku v anglickom klube sa radoval z triumfu vo finále Ligy majstrov 2005 po senzačnom obrate proti AC Miláno, keď dal vyrovnávajúci gól na 3:3. Prezentoval sa precíznymi prihrávkami, tvrdými strelami i čítaním hry. S Realom Madrid vyhral La Ligu (2011/2012), Copa del Rey (2010/2011, 2013/2014) i Ligu majstrov (2013/2014). Španielsku pomohol k titulu majstra sveta 2010 a dvom prvenstvám na ME (2008, 2012).

 

Philipp Lahm

7-násobný víťaz Nemeckého pohára

8-násobný majster Nemecka (rekord spolu s Kahnom, Schweinsteigerom a Schollom)

5-krát double (víťaz Bundesligy a Nemeckého pohára)

1 triple (víťaz Bundesligy, Nemeckého pohára a LM)

3-krát vo finále Ligy majstrov, jedno víťazstvo

kapitán Bayernu Mníchov, 332 bundes­ligových zápasov

kapitán majstrov sveta 2014, 113 reprezentačných štartov

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Matuška

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Vera Wisterová(46)
Foto
Ako hodnotí Vera Wisterová svoje mamičkovské povinnosti? Extrémna sebakritika: Za toto si zaslúžim diplom!
(ilustračné foto)
Poslanec mal udrieť svojho kolegu: Suspendovali ho! Podajú trestné oznámenie?
Manželia vedia, že príde koniec.
Foto
Martina sa stará o smrteľne chorého manžela: Pred eutanáziou zistili, že čakajú bábätko
V Kolároviciach sa prevrátil muž s traktorom
Foto
Mrazivé FOTO nešťastia pri Bytči: Muž sa prevrátil s traktorom a UVIAZOL pod ním! Zasahovať musel vrtuľník
Danko je zamilovaný do blondínky, ktorá je o 23 rokov mladšia.
Danko o zákone o neziskových organizáciách: Verím, že nás Smer aj Hlas v tomto podporia
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč
Takáč o vyplácaní priamych platieb farmárom: Dostanú ich aj po 30. júni
Európsky parlament v Štrasburgu
V Európskom parlamente sa toto stalo historicky prvýkrát: Týka sa to žien
Enviropolícia vedie trestné konanie pre nedovolenú výrobu jadrových materiálov
Enviropolicajti v strehu: Nedovolená výroba jadrových materiálov!
Šéf SNS Andrej Danko.
Andrej Danko: Nech sa v RTVS nehnevajú, ale s tým socializmom sa niečo urobiť musí
Na snímke Ústavný súd SR v Košiciach.
Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte: V čom opozícia vidí rozpor?
View of the City of Nitra, Slovakia as Seen from Nitra Castle
Nitriansky kraj poskytne športovcom dotácie: Dostanú viac ako pol milióna eur
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Maďarsko spravilo kontroverzný krok: Týka sa to sexuálnych menšín