Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.05.2017 08:59 | Správy | Domáce správy
Video

Minister vnútra Kaliňák čelí obvineniam z kšeftov s pozemkami: Čo mu hrozí?

Kšefty s pozemkami?! Podľa lídra Obyčajných ľudí Igora Matoviča (44) šéf rezortu vnútra obchádzal súťaž a uzatvoril so súkromníkmi nevýhodný biznis, pri ktorom štát prišiel o milióny eur.

Na Roberta Kaliňáka (46) vytiahli už tretí prípad výmeny nehnuteľností medzi štátom a firmami, pri ktorých štátny znalecký posudok bol v porovnaní s inými oveľa nižší. Kaliňák sa obhajuje, že nedošlo k žiadnemu porušeniu zákona a Matovičove reči označil za výmysly. O ktoré pozemky ide?

Kauza starej IKEA

Kaliňákova realitná odysea podľa Matoviča odštartovala nevýhodnou výmenou nehnuteľností v roku 2015. Rezort vnútra vymenil svoju budovu v centre Bratislavy na Staromestskej ulici so stavbou starej IKEA na Tomášikovej ulici, patriacej súkromníkovi Vienna Invest. Znalecký posudok zhotovený štátom v tom čase lukratívnu nehnuteľnosť v centre hlavného mesta ohodnotil na 4,8 milióna eur. Podľa čerstvých informácií spoločnosť Vienna Invest budovu následne predala za mastných 7,5 milióna eur. Starú IKEA rezort vnútra prestaval na nové klientské centrum. Stavebné práce na nej, ktoré si ministerstvo objednalo od Vienna Invest, prešetroval aj Úrad pre verejné obstarávanie.

Otvoriť galériu
Rajská
Zdroj: anc

 

„Kontrolovaný postupoval v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní,“ skonštatoval úrad. „Získali sme dobrú budovu, ktorá slúži ľuďom. Sú to len zúfalé pokusy útočiť na úspešné projekty,“ uviedlo ministerstvo. Kaliňákov obchod obhajuje aj samotný premiér. „Tak teda dajme ministrovi vnútra kyticu kvetov za to, že dnes IKEA, ktorú má štát, má hodnotu možno o sedem alebo osem miliónov eur viac,“ skonštatoval predseda vlády. 

Nevýhodné byty pre policajtov

Ministerstvo vnútra sa rozhodlo zameniť dva pozemky na Rajskej a Bajkalskej ulici vedľa budúceho Národného futbalového štadióna v Bratislave s firmou Zuzany Kurucovej, manželky starostu Vrakune. Kurucová kandidovala za koalíciu vedenú Smerom a jej muž sa pozná s kontroverzným podnikateľom Ladislavom Bašternákom. Spomínané byty nacenili na 600-tisíc eur.

Za pozemky rezort výmenou získal štyri trojizbové byty na Vietnamskej ulici pre policajtov. Na základe znaleckého posudku spred piatich rokov mal však len pozemok na Bajkalskej ulici hodnotu až 1,31 milióna eur. Makléri spochybnili aj sumu za prvý pozemok. Pozemky tak mali hodnotu minimálne 1,5 milióna eur, nie 600-tisíc, za koľko boli zamieňané za predmetné byty. Kaliňák sa obhajuje, že nie je možné získať také sumy, ako hovorí Matovič. „Toto blúznenie pána Matoviča je zbytočné vôbec komentovať. Robili sme v minulosti súťaže, ale nedostali sme hodnotu znaleckého posudku,“ uviedol minister. 

Otvoriť galériu
Staromestská
Zdroj: anc

Malý areál v Martine

Rezort vnútra v Martine odkúpil pozemky patriace spoločnosti Baducci za 3,9 milióna eur. Paradoxne oproti cez ulicu si odkúpila podobnú nehnuteľnosť evanjelická škola za polovičnú sumu. „Bratislavská skupina firiem Baducci má dobré vzťahy s predstaviteľmi Smeru-SD. Predseda predstavenstva materskej firmy Baducci Consult pán Čižmárik je advokátom Jána Počiatka,“ skonštatovala Veronika Remišová (OĽaNO). Podľa političky rezort vnútra súkromníkovi vymenil za dve chátrajúce haly budovu policajného obvodného oddelenia v hodnote 400-tisíc eur.

Kaliňákovo ministerstvo zároveň za nehnuteľnosť ešte doplatilo 3,5 milióna eur. Kuriózne podľa nej je, že majetok Baducci v Martine je 4,6 milióna eur a ministerstvo vnútra z neho odkúpilo 16 percent takmer za 4 milióny. „Z celej hŕby neprávd chceme upozorniť len na dva podstatné body. Ministerstvo vnútra v Martine pre potreby klientskeho centra nekúpilo budovu s rozlohou 3 800 m², ako tvrdí pán Matovič, ale zakúpilo päťpodlažnú administratívnu budovu s celkovou plochou 13 964 m² s cenou 278 eur za jeden m²,“ uviedli od Kaliňáka. Zároveň dodali, že cena objektu bola podľa posudku 5,8 milióna eur a ministerstvo vyrokovalo cenu 3,8 milióna eur.

Kaliňákovi nič nehrozí

Ján Baránek, politológ

- Vzhľadom na posledné vyjadrenie ministerstva vnútra mu ani toto krk nezlomí. Sám Kaliňák hovorí, že ani súťaže by nepomohli naplniť znalecký posudok. Toto sú kauzy, ktoré vie stále vysvetliť. Pokiaľ je martinská kauza niečo podobné. Aj za Radičovej sa takéto dialo. Oni vedia argumentovať. Toto nie sú kauzy, aby ste tým niekomu zlomili krk. Aj samotná osoba Matoviča prináša kontroverzie, a to je škoda. Lebo vyťahuje dobré veci, ale môže si za to sám, že ho málokto berie vážne.

Nespoznaná realita

Daniela Danihel Rážová, realitná maklérka

- Výmena by mala byť, že predám - kúpim, určia sa hodnoty, jedna - druhá, a potom si to vymenia a dopláca sa. Kauza je o tom, že sú nejaké znalecké
posudky podľa tabuliek, potom je aj pohľad na reálnu hodnotu, a ak sa súťaž nevykoná, realita sa nespozná. Či je vyššia alebo nižšia. Dnes reálnetrhová a znalecká hodnota nie je vždy totožná.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: rn, pkn

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo