Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.05.2017 16:13 | Správy | Domáce správy

Preventívky sa majú rozšíriť u všeobecných lekárov a zubárov: Pribudnúť by mohli tieto úkony!

Preventívne prehliadky by sa mali po novom rozšíriť u všeobecných lekárov a zubárov. Širší rozsah vyšetrení má byť k dispozícii deťom i dospelým, navrhuje Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v novele zákona o zdravotnej starostlivosti.

Právna úprava sa momentálne nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní (MPK), rozhodnúť o tom ešte musí vláda a parlament.

Možnosť bezplatnej prevencie formou pečeňových testov by mala pribudnúť u ľudí starších ako 15 rokov. U stomatológa má byť súčasťou "preventívky" prehmatanie uzlín. Deti budú mať zase nárok na ošetrenie zubnej skloviny fluórom. "Vyšetrenia pomôžu k včasnému zachyteniu rakoviny pečene či ústnej dutiny," povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

Poistenci môžu v súčasnosti absolvovať "preventívky" plne hradené z verejného zdravotného poistenia u všeobecného lekára pre dospelých a pre deti a dorast, zubára, gynekológa, pôrodníka, urológa či gastroenterológa. Rezort zdravotníctva upozorňuje, že túto možnosť dlhodobo využíva "pomerne málo ľudí".

 

Deti a dorast majú v súčasnosti nárok v rámci prevencie na vyšetrenie zahŕňajúce poradenstvo rodičom, sleduje sa komplexný psychomotorický vývin dieťaťa, povinné očkovania, krvný tlak, vyšetrenie moču. Lekári monitorujú aj rizikové faktory pri srdcovocievnych ochoreniach meraním cholesterolu v krvi a triacylglycerolov.

Dorast a dospelí majú u všeobecného lekára v rámci prevencie právo na komplexné vyšetrenie, kontrolu stavu očkovania, vyšetrenie pulzu a tlaku krvi, kontrolu hmotnosti, laboratórne vyšetrenia moču a krvného obrazu. Lekár má klásť dôraz na odhalenie rizík civilizačných chorôb, odbery na hematologické a biochemické vyšetrenia.

Poistenci nad 40 rokov majú nárok na vyšetrenie cholesterolu a triacylglycerolov a EKG záznam činnosti srdca. Ľudia nad 50 rokov a tí s pozitívnou rodinnou anamnézou karcinómu hrubého čreva a konečníka zase na preventívne vyšetrenie raz za dva roky (test na okultné krvácanie), pri pozitívnom výsledku nasleduje kolonoskopia.

U stomatológa majú pacienti počas "preventívky" právo na podrobnú prehliadku chrupu, parodontu, mäkkých tkanív ústnej dutiny, kontrolu vzájomného postavenia zubov, kontrolu zubných náhrad, dentálnej hygieny a hygienických návykov.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
A elongated white toilet with the seat lid in the up position. The toilet is highlighted with a spot light coming from above. This sparse room has blue-green walls and a dark hardwood floor.
Foto
Viete, čo sa deje po spláchnutí WC? Budete v šoku! Po tomto si dáte dobrý pozor na to, ako to urobíte
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Pátranie so smutným záverom: Mladučká Ukrajinka († 14) si mala siahnuť na život
(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta
Europoslankyňa Miriam Lexmann
KDH o odoberaní eurofondov: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády
(ilustračná foto)
Na krajinu sa rúti sneh a mráz: Meteorológovia varujú! Môžu poškodiť úrodu
Hororová noc v Štítniku: Traja lupiči vtrhli do domu, ľuďom dali na hlavy kukly a...
(ilustračné foto)
WHO má strach: Hrozí svetu ďalšia pandémia?! Úmrtnosť je mimoriadne vysoká
Doktor Kubiš sa môže pochváliť 80-percentnou úspešnosťou liečby.
Sexuológ Ivan Kubiš má po covide oveľa viac práce: Impotentných mužov lieči vlnami!
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!