Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.05.2017 13:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Kandidáti na šéfa RTVS odhalili svoje plány: Čo chcú zmeniť v telerozhlase?

O tom, kto bude RTVS vládnuť ďalších päť rokov, sa má rozhodnúť až v júni, no už teraz je jasné, že to bude tuhý súboj, ktorý má tradične svojich veľkých favoritov i outsiderov skúšajúcich šťastie.

Tých najdôležitejších uchádzačov o horúce kreslo generálneho riaditeľa RTVS sme vyspovedali.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Václav Mika (53): Nerezignoval som

Otvoriť galériu
Václav Mika
Zdroj: Andrea Jacenková

Prečo sa rozhodol kandidovať?
Rezignácia rozhodne nepatrí k mojej osobnej a profesionálnej výbave. Neskromne povedané, RTVS má za posledných 5 rokov jasné výsledky. Za šancu pracovať so svojím tímom celé funkčné obdobie som vďačný. Nekandidovať by bol veľmi zlý odkaz pre mojich kolegov, ale aj RTVS ako takú. Tak som si povedal, idem do toho.

Ako vidí svoje šance?
Ak by som uvažoval len na základe parlamentnej matematiky a riadil sa len vyhláseniami politikov, tak ktovie, či kandidujem. Lenže mám tu aj ďalšie argumenty: nikdy sa nevzdávať a hlavne to, čo sa urobilo, nebolo ohraničené mojím funkčným obdobím. Projekty a najmä ľudia sú nastavení pokračovať.

 

Aký je jeho prvoradý cieľ v prípade úspešnej kandidatúry?
Úspešná kandidatúra? Povzbudivá predstava. Ale vážne. Prvoradý cieľ je úplne jasný - budúcnosť RTVS a jej kondícia v roku 2022. Prečo? Mať šancu ďalších päť rokov rozvíjať tento projekt, je to, za čo stojí zabojovať. Teda dve kľúčové slová: viera a odhodlanie.

Aký je jeho názor na koncesie a ich zvýšenie?
Jednoznačný, nemenný a konzistentný. Ak sú takto financované všetky verejnoprávne médiá, ktoré nám dávajú aj mnohí naši politici za vzor - od BBC až po ČT, tak aký iný typ financovania? Keď niečo funguje, tak to má platiť aj u nás. A osobná poznámka: Ak sa radi dáme inšpirovať dobrými vzormi zo zahraničia a sme pyšní na to, že implementujeme fungujúce zmeny u nás, tak v tomto prípade to neplatí? Zaujímavé, že tu by mnohí radi uplatnili nejaké slovenské špecifikum.

Kto je to?

Aktuálny šéf našich verejnoprávnych médií sa napriek nepriazni Roberta Fica či Andreja Danka pokúsi miesto udržať. V rokoch 1986 - 1994 pracoval v Slovenskej televízii ako poradca riaditeľa ekonomiky a obchodu, neskôr ako jeho zástupca a riaditeľ kancelárie STV. V minulosti bol generálnym riaditeľom Rádia Expres aj prvým mužom Markízy.

Zuzana Ťapáková (53): Nie som zástancom zvyšovania koncesií

Otvoriť galériu
Zuzana Ťapáková
Zdroj: Peter Frolo

Prečo sa rozhodla kandidovať?
Aj preto, že práca v médiách je viac ako 20 rokov mojou profesiou. Už od čias môjho štúdia na VŠMU, kde som študovala divadelnú a filmovú vedu, ma fascinovala práve táto oblasť. Verím, že moje dlhoročné skúsenosti a prax z televízie aj rozhlasu dokážu prispieť k ďalšiemu budovaniu a zušľachťovaniu tejto dôležitej kultúrno-spoločenskej inštitúcie.

Ako vidí svoje šance?
Zostava kandidátov je pomerne silná a vzbudzuje rešpekt. Ale verím, že šanca existuje. Inak by som do toho neinvestovala toľko práce a energie. Rovnako verím, že zaujme mnou predkladaný projekt, ktorý je postavený na podpore programových reforiem a zvyšovaní kvality ponúkaných služieb.

Aký je jej prvoradý cieľ v prípade úspešnej kandidatúry?
Nemyslím, že by malo prísť hneď k nejakým revolučným zmenám. Najskôr je potrebné urobiť podrobnejšiu analýzu. Ale prioritou by určite bol programový obsah, aj vzhľadom na cieľ môjho projektu, ktorý sa venuje všetkým vekovým kategóriám, ako aj národnostným menšinám a posilňuje verejnoprávne poslanie.

Aký je jej názor na koncesie a ich zvýšenie?
V súčasnom nastavení nie som zástancom ich zvyšovania.

Kto to je?

Na VŠMU v Bratislave skončila divadelnú a filmovú vedu. Od vzniku TV Markíza bola riaditeľkou jej Centra marketingu a neskôr sa stala jej generálnou riaditeľkou (do roku 2013). Od roku 2015 spolupracovala s ministerstvom zahraničných vecí ako externá poradkyňa pre kultúrnu a mediálnu sekciu nášho predsedníctva v EÚ.

Jaroslav Rezník (50): Nemáme veľa času

Otvoriť galériu
Jaroslav Rezník
Zdroj: tasr

Prečo sa rozhodol kandidovať?
Pretože chcem na verejnú diskusiu ponúknuť svoje 25-ročné skúsenosti a tvorivosť v procese budovania verejnoprávnych médií. Pracujem v nich alebo pre ne celý svoj profesionálny život.

Ako vidí svoje šance?
Hovorí sa: vyhrať chce každý, ale môže len jeden. Želám si, aby v tomto prípade vyhrali všetci poslucháči a diváci.

Aký je jeho prvoradý cieľ v prípade úspešnej kandidatúry?
Otvoriť odbornú diskusiu o budúcnosti verejnoprávneho vysielania. V nasledujúcich rokoch nás totiž čakajú významné technologické zmeny a RTVS musí byť na ne dôkladne pripravená. S tým súvisí množstvo ďalších strategických rozhodnutí. Naozaj nemáme veľa času.

Aký je jeho názor na koncesie a ich zvýšenie?
Koncesie sú rovnako legitímny nástroj financovania ako takzvaná zmluva so štátom. Problém je, že sme už niekoľkokrát premeškali vhodnú príležitosť na zapracovanie ich valorizačného mechanizmu do príslušnej legislatívy. A tak asi bude treba začať od začiatku.

Kto to je?

Je to presne desať rokov, čo je riaditeľom tlačovej agentúry TASR. V minulosti prednášal na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Prešove, od roku 1993 pôsobil ako riaditeľ Regionálneho štúdia Slovenského rozhlasu v Košiciach a bol tiež generálnym riaditeľom Slovenského rozhlasu v Bratislave. O post šéfa RTVS sa už uchádzal.

Fedor Flašík (59): RTVS treba zmeniť na akciovku

Otvoriť galériu
Fedor Flašík
Zdroj: Ivan Kováč

Prečo sa rozhodol kandidovať?
Lebo si myslím, že mám najlepší projekt, a viem, ako televíziu postaviť na nohy.

Ako vidí svoje šance?
Ak má vyhrať rozumné riešenie, ak niekomu záleží na tom, aby verejnoprávna televízia bola skutočne verejnoprávnou, tak šancu dostanem. Ak si budú chcieť politici urobiť z verejnoprávneho média svojho poslušného psa, ktorý bude komunikovať na povely, tak potom šancu nedostanem. Inak, podľa mňa je zarážajúce, že politici komentujú verejnoprávne médiá.

Aký je jeho prvoradý cieľ v prípade úspešnej kandidatúry?
V prvom rade musia politické špičky, odborná i laická verejnosť definovať, čo táto spoločnosť očakáva od verejnoprávnych médií. Potom sa k tomu urobí rozpočet. K RTVS treba pričleniť TASR a zmeniť to na akciovú spoločnosť, kde bude stopercentným akcionárom štát. Mala by mať vlastnú kapitolu v rozpočte. Potom by sa začalo pracovať na programe, myslím, že RTVS nemá čo nakupovať licencované formáty, má mať svoje vývojové pracovisko. Myslím si tiež, že verejnoprávne médiá by nemali zaujímať peoplemetre, majú kultivovať, vzdelávať a hlavne majú byť spoluautorom budovania identity tejto krajiny.

Aký je jeho názor na koncesie a ich zvýšenie?
To je vec politikov. Vôbec by som sa nebránil nejakej kombinácii, ale keď sú koncesie, tak si potom plňme verejnoprávnosť - budujme identitu, vzdelávajme, točme dokumenty, robme pôvodnú tvorbu...

Kto to je?

Ďalšia mediálne veľmi známa tvár. Vyštudovaný právnik urobil kariéru v reklamnom biznise, je vlastníkom viacerých firiem a donedávna bol manželom europoslankyne Moniky Beňovej. V minulosti mal na starosti reklamné kampane pre HZDS aj pre Smer. Aj v jeho prípade ide o opätovnú kandidatúru.

Richard Dírer (41): Mám túto inštitúciu rád

Otvoriť galériu
Richard Dírer
Zdroj: Archív R. Dírera

Prečo sa rozhodol kandidovať?
V médiách pôsobím už 21 rokov a o túto oblasť sa intenzívne zaujímam. Ak rádio Twist bolo mojou rozhlasovou školou, tak vtedajšia STV naštartovala moju televíznu kariéru. Mám túto inštitúciu rád, je tam veľa šikovných ľudí a má potenciál. Trápi ma, že sa tento potenciál nevyužíva efektívne. Ja dnes viem, aké kroky a opatrenia potrebuje RTVS na to, aby sa stala všeobecne akceptovanou a obľúbenou inštitúciou prinášajúcou objektívne informácie, zábavu, vzdelanie, šport a kultúru.

Ako vidí svoje šance?
Všetkým nám ide o to, aby RTVS plnila svoju funkciu. Takže reálne verím tomu, že sa poslanci budú rozhodovať podľa kvality projektu. Pýtate sa, či som nominant niektorej politickej strany a či ma niekto oslovil? Aj poslanci ma poznajú ako profesionálneho a nestranného novinára, ktorý má navyše aj manažérske skúsenosti, a ktorého meno nie je spojené so žiadnou politickou stranou.

Aký je jeho prvoradý cieľ v prípade úspešnej kandidatúry?
Začať pracovať na virtuálnej Trojke, zavedení online vysielania na sociálnych sieťach a digitálnych platformách – teda tam, kde RTVS nevyužíva potenciál doby. Na tom, aby sme do hry vrátili cieľovú skupinu, ktorá nám, vďaka zmene konzumácie médií, od televízorov a rozhlasu odišla. A keď ide o spravodajstvo, stále môžeme byť inovatívnejší, dôveryhodnejší a sledovanejší.

Aký je jeho názor na koncesie a ich zvýšenie?
Prijateľnou formou je kombinácia koncesionárskeho poplatku a transferov zo štátneho rozpočtu, tak ako je to teraz. Ak sa budú neustále zvyšovať nároky na vysielanie RTVS, som za zvýšenie koncesionárskeho poplatku alebo zvýšenie príspevku zo štátneho rozpočtu. V tejto súvislosti stojí za zváženie buď dosiahnutie dohody o vytvorení nezávislého orgánu, ktorý by navrhoval zvyšovanie koncesionárskych poplatkov podľa valorizačného mechanizmu, alebo dosiahnutie politickej dohody v NR SR o stanovení výšky koncesionárskych poplatkov na niekoľko rokov vopred.

Kto je to?

Jedna z najznámejších tvárí v tejto zostave. Verejnosť si ho pamätá najmä ako rozhlasového a televízneho reportéra i moderátora. V televíziách TA 3 a STV moderoval politické debaty. Medzičasom robil komunikačného poradcu primátorovi Ivovi Nesrovnalovi a v súčasnosti je riaditeľom Centra komunikácie na Finančnom riaditeľstve SR.

Michal Ruttkay (61): Moje šance patria k najvyšším

Otvoriť galériu
Michal Ruttkay
Zdroj: Archív M. Ruttkaya

Prečo sa rozhodol kandidovať?
Počas svojej profesijnej kariéry som v mnohých oblastiach dosiahol úspechy, ktoré sú označované aj za úspechy samotného Slovenska. Medzi takto zavŕšené projekty patrí napríklad zavedenie eura, založenie reklamnej agentúry Creo, jediná skutočná fúzia v tomto priemysle s medzinárodnou sieťou alebo napríklad spoluautorstvo kultového filmu Iba deň. Ale aj stovky ďalších mediálnych projektov u nás i v zahraničí. Od roku 2016 som pracoval na projekte televízneho kanálu pre millennials, s čím súviseli moje pracovné pobyty v USA i vo Veľkej Británii. Z môjho pohľadu je preto logickým krokom snaha o zlepšenie a modernizáciu RTVS, ktorá podľa môjho názoru má po všetkých stránkach na to, aby sa stala moderným, dôstojným a multimediálnym nosičom verejnoprávnych informácií pre hrdé Slovensko 21. storočia.

Ako vidí svoje šance?
Deklarovanými kritériami výberového konania sú profesionalita, odbornosť a skúsenosti. Z tohto pohľadu patria moje šance k najvyšším.

Aký je jeho prvoradý cieľ v prípade úspešnej kandidatúry?
Som rád, že RTVS je síce s oneskorením, ale reálne v stave, keď nie je potrebné riešiť krízové prevádzkové riadenie. Nový generálny riaditeľ preto bude mať priestor riešiť obsah tak, aby bola RTVS schopná plniť svoje verejnoprávne poslanie aj podľa pravidiel 21. storočia. To je aj filozofiou môjho projektu: Poďme rozšíriť servis pre konzervatívneho a odborného diváka, no zároveň prispôsobme televíziu a rozhlas informačným potrebám budúcich generácií.

Aký je jeho názor na koncesie a ich zvýšenie?
Nebudem sa brániť diskusii na túto tému, avšak až po vyhodnotení/audite všetkých dát.

Kto je to?

Jedným z najhorúcejších kandidátov je spolumajiteľ a riaditeľ reklamnej agentúry Creo/Young & Rubicam. Kedysi sa venoval réžii, no po revolúcii stavil na reklamný biznis. Má blízko k vládnucemu Smeru a jeho firme sa podarilo získať niekoľko štátnych zákaziek, vrátane kampane pri zavedení eura.

Peter Abrahám (65): Som za zrušenie koncesií

Otvoriť galériu
Peter Abrahám
Zdroj: anc

Prečo sa rozhodol kandidovať?
RTVS je moja alma mater, rád jej vrátim, čo do mňa investovala. Mám prax vo všetkých „nohách“ mediálnej trojnožky - médium, reklama, regulácia obsahu vysielania.

Ako vidí svoje šance?
Zaujímavo a s úsmevom.

Aký je jeho prvoradý cieľ v prípade úspešnej kandidatúry?
S tímom RTVS postaviť konkrétnu koncepciu rozvoja, ktorá bude vychádzať z môjho projektu riadenia RTVS.

Aký je jeho názor na koncesie a ich zvýšenie?
Som za ich zrušenie za podmienok uvedených v mojom projekte.

Kto je to?

Vyštudovaný ekonóm pracoval od polovice osemdesiatych rokov ako odborný redaktor Slovenského rozhlasu, neskôr sa stal generálnym riaditeľom Fun rádia a bol tiež pri zrode agentúry Universal McCann - Erickson Bratislava. Bývalý člen Rady pre vysielanie a retransmisiu sa o funkciu šéfa RTVS už uchádzal.

Aj títo kandidujú...

Margita Bencová, Janka Lastovicová, Norbert Majer, Aleš Rehák, Stanislav Velitzky

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Derňár, Nový Čas víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku