Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Mrazivé detaily tragického pádu vrtuľníka: Brat zachraňoval brata!

Denne riskovali holé životy pre záchranu iných, tie ich im vzalo rutinné cvičenie. Tragédia, ktorá sa odohrala v stredu na vojenskej základni vo Vyšnej Šebestovej, otriasla celým Slovenskom.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Rodiny aj  kolegovia hasičov Petra Toďora († 43) a Radoslava Lacka († 48), ktorí zahynuli pri páde vrtuľníka, sa z ich straty nevedia spamätať.  Pilot Peter Bubelíny a palubný inžinier Marián Mikulec istej smrti unikli len o vlások a o životy bojujú v prešovskej nemocnici. Nový Čas prináša mrazivé osudy obetí nešťastia. Smutným paradoxom je, že sa stroj zrútil presne na 12. výročie havárie vrtuľníka, kde svojich kolegov ratoval sám Bubelíny.

Hasiči po skupinách trénovali prevoz raneného. Spočiatku išlo všetko hladko. "Vrtuľník prišiel nad nich. Rado bol v nosidlách a Peter predstavoval záchranára. Navijakom ich vytiahli vyššie, takmer ku kabíne, ale sú tam lyžiny, preto sa nedokázali dostať dovnútra. Peter sa držal lyžiny. Keď nabrali dostatočnú výšku, urobili okruh zhruba 500 m," Novému Času povedal hasič Kamil Šoltýs, ktorý tragédiu videl na vlastné oči.

"Zrazu sa stroj začal točiť a pomaly v špirále klesal dole, vyzeralo to ako vo filme. Bolo však vidno, že pilot sa zo všetkých síl snaží, aby dopadli čo najjemnejšie. Potom klesol k zemi, odhodilo ho to dozadu,“ opisuje chvíle hrôzy kolega, ktorý sa vzápätí spolu s ostatnými rozbehol k zničenému stroju. „Boli sme v šoku, ale každý vedel, čo má robiť. Myslel som si, že budú dolámaní, ale prežijú to, lebo vrtuľník nedopadol na našich kolegov,“ spomína.

 

„Ani jeden z nich nebol pri vedomí. Pomocou adrenalínu sa nám podarilo naštartovať Rada aj pilota. Peter nám postupne odchádzal pred očami. V oživovaní sme neprestávali veľmi dlho, nikto nedokázal prestať,“ pripomenul Šoltýs, ktorý cvičenie absolvoval len chvíľu pred tragédiou. Pilot Peter Bubelíny a letecký operátor Marián Mikulec sú stále v prešovskej nemocnici „Obaja pacienti podstúpili v stredu urgentné operačné zákroky. Momentálne sú v umelom spánku, hospitalizovaní na oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny. Ich zdravotný stav je kritický,“ uviedla hovorkyňa nemocnice, Renáta Cenková.

Ako sa tragédia odohrala

1. Nacvičovali záchranu raneného - Lacko stvárňoval pacienta, Toďor bol záchranár.

2. Vrtuľník priletel nad nich. Zachraňovaný bol v nosidlách a obaja boli spolu na jednom lane.

3. Vytiahol ich vyššie takmer ku kabíne, ale pre lyžiny vrtuľníka sa muži nedokázali dostať až hore. Toďor sa držal lyžiny.

4. Keď už mali dostatočnú výšku, urobili okruh zhruba 500 m. Mali sa vrátiť naspäť a nabrať ďalšiu skupinu.

5. Zrazu sa však začali točiť, pomaly v špirále klesali k zemi, ako keby sa to dialo vo filme

6. Zrútili sa na zem prednou časťou a stroj odhodilo dozadu. Okamžite sa im všetci rozbehli na pomoc.

Pilotný inžinier Marián Mikulec: Rodina nestráca vieru v jeho uzdravenie!

Otvoriť galériu

Na palube vrtuľníka, ktorý sa v stredu zrútil počas cvičenia, sedel aj pilotný inžinier Marián Mikulec. Aj on slúži v letectve dlhé roky. Vlani v septembri sa spolu s pilotom Bubelínym, ktorý po páde vrtuľníka tiež bojuje o život, zúčastnil cvičenia v Bratislave. Mariánova rodina nestráca vieru a dúfa, že sa z ťažkých zranení dostane. "Prosím, držte mu všetci palce, nech to s ním dobre dopadne. Uctime si zároveň spoločne pamiatku chlapcom hasičom, ktorí to šťastie nemali a položili život pri tréningu na záchranu života. Je mi to nesmierne ľúto," napísal na facebooku Mariánov brat Ján.

Obete leteckého neštastia

Otvoriť galériu

Radoslav Lacko († 48): Smrť si ho našla tesne pred dovolenkou

Obeťou nehody je aj okresný riaditeľ hasičov v Prešove Radoslav Lacko, ktorý zraneniam podľahol v košickej nemocnici. „Rado sa v lietaní našiel. To bol jeho život. Lietal aj v súkromí. Urobil si aj kurz kapitána na lodi. Chystal sa práve na plavbu do Talianska. Chodil pomáhať pri povodniach či požiaroch Pri všetkých akciách neustále upozorňoval: "Chalani dobre, že sme tu, ale prvoradé je naše zdravie. Aby sme sa vrátili v poriadku," uviedol kolega Kamil Šoltýs.

Hasič Peter Toďor († 43): Brat zachraňoval brata!

Veľmi ťažké chvíle prežíva Ľubomír Toďor, brat zosnulého Petra. Takisto slúži ako hasič, rovnako ako ich otec. Už v minulosti bol vyslaný na zásah, keď jeho brat havaroval na motorke. Druhýkrát sa mu ho zachrániť nepodarilo. „Mal som v stredu službu, keď ma zavolali k spadnutému vrtuľníku. Sadol som do auta a išiel som tam. Potom som zistil, že tam je môj brat...“ hovorí so slzami v očiach. Do poslednej chvíle totiž dúfal, že sa Petra podarí zachrániť, no márne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nov, Noema Hipká, gal, ee

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život