Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Havária vrtuľníka oživila spomienky na nedávnu tragédiu: V troskách zomreli pilot, lekárka, záchranár a pacient

Havária policajného vrtuľníka, pri ktorom v stredu v Prešove zahynuli dvaja hasiči a dvaja policajti bojujú o život, oživila spomienky na tragédiu trojčlennej posádky vrtuľníka leteckých záchranárov v septembri 2016.

Na palube záchranárskeho vrtuľníka Bell 429 so značkou OM-ATR, ktorý v septembri 2016 havaroval niekoľko kilometrov od obce Strelníky (okres Banská Bystrica), boli pilot Ján Rušin († 50), lekárka Patrícia Krajňáková († 46), záchranár František Bartoš († 32) a pacient Ján M. († 38).  

Pilot vrtuľníka Ján Rušin počas svojej leteckej kariéry nalietal viac ako 4640 letových hodín, čím patril medzi najskúsenejších pilotov medzi záchranármi. Súčasťou leteckého záchranárskeho tímu bol od roku 1995.

Lekárka Patrícia Krajňáková v záchranárskom vrtuľníku lietala od roku 2014.

 

Na palube bol záchranár František Bartoš, ktorý pôsobil najskôr ako letecký mechanik a od roku 2009 ako letecký záchranár.

Posádka vrtuľníka prevážala pacienta Jána M. († 38) z obce Strelníky, ktorý sa zranil v lese. "Životy našich kolegov, žiaľ, vyhasli pri plnení svojho náročného poslania, akým bola pomoc a záchrana ľuďom v tiesni. Za ich nasadenie a oddanú prácu, ktorú vykonávali s najvyššou profesionalitou im patrí naša nesmierna vďaka a uznanie. Česť ich pamiatke," vyjadrilo sa vedenie spoločnosti Air Transpor Europe.

Vrak vrtuľníka našli približne o pol druhej ráno v katastri obce Strelníky. V náročnom teréne trosky objavil vrtuľník s termovíziou. Podľa svedkov vrtuľník vzlietol a do desiatich minút mal vydávať zvláštne zvuky. Zrútil sa a ozval sa zvuk pripomínajúci výbuch.

Havárie slovenských vrtuľníkov

Júl 2015 - Leteckí záchranári išli pomôcť chlapcovi (10) z Nemecka, ktorý si pri túre v Slovenskom raji zlomil nohu. Rotor helikoptéry sa zachytil o drôty a stroj sa stal neovládateľným. Spadol z vyše 100 metrov do rokliny. Nikto zo 4-člennej posádky neprežil.

Otvoriť galériu

Január 2006 - Do stromov pri Janovej Lehote (okres Žiar nad Hronom) narazil záchranársky vrtulník. Nehoda si vyžiadala tri obete. Vrtulník išiel na pomoc siedmim Čechom zasypaným pod lavínou v Západných Tatrách.

Máj 2005 - Pri plánovanom cvičnom lete havaroval pri letisku Ražňany južne od Sabinova vrtuľník Mi 24D. Pri nešťastí zahynuli traja členovia posádky.

Október 2003 - pri obci Pušovce havaroval vojenský vrtuľník typu Mi-17. Nehodu neprežili štyria ľudia. Všetci boli príslušníkmi Ozbrojených síl SR.

Január 1998 - V Bratislave pri havárii vrtuľníka leteckých záchranárov zahynuli štyria dospelí a dieťatko. Záchranári prevážali z Dolného Kubína dvojdňové dievčatko so srdcovou chybou do nemocnice.

Jún 1979 - V Mlynickej doline v Tatrách havaroval vrtulník MI-8. Zahynulo 7 členov posádky. Ladislav Janiga ako jediný z horských záchranárov a takisto aj pilot tragédiu prežili.

Október 1977 - Manželka komunistického prezidenta Gustáva Husáka zahynula pri páde vrtulníka Mi-8, s ktorým pilot pristával v Bratislave. Pri páde zahynuli všetci,
vrátane Viery Husákovej-Millerovej († 54).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: vd, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Krásna fyzioterapeutka Trnavy spôsobila boom: V Turecku by ju vyvážili zlatom!
Statného medveďa najprv postrelil hubár, následne aj poľovníci, no vypátrať sa ho nepodarilo a zranená šelma unikla do lesov. (ilustračná snímka)
Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť! Má to pomôcť problému s medveďmi
Tisovým rodným domom sa v Bytči nezaoberali prvýkrát.
Foto
Osud rodného domu Jozefa Tisa spečatený: Boj o budovu konečne uzavretý?!
Amnesty kritizuje SR za Rómov aj LGBT, vo svete varuje pred zrútením poriadku.
Amnesty sa pustilo do Slovenska: Drsná kritika! Hrozí globálny kolaps?
Nikodým s Emmou ešte keď bola bábätko.
Foto
Nikodýmova dcéra oslávila 20 rokov: Z malého dievčatka SEXI modelka! Nespustíte z nej zrak
(ilustračné foto)
Stovky sôch majú zmiznúť! Vláda sa zaviazala k drastickému kroku: Čo je za tým?
Polícia v prípade obvinila 45-ročnú ženu.
Foto
Vražda v Petržalke: Desivý pohľad na miesto činu a posun vo vyšetrovaní
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Blanár tvrdí, že vojna nie je riešením k dosiahnutiu mieru: Pomôžu podľa neho rokovania
Vodička jazdu pod vplyvom alkoholu nezvládla.
Foto
Opitá vodička napálila do múru: Neuveriteľné, koľko nafúkala ráno pred ôsmou!
Boj o stoličku šéfa parlamentu sa zamotáva.
Boj o stoličku predsedu NR SR: Čo charakterizuje Danka a Rašiho? Politológ hodnotí stabilitu koalície
(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
(ilustačné foto)
Trnavčanka venčila psov v parku, pozrela do húštiny a tam... Na VÝJAV do smrti nezabudne!