Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.05.2017 08:59 | Správy | Politika
Foto

Nové šetrenie vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni: Míňame milióny eur na toto?!

Šetrenie na úkor pacienta alebo rozumný krok?

Ministerstvo zdravotníctva sa rozhodlo o polovicu krátiť doplatky na injekcie, ktoré pichajú ľuďom s bolestivou artrózou bolestivou artrózou do kĺbov. Rezort tvrdí, že „viskosuplementácia,” ako sa tejto medicíne hovorí, je šarlatánstvo, ktorým kŕmime farmaceutické firmy miliónmi eur z prostriedkov zdravotných poisťovní. Čo si o tom myslí šéf slovenských ortopédov?

Otvoriť galériu

Artróza je bolestivé ochorenie kĺbov obmedzujúce pohyb, ktorým trpí väčšina ľudí v dôchodkovom veku. Boj s chorobou začína liekmi proti bolesti a rôznymi výživovými doplnkami z lekárni a končí často výmenou kĺbov. Na medzistupni je podávanie hyalurónových injekcií, na ktoré poisťovne prispievajú. Podľa výrobcov premazávajú kĺby a pomáhajú pri bolesti. Injekcie sa podávajú v niekoľko mesačnej fáze. V súčasnosti si pacienti doplácajú podľa druhu preparátu od nula až takmer 200 eur a poisťovne z toho platia od 17 až po sto eur. Ministerstvo sa však rozhodlo skrátiť platby poisťovní o polovicu. „Predovšetkým je potrebné zvýrazniť, že v prípade preparátov na báze kyseliny hyalurónovej nejde o liek, ale o zdravotnícku pomôcku, a teda nie sú preukázané liečebné účinky,“ povedala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

S rozhodnutím súhlasí aj hlavný odborník ministerstva pre ortopédiu Andrey Švec. „Absolútna väčšina týchto preparátov nespĺňa kritériá medicíny založenej na dôkazoch,” povedal pre Nový Čas. Výskumy lieku podľa neho stoja na hlinených nohách, pretože všetky pozitívne referencie sú založené na výskume malej vzorky a hradil ich samotný výrobca. „S pokročilým stavom je táto liečba úplne zbytočná. Tento liek je na úrovni placeba, keď sú pacienti spokojní skôr mentálne, že dostali injekciu,” povedal Švec, ktorý sa nebránil prirovnaniu hyalurónovej injekcie ku v minulosti poisťovňami bohato dotovanému Bioparoxu. Účinky módneho oranžového setu minulých rokov boli pritom nanajvýš sporné a stiahli ich z trhu. 

 

Najväčšia zdravotná poisťovňa hovorí, že na injekcie doplatili len minulý rok 8,26 milióna eur. „Kategorizačná komisia zložená z odborníkov dotknutých medicínskych odborov, zástupcov všetkých zdravotných poisťovní a ministerstva zdravotníctva sa jednohlasne zhodla na znížení úhrady,“ reagovala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Viktória Vasilenková. Rezort zdravotníctva očakáva úsporu päť miliónov eur, ktoré plánujú využiť inde. „Aj po tomto opatrení ostane na Slovensku úhrada zo strany zdravotných poisťovní najvyššia v únii,“ zdôraznila.

Otvoriť galériu
Koľko stoja injekcie.
Zdroj: infografika NČ

 

Viskosuplementácia

Je podávanie kyseliny hyalurónovej injekciou priamo do kĺbu. Preparát nie je vedený ako liek, ale zdravotnícka pomôcka, na kúpu netreba ani lekársky predpis a poisťovňa injekcie prepláca automaticky. Najlepší účinok je podľa výrobcov lieku pri artróze II. a III. stupňa. Okrem zlepšenia pohyblivosti pri „premazaní chrupavky“ pôsobí protizápalovo a tlmí bolesť. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!