Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.05.2017 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Smutná spoveď Róberta Bezáka: Zradili ma priatelia!

Otvorene o politike aj svojom súkromí!

Kontroverzný duchovný Róbert Bezák (57), ktorého pred piatimi rokmi odvolali z postu arcibiskupa trnavskej arcidiecézy, sa postupne vracia do verejného života. Aj po tom, čo sa s ním osud veľmi nemaznal, srší aj naďalej vtipom a dobrou náladou. Počas diskusie v bratislavskom podniku šokoval správou, ako sa mu priatelia otáčajú chrbtom a vysvetlil, prečo by malo do politiky ísť viac žien. Nový Čas obľúbeného duchovného vyspovedal a Bezák ozrejmil, ako sa pozerá na súčasný parlament bez KDH a s fašistami v opozičných laviciach.

Otvoriť galériu

Viac žien v politike

Nežné pohlavie. Práve to podľa emeritného arcibiskupa súčasná, nielen slovenská politická scéna potrebuje ako soľ. „Muži sa už politicky, ľudsky, ale aj po každej stránke vyčerpali, oni majú akurát tak ešte nejaké vojny či kariéru,“ tvrdí s úsmevom Bezák. Podľa duchovného prichádza doba matriarchátu. „Ak to ženy nezoberú do rúk, sme úplne stratení. Aj Pánboh to tak urobil, najskôr stvoril muža, teda prototyp a potom ženu,“ zdôraznil a podčiarkol, že v politike chýbajú osobnosti akou je práve aj expremiérka Iveta Radičová.

 

 

Priatelia sa mu otočili chrbtom

Smutná osobná spoveď nezamestnaného emeritného arcibiskupa sa nezaobišla bez silných emócií. „Mám 57 rokov, mne sa už priateľstvá vytvárajú veľmi ťažko. Nemôžem prísť medzi šesťdesiatnikov a povedať tu som a som váš kamarát,“ prezradil. Po tvrdom zákroku cirkvi sa Bezákove rady priateľov rapídne stenčili. „Keď sa vám niečo takéto stane, tak zistíte, že mnoho priateľov už na vás nemá čas a mohlo by to byť pre nich riskantné, tak zostanú len niektorí,“ načrel do súkromia. Podľa jeho slov sa niektoré rany nikdy úplne nezacelia. „V tomto mi veľmi ublížili moji kolegovia, ktorí povedali: zmizni!,“ dodal duchovný.

 

Na muške má KDH

Poriadnu kritiku si od bývalého trnavského arcibiskupa zlizlo KDH na čele s Alojzom Hlinom. Na otázku, či v národnej rade chýba, bol Bezák stručný, no ostrý. „KDH najskôr musí nájsť samo seba,“ prekvapivo zareagoval Bezák. Zároveň s humorom dodal, že nemá problém Hlinovej strane svoje schopnosti a skúsenosti prepožičať . „Ak budú potrebovať trochu duchovna, rád im prídem urobiť nejaké duchovné prednášky,“ dodal.

 

Pápežské chúťky?

Aké by to bolo zasadnúť na pápežský stolec? To je otázka, nad ktorou sa už párkrát zamyslel aj samotný Bezák. „Je to silné, nebezpečné pokušenie a mám ho aj ja,“ priznal. Zároveň niekoľkokrát zasnene za sebou zopakoval: „To by bolo! To by bolo!“

 

Pokryteckí kotlebovci

Róbert Bezák v živej diskusii taktiež jasne odsúdil neblahú kombináciu kresťanstva a extrémizmu. „Jeden prezident tu už bol rímskokatolícky kňaz a asi už stačilo,“ odkázal na Jozefa Tisa, prezidenta vojnového slovenského štátu. Zároveň sa navážal do fašistickej ĽSNS, ktorá sa verejne k Tisovmu odkazu hlási. „Dá sa povedať Za Boha a za národ, no v skutočnosti to neznamená, že to tak musí byť. Môže to byť skôr za seba samého,“ upozornil.

 

Vstup do politiky?

V minulosti sa špekulovalo o Bezákovom vstupe do politiky. Tento scenár ale rázne odmieta a ako dodáva, voľný čas si kráti radšej čítaním filozofických diel. „Ísť do politiky nie je priestor pre duchovného, do ktorého by mal vstúpiť. Ani som o tom nikdy neuvažoval tak, že keď nie tu, tak potom tam,“ skonštatoval. Taktiež zdôraznil, že v živote mu záleží na iných veciach, ako je angažovanie na politickej scéne. „Môj život tvoria moji najbližší, teda moji rodičia, súrodenci a pár priateľov, ktorých mám,“ zdôraznil.

 

Vtipy z Danka

V diskusii nesmela chýbať ani zmienka o súčasnej legende slovenského parlamentu Andrejovi Dankovi. Na mušku sa už tradične dostali rétorické schopnosti šéfa národnej rady. „Chcel som pomáhať ľuďom budovať človeka človeku, takého toho človeka,“ Bezákov brbt si publikum ihneď spojilo s už povestným citátom parlamentného kapitána a vybuchlo do burácajúceho smiechu. „Chceš povedať, že nikto človeka nevybuduje lepšie ako človek človeka?,“ s humorom oponoval moderátor diskusie Michal Havran.

Otvoriť galériu

Venujem sa sebe a svojim blízkym

 

Často hovoríte, že chcete šíriť dobro, ako to robíte, keď na to nemáte páky biskupského úradu?

- Len takto osobne. Keď sa dostanem k ľuďom, ktorí ma „môžu“, tak sa od nich neodťahujem, chcem byť s nimi. Nechcem pôsobiť ako človek, ktorý nechce s nikým nič mať, nerozprávať s nikým a tváriť sa, že sa mi stalo niečo, čo sa nedá rozdýchať.

 

V súčasnosti nepracujete, ako trávite všetok čas?

- Čítam si filozofické knihy, študujem. Predtým som takú možnosť nemal. Keď sa človek venuje nejakej aktivite, tak musí robiť to, čo mu život prikáže, a teraz si už prikazujem sám. Som s blízkymi ľuďmi a venujem sa trochu aj sebe.

 

Aké to je odísť z biskupského úradu a začať v úvodzovkách nový život?

- Človek začína život od narodenia a nie od 57 rokov.

 

Aké je pre vás tomto období nadväzovať nové priateľstvá?

- Keď sa vám niečo stane, tak zistíte, že mnoho priateľov už na vás nemá čas a mohlo by to byť pre nich riskantné, tak zostanú len tí, ktorým nemáte čo ponúknuť, len seba samého.

 

Neuvažujete teda nad vstupom do politiky?

- Nie, politika absolútne nie. Z niečoho som vyrástol, a to, v čom som sa mentálne aj fyzicky hýbal, nebolo o tom, že by som vstúpil niekedy do politiky.

 

Odkaz kresťanstva po KDH prebrala fašistická ĽSNS pýšiaca sa heslom Za Boha a za národ. Patrí takáto strana do parlamentu?

- Dá sa povedať Za Boha a za národ, no v skutočnosti to môže byť skôr za seba samého. Chcem veriť, že Slovensko má duchovný potenciál, stále sa predsa počíta medzi kresťanské krajiny. Chceme tu navzájom žiť ako priatelia, ktorí si rozumejú. Však máme spoločný jazyk a spoločnú históriu či umenie. Kdesi hlboko v nás to určite je. Dúfam a verím, že nájdeme spoločnú reč aj s ďalšími ľuďmi.

 

Kauza Bezák

Apoštolská vizitácia
- 22. januára 2012 sa uskutočnila návšteva z Vatikánu v Trnavskej arcidiecéze, kde pôsobí mladý arcibiskup Bezák. O pár mesiacov na to apoštolský nuncius Mario Giordano poslal Bezákovi list od pápeža Benedikta XVI., aby sám opustil úrad.

Oficiálne odvolanie
vyšlo 2. júla 2012, pred ktorým Bezáka varoval aj druhý list. Ten trnavskému arcibiskupovi oznámil, že ho odvolajú. Informácia napokon vyšla vo vatikánskom denníku.

Bezák sa bráni
- snaží sa spoznať dôvody svojho odvolania avšak neúspešne. Vatikán mu zaslal dotazník, kde sa ho pýtal na osobné otázky. V auguste 2012 pracuje ako výpomocný duchovný v Radvani v Banskej Bystrici. Na začiatku roku 2013 mu kardinál Marc Ouellet zakázal vystupovať v médiách vrátane príhovorov.

Odchod do Talianska
- v decembri 2013 chce Bezák načerpať novú silu a odchádza do kláštora redemptoristov v Taliansku, kde začal život rehoľníka.

Prvá návšteva pápeža
- 25. júna 2014 sa Bezák z ničoho nič objavuje na generálnej audiencii u pápeža Františka. Hovoril s ním dve minúty a odovzdal mu list. Vo veriacich vzbĺkla nádej, že sa v jeho kauze niečo zmení.Odchod do Talianska.

Koncom roka 2014
sa vracia z Talianska na Slovensko a na verejnosti príliš nevystupuje. Žije so svojou rodinou.

Druhá návšteva pápeža
- František ho prijal opäť vo Vatikáne, tentoraz na súkromnej audiencii, kde Bezákovi prisľúbil pomoc. Ani po mesiacoch sa nič špeciálne neudialo.

Kritika cirkvi
- Za posledný rok sa Bezák objavil na verejných akciách len párkrát. Vždy vyvolal vlnu záujmu - či na pohrebe svojho kamaráta Antona Srholca, alebo na prednáške v Kláštore sv. Jezuliatka v Prahe. Neštítil sa kritizovať cirkev za nespravodlivosť nielen v jeho prípade.

Kauza končí
- Bezák 15. marca 2017 prvýkrát oficiálne vyhlási, že svoju kauzu odvolania považuje za uzavretú a rezignuje.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Pavel Knapko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný