Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.05.2017 12:00 | Správy | Politika

Francúzsko bude mať najmladšieho prezidenta v histórii: Zachráni fešák Macron Európu?

Veľká úľava. Francúzsko je zachránené. A Európska únia tiež. Tak sa dajú zhrnúť základné reakcie na víťazstvo finančníka Emmanuela Macrona (39) v prezidentských voľbách vo Francúzsku.

V druhom kole získal 66 % hlasov, teda dvakrát viac ako extrémistka Marine Le Penová. Macron sa tak stane najmladším francúzskym prezidentom v histórii. Čo však od neho môže Francúzsko, ale hlavne EÚ, čakať? Tomuto fešákovi, ktorého odchovalo jezuitské lýceum a neskôr prestížne politické školy, sa podaril husársky kúsok. O finančníkovi, ktorý robil aj pre bankársky klan Rothschildovcov, pred takými piatimi rokmi nikto ani netušil. Potom sa však stal poradcom socialistického prezidenta Francoisa Hollanda a v rokoch 2014 - 2016 bol z neho minister hospodárstva.

 

Obrana EÚ

Macron mal však vyššie ambície! Iba pred rokom si založil vlastnú politickú stranu En Marche! (Vpred!) a začal poriadne kaliť vodu francúzskej politiky. Jasne sa vyhranil proti tradičným stranám – socialistom a gaullistom, ktorí si zvykli, že sa už polstoročie striedajú pri moci. Zároveň sa viac než ktokoľvek iný hlásil k Európskej únii. Hoci dnes je táto téma nepopulárna v mnohých členských krajinách, Macron z nej spravil hlavnú tému svojej kampane.

Otvoriť galériu

To potvrdil aj vo svojom prvom povolebnom prejave. „Francúzsko otvára novú kapitolu, ktorá bude v znamení nádeje a dôvery... Budem brániť Európu, je to naša civilizácia, ktorá je v stávke, náš spôsob žiť slobodne. Budem sa usilovať o posilnenie väzieb medzi Európou a jej občanmi,“ povedal. Treba pripomenúť, že pod Európou Francúzi myslia jedine úniu.

Otvoriť galériu

Proti Poľsku

Macron tak má možnosť, že zbaví EÚ zlej nálady a zabráni opakovaniu takých nepríjemností, ako je odchod Británie. Lenže nie pre všetkých Európanov je jeho posolstvo také optimistické. V závere kampane sa napríklad pustil do Poľska, kam má byť presťahovaná výroba francúzskej firmy Whirlpool, pričom by prišlo o prácu asi 290 ľudí. Macron sťahovanie výroby kritizoval a Poľsku vytkol nedodržiavanie pravidiel. Neskôr tiež kritizoval Maďarsko.

„Do troch mesiacov od môjho zvolenia bude prijaté rozhodnutie k Poľsku. Nemôžeme mať krajinu, ktorá využíva fiškálne rozdiely v EÚ a narúša všetky princípy únie,“ uviedol. „Chcem, aby v prípade nerešpektovania práv a hodnôt EÚ prišli na rad sankcie.“ Práve pre ekonomickú výhodnosť firmy zo západu sťahujú výrobu do nových členských krajín, a ani Slovensko v tomto nie je výnimkou.

Otvoriť galériu

Láska od 15-ich

Zatiaľ čo budúca politika prezidenta Macrona je otázna, jeho zaujímavý súkromný život je známy. V roku 2007 sa oženil s profesorkou francúzštiny Brigitte Trogneuxovou, ktorá je od neho o 24 rokov staršia! Ich románik sa začal, keď mal Macron iba 15 rokov a Brigitte na lýceu viedla divadelný ateliér. „Bola ním doslova fascinovaná... Konečne našla niekoho, s kým sa mohla hodiny zhovárať o literatúre,“ povedala pre francúzske médiá jedna jej priateľka.

Otvoriť galériu

Brigitte, ktorá má z predošlého manželstva tri deti, sa aktívne zapájala do prezidentskej kampane. Oficiálne síce nefiguruje v žiadnych orgánoch manželovej strany, ale raz mesačne sa počas kampane zúčastňovala na porade o témach, ktorým sa treba venovať. Dá sa očakávať, že Macronova manželka o svoje slovo nebude chcieť prísť najmä potom, čo sa na päť rokov zabývajú v Elyzejskom paláci.

Výsledok volieb

66 % hlasov

Otvoriť galériu

34 % hlasov

Otvoriť galériu

Francúzske firmy neprinúti zostať doma

Anton Ondrej, generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov

Otvoriť galériu

Macron, podobne ako americký prezident Trump, zdôrazňuje trend národnej zamestnanosti. Nemyslím si však, že to bude mať nejaký zásadný vplyv na to, aby firmy nešli podnikať tam, kde je to pre ne výhodnejšie. Určite ten vládny vplyv bude menší, ako keby zvíťazila jeho protikandidátka Le Penová. Keď si všimnete jeho program - Macron sa zasadzuje o zosúladenie hospodárskych politík a hovorí o európskom ministrovi hospodárstva. Tieto body jeho programu nenarušia ani niektoré vyhlásenia o presune firiem.

Môže rozdeliť európsku spoločnosť

Eduard Chmelár, politológ

Otvoriť galériu

Interpretovať víťazstvo Macrona ako víťazstvo Európy je trochu predčasné a zjednodušené. Dve tretiny voličov v prvom kole hlasovali za zásadnú zmenu a museli si napokon vybrať predstaviteľa toho najhoršieho z mainstreamu, čo na tomto systéme nenávideli. Macron podporuje doterajší neoliberálny kurz, chce zvýšiť zbrojenie a v zahraničnej politike možno očakávať tvrdé militantné postoje. To môže v dlhodobej perspektíve ešte viac rozdeliť nielen francúzsku, ale aj európsku spoločnosť.

Musí nájsť spôsob, aby si krajiny EÚ nekonkurovali

Pavol Szalai, Euractiv

Otvoriť galériu

Európska únia prežije, bez Francúzska by pomaly, ale isto umierala. EÚ má nádej, keďže prvýkrát vo veľkej európskej krajine zvíťazil politik, ktorý nadšene obhajuje Európu, nerobí to cez zuby. Macron musí zreformovať francúzsku ekonomiku - znížiť cenu práce a daňové zaťaženie firiem. Musí presvedčiť svojich partnerov v EÚ, že sociálna únia má zmysel. Macron musí nájsť spôsob, aby si krajiny navzájom medzi sebou nekonkurovali a to sa týka aj Slovenska.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mač, aď

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!