Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.05.2017 13:50 | Správy | Domáce správy

Spoveď Mateja Kána (84), ktorý už ako dieťa pomáhal partizánom: Nemohol som sa báť!

Európa si pripomína 72. výročie konca druhej svetovej vojny. Na jej hrôzy si dobre pamätá aj Matej Kán (84), ktorý ako chlapec v Bacúchu (okr. Brezno) pomáhal partizánom aj spojeneckým vojakom.

V čase, keď mal s rovesníkmi prežívať bezstarostné detstvo, sa viackrát pozrel smrti rovno do očí. Iba o niečo staršia Matejova sestra sa pridala k partizánom, v rodine však mali aj človeka, ktorý bol spojený s Nemcami. Vojna takto rozdelila nejednu slovenskú rodinu...

Matej Kán proti fašizmu bojuje dodnes. Je podpredsedom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Banskej Bystrici. Na koniec roku 1944, keď po potlačení SNP sa partizáni skrývali v lesoch, sa pamätá veľmi dobre. Mal vtedy 12 rokov.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Hrob partizána

„Nemci boli v dedine a pri prameni Boženy Němcovej nad obcou bol na stráži nemecký vojak. My sme s kamarátom niesli v kanvičke správu pre partizánov. Dospelí nám hovorievali, že pri stretnutí s Nemcami máme zdvihnúť ruku a pozdraviť heil Hitler, a oni nám dajú pokoj. Tak sa aj stalo. Partizáni nás už čakali, a ja som im odovzdal odkaz. Keď sme sa vracali nazad, Nemec už ležal zastrelený v potoku,“ spomína Matej Kán.

 

Nemci potom spustili paľbu a postrelili aj jedného partizána, ktorý spadol priamo pri dome, kde chlapec býval. „Bol strelený do boku. Mama nám dala plachty a so sestrou sme išli k nemu. Dospelí nemohli ísť von, lebo Nemci všade snorili a zastrelili by ich. Zabalili sme partizána do plachty a odniesli do jedného opusteného domčeka. Tam sme ho ošetrili, ale zomrel. Keď sme ho pochovávali, Nemci chodili a strieľali po okolitých horách...“

Potom Nemci zapálili z pomsty domy na kraji dediny, kde mali skrývať partizánov. Medzi partizánov sa pridala aj Matejova 16-ročná sestra Júlia. Robila na chate Trangoška, kde sa partizáni skrývali, a tak sa k nim dostala. Okrem toho, že malý Matej nosil partizánom odkazy a jedlo, jeho rodičia v tom čase doma skrývali člena anglo-americkej misie a Nemci ho neodhalili ani počas razie v dome.

Otvoriť galériu

Na druhej strane

Napriek tomu, že rodina Mateja Kána pomáhala vojakom i partizánom proti Nemcom, v ich rodine sa našiel aj taký, čo bojoval na strane nacistov. Takéto tých pohnutých časoch skrátka diali pán Kán o tom veľmi nechce hovoriť. "To boli 18-roční chlapci, ktorí narukovali do jednotiek slovenskej armády. Oni to nešli robiť dobrovoľne, zobrali ich násilím...“ osvetľuje situáciu jedného svojho bratranca, ktorý vraj skončil až v neslávne známej jednotke Edelweiss.

Jej úlohou bol práve boj proti partizánom, pričom sa neštítil ani zverstiev na civilnomobyvateľstve. Matej Kán tvrdí, že keď pomáhal partizánom, nepoznal strach. „Nemohol som sa báť. Ako deti sme mohli pomôcť niekedy viac ako dospelí, boli sme totiž nenápadnejší. Stačilo sa Nemcom pozdraviť ich pozdravom, a dali nám pokoj,“ dodáva hrdina. Jeho rodný Bacúch bol oslobodený 29. januára 1945. Posledné nemecké jednotky boli na slovenskom území zlikvidované sovietskou armádou 1. mája, týždeň pred koncom najstrašnejšej vojny v dejinách.

Otvoriť galériu

Kedy sa skončila?

V Európe si koniec druhej svetovej vojny pripomíname 8. mája. Lenže tí skôr narodení si dobre pamätajú, že za vlády komunistov sme koniec vojny oslavovali 9. mája a v tento deň to dodnes oslavujú v Rusku. Prečo? Kapituláciu podpísalo Nemecko a víťazné mocnosti 7. mája 1945, do platnosti vošla deň nato. Pri tomto akte vo francúzskom Remeši však nebol poverený vysoký zástupca sovietskej Červenej armády. Tak kapituláciu podpísali ešte raz 8. mája neskoro večer v Berlíne. V tom čase však už bol vďaka časovému posunu v Moskve 9. máj. Rusi sa preto dodnes držia tohto dátumu. Avšak vojna sa aj tak skončila nadobro až 2. septembra 1945, keď kapitulovalo Japonsko.

Obete vojny

Oficiálne štatistiky uvádzajú, že druhá svetová vojna si vyžiadala 40 - 80 miliónov obetí. Pokiaľ ide o obyvateľov bývalého Československa, hovorí sa o vyše 360-tisícoch obetí. V koncentračných táboroch v priebehu vojny zavraždili približne 60-tisíc slovenských Židov.

Oslobodenie Slovenska

Bratislava, hlavné mesto Slovenska, bola oslobodená 4. apríla 1945, posledné nemecké jednotky na území Slovenska boli zlikvidované 1. mája. Na našom území je pochovaných takmer 61-tisíc príslušníkov Červenej armády a vyše 10-tisíc rumunských vojakov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, kil

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo