Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.05.2017 03:01 | Správy | Politika

Kaliňák chystá poriadne drahý nákup: Vrtuľníky za desiatky miliónov eur!

Ministerstvo vnútra pod vedením Roberta Kaliňáka (45) bude už čoskoro využívať osem nových helikoptér za 80 miliónov eur.

Moderné lietajúce stroje sú určené najmä pre Horskú záchrannú službu či políciu. V súčasnosti sa dolaďujú posledné detaily a rozhoduje sa medzi dvoma typmi vrtuľníkov.

Americká vládna agentúra pre bezpečnosť potvrdila, že so Slovenskom pripravuje predaj ľahkých helikoptér Bell 429 za desiatky miliónov dolárov. „Stroje zahŕňajú kamery, výcvik, náhradné diely a logistickú podporu, vybavenie pre misie aj údržbárske práce či prípadné opravy,“ píšu Američania. Slovensko pritom už využíva dva tieto stroje, ktoré pred pár rokmi vymenil Kaliňák za nepoužívané ruské vrtuľníky.

Otvoriť galériu

V súčasnosti ministerstvo vnútra hovorí, že vrtuľníky bude využívať Horská záchranná služba, Hasičský a Záchranný zbor či Civilná ochrana. „V prvom kole chce MV SR nakúpiť štyri vrtuľníky a celkový počet bude 8,“ povedal hovorca rezortu Petar Lazarov. Vyhlásený je tender na 80 miliónov eur. 

 

Lazarov pripomína, že v cene, ktorá nepresiahne 80 miliónov eur bude zahrnutý aj servis, diely a školenia pilotov. „Vrtuľníky budú rôzne a variabilné, zariadenie z jedného vrtuľníka sa bude podľa potreby dať nainštalovať aj na iný vrtuľník. Zhruba 4 až 5 helikoptér bude hradených z eurofondov a zvyšok z prostriedkov štátu,“ dodáva Lazarov. Momentálne majú k dispozícií dva vrtuľníky Mi 171 a dva Bell 429. Oproti Česku je to výrazne menej - tam prevádzkujú 13 takýchto strojov. Karty ešte môže zamiešať druhý uchádzač - firma Agusta Westland z Talianska. Ministerstvo vnútra dodáva, že rámcová zmluva bude podpísaná s oboma spoločnosťami a prvé štyri vrtuľníky nakúpi od tej, ktorá ponúkne najnižšiu cenu.

Bezpečnostný analytik Jaroslav Naď si myslí, že ministerstvo postupuje dobre. "Považujem modernizáciu letky ministerstva vnútra za veľmi dôležitú a vzhľadom na výhodnosť nákupu rovnakého typu techniky by som ocenil, že ministerstvo rokuje so spoločnosťou Bell, od ktorej má predchádzajúce vrtuľníky," vysvetľuje Naď.

Otvoriť galériu

Kuriózne je, že správa americkej agentúry hovorí o deviatich vrtuľníkoch, ktoré chce nakúpiť slovenská vláda. Celkovo deväť strojov Bell 439 podľa nich vychádza na 137 miliónov eur. Ministerstvo vnútra však oponuje, že správa nehovorí o strojoch pre nich, ale o vojenských helikoptérach. Ministerstvo obrany zase Nový Čas počas týždňa informovalo, že sa to netýka ich vrtuľníkov. Podľa našich informácii však ide práve o tender pod rezortom obrany, ktoré chce niekoľko nových vojenských strojov v priebehu niekoľkých rokov.

Vrtuľník Bell 429

Počet kusov: 8 ks

Max. rýchlosť: 287 km/h

Dolet: 772 km

Posádka: 1 pilot a 7 pasažierov

Rozmery: 12,7 metrov x 4metre

Zákazka obsahuje:

- kamery WESCAM MX10

- výcvik pilotov

- náhradné diely a logistickú podporu

- komunikačné a navigačné zariadenia

- špeciálnu výbavu na podporu zo zeme

- prípadné opravy, prepravu strojov a údržbárske práce

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska