Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Známu pamiatku ovládli duchovia a strašidlá: Na Bojnickom zámku straší taxikár aj učiteľ!

Strigy, strašidlá, výkriky zo záhrobia a strach! Na zámku v Bojniciach práve prebieha obľúbený Medzinárodný festival duchov a strašidiel.
Fotogaléria
11
fotiek v galérii
Tento rok návštevníkov opäť prinavráti do minulosti a pred ich očami ožíva smutný príbeh nenaplnenej lásky a inkvizície. My sme sa boli pozrieť do jeho zákulisia a navštívili maskérňu, kde sa nám strašidlá a obludy doslova rodili pred očami. Hrozivý diabol, strapatá striga, atraktívne dvorné dámy. To je len pestrá ochutnávka zo spoločnosti, ktorú stretávame. Všetko sú to mladí ľudia, ktorí sa počas Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel na Bojnickom zámku rozhodli zapojiť do strašidelného programu. „Angažujú sa ochotníci, ktorí v civilnom živote nemajú absolútne nič spoločné s divadlom, ale i profesionálni herci, ktorí sa hraním živia,“ prezradila Novému Času Nedeľa PR manažérka Múzea Bojnice Petra Gordíková. Tá nám bola počas celej exkurzie na zámku neustále k dispozícii.
Otvoriť galériu

Studenkovej kostým

 
Kým niektorí smrteľníci ešte vyspávajú, prví účinkujúci už od pol šiestej ráno pobehujú v kostýmoch a pripravujú sa na svoje veľké výstupy. Vo vzduchu cítime vzrušenie i napätie a naše pohľady zrazu zaujmú krásne historické kostýmy. „Som veľmi rád, že nám SND vychádza v ústrety so zapožičaním kostýmov. Je to zaujímavý pocit, keď si oblečiete kostým po hereckej legende, ktorá už niečo znamená,“ nadšene hovorí sympatický režisér podujatia Vojtech Bartko a ukazuje nám označenie s nápisom Filmové štúdio Barrandov na jednom z odevov. Mladí aktéri si tak mali možnosť vyskúšať kostýmy, v ktorých kedysi zažiarili herecké legendy v kultových slovenských inscenáciách. Jedno z dievčat má na sebe slávnostné šaty Zdeny Studenkovej, druhé sa hrdí odevom Zuzany Kocúrikovej a dvaja muži sa zase producírujú v kostýme Jozefa Adamoviča či Janka Kronera.
Otvoriť galériu

Jazvy z obchodu

 
Za premenou ochotníkov a hercov na desivé potvory a strašidlá sú hodiny strávené v maskérni. „V špeciálnom obchode priam na kilá kupujeme umelé jazvy, nosy, oči alebo brady. Tie sa potom lepia na tvár a doličujú,“ oduševnene vysvetľuje jeden z dvorných kaderníkov a vizážistov festivalu Mário Šimorka.
 
Čudujeme sa, že proti jeho mejkapu neprotestujú ani muži. Dokonca nájdu sa aj takí, čo si jeho účinky priam nevedia vynachváliť. „Keď mám vyrážkami vyhádzanú tvár a používame prírodné líčidlá, moje problémy zázračne pominú. Mám to už odskúšané,“ priznáva nám rodený Bojničan Martin Adamík (27). Ten sa síce živí taxikárčením, ale strašenie na zámku v Bojniciach patrí medzi jeho vášne, ktoré si každoročne nenechá ujsť. „Záľuba v strašení prišla skôr ako taxikárčenie, na zámku vystupujem už od roku 2007. Niekedy zažívame pocit blaha, keď sa nám podarí niekoho poriadne vystrašiť a súčasne sa tešíme, že nám diváci uverili to, čo hráme,“ hovorí taxikár Martin, ktorý hrá jednu z hlavných postáv, panovníka Vladislava Opoľského.
 
Popri ňom sa na svoju prvú hereckú príležitosť teší aj študentka gymnázia Evička (18). „Prešla som konkurzom na bylinkárku Júliu. Na konci príbehu ma obvinia z čarodejníctva a upália, takže zomriem priamo na scéne, hoci som nevinná,“ smeje sa sympatická študentka. Zaujímavé je aj sledovať premenu Tomáša (24) na diabla. Ten je v civilnom živote profesionálnym tanečníkom. „Dávajte si na mňa pozor! Stvárňujem najhlavnejšiu postavu záhrobia,“ smeje sa mladík, ktorý na zámku straší už sedem rokov. A hoci povestný festival na Bojnickom zámku trvá len dva týždne, herci i návštevníci sa už teraz nevedia dočkať nového ročníka.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, ako

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?