Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.07.2017 06:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Nesmrteľná relácia: Andrásy testuje (ne)vedomosti Slovákov už 28 rokov! Všetko vzniklo náhodou

Aj múdry schybí, neskôr premenované na Nikto nie je dokonalý, začínalo v Československom rozhlase, neskôr prešlo tromi televíziami, s úspechom ho dlho vysielali aj v Česku a v Jojke momentálne zase raz zažíva zlaté časy.

Pozrite sa spolu s nami, ako relácia postupne migrovala.

 
1989 - Československý rozhlas

Otvoriť galériu
Rozhlasovú verziu moderoval O. Andrásy sám.
Zdroj: archív o. andrásyho, rtvs, tv joj, anc

„Vzniklo to celé tak nejako pomimo,“ rozpráva hlavný tvorca tohto programu Oliver Andrásy. „V rozhlase som robil reláciu Variácie, veľa som chodil nahrávať na ulicu a zistil som, že niektorí ľudia nevedia nič. Úprimne, netušia ani to, na ktorej planéte žijú,“ smeje sa humorista, ktorý si vtedy povedal, že na vtipných odpovediach skúsi postaviť niečo nové. Tak sa nakoniec aj stalo a na jar 1989 sa vo vysielaní objavilo Aj múdry schybí. „Moderoval som to sám, pozýval som si dvoch hostí, ktorí tipovali, koľko bude správnych odpovedí. Už vtedy to malo tú štruktúru. No a v septembri mi povedali, že to nemôžeme ďalej vysielať, lebo to vrhá zlé svetlo na socialistické školstvo. Ja som si z toho nič nerobil, pre mňa to bolo len také rozptýlenie.“

1995 - 1996 - VTV

Otvoriť galériu
V dnes už neexistujúcej VTV sa k nemu pridala Elena Vacvalová.
Zdroj: archív o. andrásyho, rtvs, tv joj, anc

Necelých šesť rokov po revolúcii vznikla súkromná televízia VTV. „Môj kolega z rádia tam bol generálnym riaditeľom, stretli sme sa na jednej recepcii a navrhol mi, aby som pre nich urobil nejaký program,“ spomína O. Andrásy. „Človek je lenivý vymýšľať nové veci, tak hovorím, že som mal v rádiu šikovný formát a on, že jasné, nech to urobím.“ Tak sa aj stalo, Aj múdry schybí dostalo obraz i druhú moderátorku Elenu Vacvalovú, s ktorou O. Andrásy už nejaký čas robil vo federálnej televízii program Čo dokáže ulica. To bola ich priorita. „Aj múdry schybí sme robili len tak popri tom, ľavou zadnou v sadre. Najskôr naživo a bez divákov, no keďže to malo dosť veľký úspech, navrhli nám, aby sme z toho urobili verejnú nahrávku.“

1997 - 2010 - Markíza

Otvoriť galériu
Prvými hosťami na Markíze boli Milan Lasica a Magda Vášáryová.
Zdroj: archív o. andrásyho, rtvs, tv joj, anc

Po dvoch rokoch však zase prišla zmena. „Bol som u kamaráta v penzióne, plával som si tam v termálnej vode a zrazu ku mne doplával vtedajší programový riaditeľ Markízy Ľubo Gregor. Takým svojím slovníkom, ktorý nie celkom znesie tlačiarenskú čerň, mi povedal: ,Ty oný, čo sa tam v tej VTV ondieš, poď k nám do Markízy!‘ Ja mu na to, že nemôžem, mám zmluvu a on, že nech kašlem na zmluvu... Dovtedy do mňa hučal, kým som fakt nešiel do Markízy.“ Relácii sa v našej najsledovanejšej televízii mimoriadne darilo. „Stala sa mi veselá historka, išiel som po nádvorí Markízy, stretol ma Pavol Rusko a hovorí: ,Blahoželám k 50-ke!‘ Ja, že reku ešte toľko nemám a on, že nie k veku, ale k sledovanosti, ktorá bola 50 %. Boli sme v rebríčkoch na prvom mieste 6 rokov.“ Sláva nakoniec trvala neuveriteľných trinásť rokov. „Potom došli s tým, že to má starších divákov. Tak sa to skončilo. Dokonca mi to veľmi dobre padlo a nasledujúce dva roky som si mohol oddýchnuť,“ dodáva humorista.

2012 - 2016 - Jednotka

Otvoriť galériu

Medzičasom sa relácia pod názvom Nikto nie je dokonalý chytila aj v českej televízii Prima a keďže názov Aj múdry schybí mala zaregistrovaný Markíza, po prechode na verejnoprávnu Jednotku použil O. Andrásy jeho „českú verziu“. „S Eňou sme to na STV moderovali rok, a potom som bol hlavný iniciátor toho, aby to moderoval niekto iný. Už som nevládal, nemal som ani deň voľna. Som rád, že som z toho včas a so cťou vycúval,“ vysvetľuje O. Andrásy. A tak nastúpili Junior s Marcelom. Hoci relácia patrila ku klenotom Jednotky, vedenie verejnoprávnej televízie sa jej rozhodlo koncom minulého roka zbaviť. Bolo však jasné, že to neznamená jej koniec...

2017 - JOJ

Otvoriť galériu

„Ja som tušil, že sa niekto ozve, lebo keď to malo sledovanosť na RTVS 300- až 400-tisíc ľudí, tak to nenechajú padnúť. Ani sekundu som o tom nepochyboval. Keby to nezobrala Jojka, tak to vezme Markíza,“ tvrdí humorista, ktorému sa vraj lepšie robí v komerčnom prostredí. „Je tam jasná logika čísel. Vo verejnoprávnej televízii je rada, kde sú všelijakí intelektuáli, spisovatelia, často frustrovaní, špekulujú, či to patrí do verejnoprávnej televízie, alebo nie a sledovanosť ich prakticky nezaujíma. Tam je to komplikované.“ A v čom je podľa O. Andrásyho taký dlhotrvajúci úspech jeho programu? „Lebo je to posledná „hand made“ relácia, snažím sa všetko urobiť sám. Nie je to pásová výroba, je to ako ručné šitie topánok a diváci to asi cítia,“ dodáva.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Derňár, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí