Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.04.2017 12:00 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Po 21 rokoch sa objavila nová verzia smrti Remiáša († 25): Prehovoril svedok, o ktorom nikto netušil!

V sobotu uplynulo presne 21 rokov, odkedy sa do čiernej kroniky Slovenska zapísala jedna z najzáhadnejších vrážd.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Poprava Róberta Remiáša († 25), korunného svedka v prípade únosu Michala Kováča ml. a spojky Oskara Fegyveresa, aj po vyše dvoch desaťročiach stále trýzni nielen jeho matku Annu, ale aj celé Slovensko.

 

 

Presne 29. apríla 1996 neskoro večer na križovatke v Karlovej Vsi pod jeho autom vybuchla nálož a mladý expolicajt zaživa zhorel pri následnom požiari. Viac svetla do prípadu môže vniesť svedok, o ktorom sa až donedávna vôbec netušilo! 

Otvoriť galériu

Remiášovej matke Anne sa opäť otvorila rana na boľavom srdci o čosi hlbšie. „S hrôzou si uvedomujem, že Róbert bude o chvíľu tak dlho mŕtvy, ako dlho žil a pritom sa nič nepohlo ďalej,“ povedala užialene na piatkovej spomienkovej akcii za jej syna.

Otvoriť galériu

V minulosti v prípade Remiášovej vraždy obvinili 3 mužov - vykonávateľmi mali byť Imrich Oláh a Jozef Roháč a organizátorom vtedajší šéf SIS Ivan Lexa. Všetkých v roku 2006 zbavili viny. Oláha zavraždili ešte v roku 1997 a jeho telo našli v roku 2005, Roháč dostal v Maďarsku doživotie za iné trestné činy. Hoci vinníci neľútostnej popravy dodnes nie sú známi, viacerí vyšetrovatelia, ale aj boss bossov Mikuláš Černák tvrdia, že za smrťou Remiáša stojí SIS, ktorá si na túto špinavú robotu najala podsvetie. Teraz však svitla nová nádej v podobe ďalšieho svedectva!

Otvoriť galériu

Nový očitý svedok

Po 21 rokch pre TV Markíza prehovoril Remiášov kamarát z vojenčiny, ktorý v tom čase robil taxikára. „Róbert chodil za nami na Molecovu ulicu, nechával si pri nás taxikároch auto, aby bolo pod kontrolou. Pár dní pred vraždou som ho viezol domov. Vravel, že ho stále sledujú nejaké holohlavé gorily. Poprosil ma, nech chvíľu počkám, keby ho začali biť,“ povedal.

V osudný večer, keď viezol zákazníka, ocitol sa asi 20 metrov za Remiášovým autom. „Keď som zatočil, obklopila ho taká ohnivá guľa a v momente bolo auto v plameňoch,“ pokračuje. Všimol si aj ďalšie podozrivé auto. Po tom, ako začal horieť, zastavili na koľaji električky a odtiaľ sledovali, čo sa deje. „Celý čas sedeli vnútri nejakí holohlaví. Minimálne traja,“ uviedol. S autom zastavil a videl, ako sa okoloidúci márne snaží otvoriť vodičove dvere.

„Vedel som, že tam má splynovač, bol vzadu. Radšej som sa nepribližoval, tušil som, že to buchne. Po nejakom čase sa to aj stalo. Už bolo cítiť detonáciu a tlakovú vlnu,“ hovorí. Na podozrivé bordové auto v ten večer narazil ešte raz. Svedok doposiaľ nevypovedal, lebo sa bál o seba a svoju rodinu.

Otvoriť galériu

Obnovené vyšetrovanie

Podľa vyšetrovateľa Júliusa Šáraya mal byť v Remiášovom úmrtí namočený aj vtedajší boss bratislavského podsvetia Miroslav Sýkora, ktorý konal na pokyn tajnej služby. „Veľa Sýkorových podriadených je dnes vo výkone trestu na dlhoročné tresty. Dnes je tu priestor na to, aby sa zistili ďalšie informácie,“ priblížil pre aktuality.sk Šáray, ktorý prípad prevzal v roku 2002 a na pol roka dostal Lexu do väzby. Pred rokom sa vyšetrovanie opäť obnovilo, políciu k tomu mali viesť nové skutočnosti. „V predmetnej veci nie je vznesené obvinenie žiadnej osobe a priebežne prebiehajú vyšetrovacie úkony,“ uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Michal Šúrek. Vtedajší premier Vladimír Mečiar (74) už v roku 2006 tvrdil, že s tým SIS nemala nič spoločné. 

 

Vývoj prípadu

31. augusta 1995 - Neznámi páchatelia násilne a protiprávne zavliekli Michala Kováča ml. do cudziny. Róbert Remiáš sa stal spojkou kľúčového svedka Oskara Fegyveresa, ktorý sa ako člen SIS na únose nevedomky zúčastnil a rozhodol sa vypovedať.

29. apríla 1996 - V Bratislave na križovatke ulíc Botanická, Karloveská a Devínska cesta pri výbuchu auta BMW 320 Remiáš umiera.

 

4. marca 1998 - Vtedajší premiér Vladimír Mečiar (74) v zastúpení prezidenta vydáva amnestie v súvislosti s únosom Michala Kováča ml.

25. novembra 1999 - Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie z vraždy proti Imrichovi Oláhovi a Jozefovi Roháčovi.

5. decembra 2002 - Exriaditeľa SIS Lexu zatkla polícia za objednávku vraždy Remiáša. Objednať si ju mal v marci 1996 u dnes už zosnulého mafiánskeho bossa Michala Sýkoru (toho zavraždili vo februári 1997).

21. septembra 2006 - Trestné stíhanie proti Lexovi špeciálna prokuratúra zastavila, pretože skutok návodu na vraždu Remiáša sa nestal. Pár dní predtým zastavili aj stíhanie Roháča a Oláha.

8. februára 2016 - Vyšetrovateľ vydal uznesenie, ktorým pokračuje v prerušenom trestnom stíhaní v prípade smrti Róberta Remiáša z apríla 1996.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Noema Hipká, pkn, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi