Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Sever Slovenska zasiahli lejaky: Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásilo 11 obcí!

V Žilinskom kraji je vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity v 11 obciach v okresoch Žilina, Kysucké Nové Mesto, Bytča a Čadca, pričom v okrese Čadca je to na celom území.

Tretí stupeň povodňovej aktivity je vyhlásený aj na rieke Kysuca. Po piatkovom zasadnutí Krajskej povodňovej komisie v Žiline to pre TASR povedal jej predseda Michal Lavrík.

"Slovenský vodohospodársky podnik má všetky stroje v teréne, takisto obce so spolupracujúcimi zmluvnými firmami odstraňujú následky povodní. V teréne sú aj tri posádky Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline. Problémy, ktoré sa vyskytli, sú rozvodnenia vodných tokov, kanalizačné poklopy a nádrže presakujú, sú zatopené záhrady. Ale nie je to niečo, čo by sme zatiaľ nevedeli zvládnuť," doplnil Lavrík.

Hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Radko Moravčík upozornil, že v Žilinskom kraji sú zaliate viaceré komunikácie. "Na ceste II/507 medzi obcami Kotešová a Hliník nad Váhom je na viacerých miestach zaplavená vozovka, úsek je prejazdný v jednom jazdnom pruhu. Na ceste II/520 v Krušetnici, smer Zákamenné, je zosuv pôdy na vozovku a premávku tam riadia policajti. Na hlavnom ťahu cesty I/18 za obcou Šútovo, v smere na obec Kraľovany, došlo k zosuvu pôdy a kamenia na vozovku, cesta bola vyčistená a sprejazdnená v oboch pruhoch. Obdobná situácia bola na ceste I/59 za obcou Nižná v smere na Tvrdošín, ale cesta je už tiež v oboch smeroch prejazdná," dodal krajský policajný hovorca.

Hasiči zasahujú aj neďaleko Liptovského Mikuláša

 

Liptovskomikulášski hasiči zasahujú v súvislosti so zvýšenou hladinou miestneho toku v obci Demänovská Dolina neďaleko Liptovského Mikuláša. Informáciu pre TASR potvrdilo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (OS KR HaZZ) v Žiline.

"Pre vytrvalý dážď hrozí vybreženie Demänovky z koryta. Hasiči sú na mieste a situáciu monitorujú, tiež ukladajú vrecia s pieskom, robia bariéry a k dispozícii majú v prípade potreby aj bager," upozornilo OS KR HaZZ. Ako doplnila starostka Ľubomíra Klepáčová, v obci vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Do záchranných prác sa okrem profesionálnych a dobrovoľných hasičov zapojili aj zamestnanci obecného úradu.

So zvýšeným tokom bojuje aj samospráva Liptovského Jána. Od dnešného rána stúpla hladina miestneho potoka približne o 1,5 metra. "Urobili sme umelú hrádzu, tak aby voda stekala do polí a odtiaľ priamo do Váhu. Snažíme sa hladinu toku znižovať. Škody zatiaľ nie sú veľké, ale situácia je nepriaznivá, hrozí zatopenie niekoľkých domov. Chcel by som poďakovať obyvateľom, ktorí hneď reagovali na prvé vyhlásenie v rozhlase a prišli pomôcť," doplnil pre TASR starosta Juraj Filo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?