Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.04.2017 10:05 | Správy | Zahraničné správy

V Česku transplantovali maternicu šiestim pacientkám: Ženy sa teraz pripravujú na umelé oplodnenie

Prvé ženy s transplantovanou maternicou sa chystajú na tehotenstvo.

Lekári z Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) za rok transplantovali maternicu šiestim pacientkám. Časť z nich sa začne v blízkej dobe pripravovať na umelé oplodnenie a tehotenstvo. Úspechom tejto transplantácie je totiž až narodenie zdravého potomka, povedal v rozhovore s ČTK prednosta kliniky transplantačnej chirurgie IKEM Jiří Froněk. Pokiaľ by šlo všetko dobre, prvý potomok by sa mohol narodiť v budúcom roku.

Prvú maternicu v Česku lekári transplantovali pred rokom. Orgán vtedy darovala matka svojej dcére, ktorá sa bez maternice narodila. Celkom IKEM, ktorý je najväčším transplantačným centrom v ČR, v rámci klinickej štúdie plánuje 20 transplantácií, pričom polovica príjemkýň by mala získať orgán od žijúci darkýň a polovica od zomrelých. Do štúdie boli zaradené ženy, ktoré maternicu od narodenia nemajú, kvôli ochoreniu im bola odstránená, alebo im tento orgán preukázateľne nefunguje.

Froněk ČTK povedal, že podľa niektorých publikovaných odhadov môže byť žien s takýmto problémom asi 300 na milión obyvateľov. "Ale to ešte neznamená, že cieľová skupina je naozaj taká veľká. Len asi polovica tých žien stojí o transplantáciu maternice, tá druhá má problém vyriešený a o transplantáciu nestojí," uviedol prednosta. IKEM ale mal viac záujemkýň, než koľko ich mohol do štúdie prijať. Čakateľky navyše nemocnica eviduje pre prípad, že by niektorá zo zaradených pacientok z programu vypadla. Kritériá pre účastníčky sú totiž pomerne prísne. Okrem veku do 40 rokov musia mať tiež manžela alebo stáleho partnera, ktorý má byť biologickým otcom prípadného potomka. Ak sa teda partneri rozídu, žena prestane spĺňať kritériá a zo štúdie bude vyradená.

 

Podmienkou transplantácie je tiež predchádzajúca odber vajíčok ženy a ich oplodnenie spermiami partnera. Samotný odber maternice a jej transplantácie môžu trvať až 16 hodín. Po krátkej hospitalizácii sa ženy podľa Froňka zhruba do týždňa vracajú do bežného života. "Zatiaľ žiadna z nich nemala závažnú komplikáciu, sú späť v plnohodnotnom živote a v niekoľkých prípadoch sa pripravujeme na embryotransféru," opísal Froněk.

Pred Českom boli jediné úspešné transplantácie podľa Froňka vykonané vo Švédsku, kde zákrok úspešne podstúpilo sedem žien. Piatich z nich sa doteraz narodil potomok, v jednom prípade dokonca žena porodila už druhé zdravé dieťa. Česká štúdia počíta po transplantácii maternice maximálne s dvoma pôrodmi. "Potom máme v pláne maternicu odstrániť tak, aby žena nemusela dlhodobo brať lieky na potlačenie imunity," uviedol Froněk. Ženy budú aj potom sledované, aby odborníci mohli hodnotiť výsledky s dlhším časovým odstupom.

Lekári v IKEM v súčasnosti okrem maternice transplantujú tiež obličky, pečeň, srdce, tenké črevo, Langerhansove ostrovčeky a pankreas. Froněk nepredpokladá, že by sa toto spektrum v najbližších rokoch rozširovalo. Vývoj vidí napríklad v rozšírení okruhu pacientov, ktorí zákrok môžu podstúpiť. "Transplantujeme dnes rad pacientov, ktorí by v minulosti nemohli podstúpiť transplantáciu, pretože nemajú napríklad len jednu chorobu, ale aj ďalšie choroby, ktoré ich stavajú na trochu menej výhodnú štartovaciu čiaru. Tam sme určite oveľa ďalej ako pred desiatimi rokmi. Vykonávame transplantácie aj napriek nezhode v krvných skupinách, prípadne v niektorých protilátkach, čo bývalo tabu ešte pred desiatimi rokmi, "dodal Froněk.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!