Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.04.2017 12:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Starosta Pekár sa pripravuje na miliónové súdne spory: Ružinovu hrozí nútená správa!

Čakajú ich ťažké časy! Po sprenevere v miestnych organizáciách či nemožnosti čerpať eurofondy dostali Ružinovčania ďalšiu ranu. Hrozí, že mestská časť sa dostane do nútenej správy.

Samospráva je totiž účastníkom v žalobách, kde si stavebníci nárokujú náhradu škody vo výške astronomických 35 miliónov eur! Ak o tieto peniaze mestská časť príde, dostane sa pod prísnu kontrolu a s akýmikoľvek investíciami sa môže rozlúčiť. Všetko môže zachrániť právnik za 200 000 €!

Ružinov sa musí popasovať so závažným problémom. Podľa stavebníkov, ktorí sa rozhodli investovať v mestskej časti, miestny stavebný úrad konal nezákonne, nesprávne alebo vôbec. Podali preto žaloby a žiadajú náhradu škody vo výške takmer 36 miliónov €. V týchto prípadoch je síce žalovaným ministerstvo dopravy, Ružinov je však účastníkom konania. Ako vysvetlil právnik Marek Benedik, ak štát zaplatí náhradu škody spôsobenú nezákonným rozhodnutím alebo nesprávnym úradným postupom, od samosprávy bude žiadať regresnú náhradu v celej výške. V praxi to znamená, že mastné odškodné by v prípade prehry súdu išlo nakoniec aj tak z vrecka Ružinova. Mestská časť chce preto vyhlásiť súťaž na právnika, ktorý by ich zo šlamastiky mohol vysekať. Od uchádzača požadujú minimálne 10-ročnú prax. Výsledkom bude uzavretie dohody na 24 mesiacov za maximálne 200 000 €.

Otvoriť galériu

„Považujeme za nevyhnutné situáciu riešiť a pripraviť sa na jednotlivé pojednávania. Nechceme, aby všetka argumentácia zostala len na pleciach ministerstva a my by sme zostali bokom a len čakali na verdikty,“ uviedol starosta Ružinova Dušan Pekár. K hroziacej nútenej správe sa však nevyjadril. Ak k nej však po ozdravnom režime dôjde, s investíciami do ciest či nových škôlok sa môže rozlúčiť.

 

O čo sa súdia?

náhrada škody: 270 000 €

Ide o náhradu škody z dôvodu nesprávneho úradného postupu. Stavebný úrad sa ho mal dopustiť pri vydaní územného rozhodnutia na stavbu Bytové domy Ružinov. Žalobca pre nesprávny postup nemohol uzavrieť zmluvu o prevode obchodného podielu. 

náhrada škody: 29 500 000 €

Žalobca sa domáha náhrady škody najmä za údajnú nečinnosť úradu a nezákonné rozhodnutia o zastavení a prerušení územného konania. Išlo o výstavbu prekladiska potravinárskych produktov, minerálnych olejov a kvapalného plynu v prístave Bratislava. 

náhrada škody: 5 363 835,54 €

Malo dôjsť k nesprávnemu úradnému postupu mestskej časti a stavebného úradu, nakoľko nedošlo k vydaniu územného rozhodnutia o umiestnení stavby k projektu Stamina napriek splneniu všetkých podmienok na jeho vydanie. 

náhrada škody: 740 000 €

Stavebný úrad sa mal dopustiť nesprávneho postupu pri vydávaní územného rozhodnutia. Žalobca pre to nemohol uzavrieť zmluvu o prevode obchodného podielu.

Žiadne nové cesty či škôlky

odborník na samosprávu Michal Kaliňák

Počas nútenej správy všetky príjmy obce plynú na osobitný účet nútenej správy okrem príjmov, ktoré je obec povinná viesť na samostatných účtoch. Peňažné prostriedky na všetkých účtoch môže obec použiť len s predchádzajúcim písomným súhlasom núteného správcu. Počas nútenej správy obec financuje v podstate len svoju bežnú prevádzku bez akýchkoľvek investícií, ako sú kultúrne podujatia, chodníky či nové škôlky alebo detské ihriská.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: gal

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí