Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.04.2017 13:00 | Šport | Futbal

Weiss sedel po zastavení na mieste vodiča úplne sám: Pri vete, ktorú mal vysloviť, sa chytíte za hlavu!

Nové podrobnosti o prípade kontroverznej nočnej jazdy Vladimíra Weissa ml. (27)!

Hoci je už futbalový reprezentant bratislavskou prokuratúrou právoplatne oslobodený od obvinenia, že šoféroval pod vplyvom alkoholu, jeho spis si pred vyše 2 týždňami vyžiadal generálny prokurátor Jaromír Čižnár na preskúmanie. Skôr ako si stihol posvietiť  na dôvody zastavenia trestného stíhania, ktosi strhol okolo prípadu rúško tajomstva. Na verejnosť preniklo uznesenie okresného prokurátora Stanislava Leša, z ktorého vyplýva, aké pochybenia urobili pri vyšetrovaní a zbieraní dôkazov policajti.  Všetko nasvedčuje tomu, že prokurátor uveril na základe dokumentov a svedectiev tomu, že Weiss ml. si po zastavení auta policajtmi presadol na miesto vodiča s tým, že situáciu „vybaví“. Čo nesedí na výpovedi ďalších svedkov v prípade, ktorý postavil do pozoru celé Slovensko?

Futbalista Vladimír Weiss ml. od samého začiatku tvrdí, že 2. októbra 2016 ráno na ceste z bratislavskej diskotéky svoj Mercedes nešoféroval. V aute pri tom malo sedieť až 10 ľudí a po zastavení futbalista odmietol fúkať aj odber krvi, za čo ho muži zákona zadržali na 30 hodín. V utorok na svojom blogu novinárka na voľnej nohe Júlia Mikolášiková zverejnila doteraz utajené uznesenie okresného prokurátora Stanislava Leša, ktorý trestné stíhanie proti Weissovi zastavil s tým, že sa skutok nestal.

Podľa uznesenia sa Weiss ml. na svojom prvom výsluchu vyjadril, že si „po zaplatení parkovného sadol spolujazdcovi na kolená“. Onedlho ich zastavili muži zákona. Weiss tvrdil, že kým sa jeho kamarát rozprával s policajtmi mimo auta, on si sadol za volant a počúval hudbu. Obdobne Weiss vypovedal aj na druhý deň.

Povrchné vypočúvanie

Prokurátor Lešo v uznesení kriticky konštatuje, že výsluchy Weissa aj svedkov boli políciou vykonané neprofesionálne, povrchne, bez zjavnej snahy zistiť a zadokumentovať podstatné skutočnosti pre posúdenie veci. „Poverený príslušník otázkami nezisťoval také fundamentálne okolnosti, ako počet pasažierov (uspokojil sa s ich kvantifikáciou „odhadom“), ich identitu a najmä ich polohu vo vozidle, ani konanie posádky vozidla po zastavení. Absolútne bez povšimnutia ponechal vysvetlenie racionality konania spočívajúceho vo výmene vodiča a praktickú realizáciu spôsobu tejto výmeny,“ zhodnotil Lešo. Výhrady a pochybenia sa snažil odstrániť policajt, ktorý Weissa tretíkrát vypočúval 27. decembra. Tam sa už futbalista rozrozprával viac.

Rozpor vo výpovediach

Rozpor s predošlými výpoveďami Weiss ml. vysvetľoval tým, že bol pripitý a vystresovaný. Uviedol, že do auta nastúpil ako posledný po zaplatení parkoviska. „Dvere vodiča boli otvorené, za volantom sedel XY (meno nesprístupnené - pozn. red.) tak, že sedadlo mal posunuté úplne dozadu a zadkom sedel na jeho prednej polovici. Do vozidla nastúpil tak, že sa chytil dverí a XY, pravú nohu si dal za neho za sedadlo, vlastne si tam ľahol, jednu polovicu tela mal za XY a druhú polovicu nad stredovou konzolou a na XY. Ruky mal položené na XY, nohy skrčené za XY, resp. jednu, druhú mal vyloženú na sedačke, lebo sa tam nezmestil,“ vypovedal Weiss ml. Podľa jeho slov mal za ním dvere zabuchnúť vodič, ktorý po pohnutí ovládal pedále aj volant.

Zámena vodičov

Po zastavení policajnou hliadkou však mala v aute nastať počas niekoľkých sekúnd výmena na mieste šoféra. „(Weiss, pozn. red) sa bál, že ich bolo v aute veľa, a preto mu povedal „Choď preč!“ s tým, že on sa porozpráva s policajtmi,“ píše sa v uznesení. Následne si podľa výpovede presadol na miesto vodiča, čím chcel zmiasť mužov zákona. Veril si, že to s nimi „vybaví“. Keď si však neoblomný policajt pýtal jeho doklady, futbalista mu podal kamarátove. Tie ale policajt nechcel a trval na tom, aby mu dal Weiss svoje. Športovec napokon poslúchol vysvetľujúc, že auto nešoféroval on, ale kamarát a následne odmietol fúkať. Svedok z auta, ktorý videl, ako došlo k výmene na mieste vodiča, počul, ako Weiss ml. povedal: „Nechaj to na mňa, ja to vybavím.“

Futbalový reprezentant ako verejne známa osoba sa zrejme domnieval, že mužov zákona obmäkkčí. Otázne je, či bol „skutočný“ vodič triezvy - v tomto bode sa výpovede svedkov rozchádzajú. Polícia však u muža, ktorého Weiss označil ako skutočného vodiča, skúšku na prítomnosť alkoholu v krvi nevykonala. Partia mladých mala podľa výpovede svedka dokonca mužov zákona presviedčať, aby to nechali tak a išli sa s nimi zabaviť do hotela Matyšák.

„Som vychovaný ako čestný človek, ktorý si ctí pravdu. Ak by som v osudný večer vozidlo viedol, k činu sa priznám,“ reagoval Weiss na uniknuté policajné video zo zásahu a zverejnenil tiež vlastnú nahrávku z interiéru auta. Na naše včerajšie otázky okolo nových skutočností reagoval slovami: „Pozdravujem vás tam všetkých.“

Prokurátor v závere svojho rozhodnutia, ktorým Weissa prakticky oslobodzuje od obvinení, konštatuje: „Snáď nie je až príliš naivné očakávať od takýchto osôb, ktoré má mladá generácia za vzory, serióznejšie a uvedomelejšie správanie.“ 

Vladko tvrdí, že nasadal takto:

1. Sedadlo vodiča bolo posunuté úplne dozadu a šofér sedel na jeho prednej polovici.

2. Weiss mal nastúpiť cez dvere vodiča.

3. Chytil sa dverí a pravú nohui si dal za sedadlo, vlastne si tam ľahol.

4. Jednu polovicu tela mal za kamarátom a druhú nad stredovou konzolou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nh, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta