Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.04.2017 12:05 | Správy | Politika
Video

Matovič prehovoril o čudných praktikách v parlamente: Danko, a toto vysvetlíš ako?

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) prikázal zamestnancom parlamentnej podateľne, aby otvárali listy adresované poslancom v prípade, že ich posiela anonym alebo fyzická osoba.

Ak v liste nájdu vulgarizmy či dehonestujúci obsah, majú príkaz korešpondenciu poslancovi neodovzdať, tri mesiace archivovať a potom skartovať. Na utorňajšej tlačovej konferencii to oznámil líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič.

Obyčajní chcú teraz koordinovať postup so zvyškom opozície s cieľom zvolať mimoriadnu schôdzu na Dankovo odvolanie. Zároveň podávajú trestné oznámenie pre porušenie listového tajomstva.

Matovič novinárom poskytol rozhodnutie vedúceho Kancelárie NR SR Daniela Guspana zo 7. apríla 2017, ktoré obsahuje spomínané pokyny pre pracovníkov podateľne. Líder OĽaNO-NOVA tvrdí, že Guspanovi to prikázal priamo Danko.

 

Matovič ukázal niekoľko listov od občanov či anonymov, ktoré predstavitelia jeho hnutia dostali v priebehu apríla. Viaceré z nich obsahujú konkrétne protikorupčné podnety či žiadosti o pomoc, pričom všetky boli otvorené s vysvetlením, že sa tak stalo z bezpečnostných dôvodov. Až potom ich dostali adresáti. "Píšu nám naši voliči, ktorí sa nemôžu pozerať na rozkrádanie spoločných peňazí," zdôraznil Matovič.

Podľa jeho slov o Guspanovom príkaze poslanci vopred informovaní neboli a zistili to až vtedy, keď sa im do rúk dostala otvorená pošta. "To, čo sa stalo, nie je o práve poslanca na listové tajomstvo, ale o práve ľudí, ktorí nás volili, aby sa mohli slobodne na svojho poslanca obrátiť bez toho, aby o tom niekto vedel," dodal.

Poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) označila za neprijateľné, aby listy adresované opozičným poslancom čítali podriadení Danka. "Niektoré listy píšu ľudia pracujúci v štátnej či verejnej správe a upozorňujú nás na podvody či korupciu. Niektorým z nich môže šéfovať aj nominant SNS. Ak sa vedúci ich úradov dozvedia o ich statočnom postoji, títo ľudia môžu stratiť prácu či byť šikanovaní. Otváranie listov poslancom sa nedialo ani za komunizmu," povedala s tým, že ide o pošliapavanie súkromia a dôstojnosti ľudí, ktorí sa obracajú na svojich volených zástupcov. Remišová Dankovi odkázala, že ak má česť, z funkcie odstúpi a všetkým odosielateľom listov sa ospravedlní.

Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) upozornil, že v tomto štáte sa môžu čítať len listy adresované väzňom vo výkone trestu. "Poslanci sa ocitli na úrovni odsúdených väzňov. Ako majú občania dôverovať svojim voleným zástupcom, keď ich listy sa môžu dostať do rúk úplne iným politikom a stranám? Už nie je kam hlbšie padnúť. Je to porušenie Ústavy SR a Trestného zákona," konštatoval.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ