Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.04.2017 13:43 | Šport | Hokej

Hokejový Slovan už myslí na novú sezónu v KHL: Široký ml. o zmenách v tíme i o trénerskom poste

Cieľ síce nesplnili, ale sezónu hodnotia pozitívne. Hokejistom Slovana Bratislava ušlo play off v závere základnej časti. Rozsiahla maródka a finančné problémy zanechali stopu.

V závere základnej časti sa však belasí rozbehli, no bodovú stratu na postupujúcu osmičku už nezmazali. Ako bude vyzerať káder pre budúcu sezónu? Zostane pri kormidle český kouč Miloš Říha? Aj na tieto otázky odpovedal pre oficiálny portál khl.ru člen predstavenstva HC Slovan Bratislava Juraj Široký ml.

Ako by ste ju zhodnotili uplynulú sezónu z pohľadu belasých?

- Pre Slovan to bola zaujímavá a poučná sezóna. Základný cieľ –postup do play off – sa síce nepodarilo splniť, ale v hre o postup sme boli prakticky až do záverečnej série zápasov. Získali sme 85 bodov, čo by nám na postup stačilo vlani alebo aj v tejto sezóne vo Východnej konferencii. Vzhľadom na celý rad okolností, ktoré nás počas sezóny postihli, nehodnotíme túto sezónu negatívne. Naši fanúšikovia sa hokejom bavili v drvivej väčšine zápasov a to je najdôležitejšie.

Prečo Slovan napokon skončil tesne pred bránami play-off?

- Rozhodujúcim faktorom bol neuveriteľne vysoký počet zranených a chorých hráčov počas celej sezóny. V jednom momente – počas decembrového výjazdu do Minsku a Helsínk – sme mali na zozname zranených až 14 hokejistov! Približne rovnaký počet bol schopný nastúpiť do zápasu. To som za celú dobu, čo robím v hokeji, nezažil. Absentovali nám kľúčoví hráči, ktorí mali byť lídrami mužstva. Sezónu sme v podstate dohrali bez prvej formácie (Meszáros, Ďaloga, Smoleňák, Viedenský, Nedorost). Mali sme tiež zložitý žreb; vzhľadom na rôzne športové a kultúrne podujatia v našej domovskej multifunkčnej aréne sme v prvej polovici základnej časti odohrali doma len 10 z 30 zápasov. Na prelome decembra a januára sme stratu v dlhej domácej sérii takmer dohnali, ale už bolo neskoro.

Otvoriť galériu

Ako ste spokojný s prácou realizačného tímu na čele s hlavným trénerom Milošom Říhom?

- S prácou trénerského a realizačného štábu bola po skončení sezóny vyslovená spokojnosť. V zložitej situácii dokázali z mužstva vydolovať maximum a napriek úzkemu kádru mala forma tímu stupňujúcu tendenciu. Hlavnému trénerovi Milošovi Říhovi sme však viackrát počas sezóny museli pripomínať, aby počas zápasov obmedzil svoje verbálne konflikty s rozhodcami, pretože mužstvu to neprospievalo.

Popri zraneniach mužstvo počas sezóny ovplyvňovali finančné problémy...

- Žiaľ áno. Musím otvorene priznať, že pre klub ako je Slovan Bratislava, ktorý sa musí spoliehať na podporu veľmi obmedzeného ekonomického trhu, akým je Slovensko, je KHL veľmi drahá a finančne náročná súťaž. Naši sponzori a reklamní partneri si nemôžu dovoliť podporovať klub v takom objeme, ako je podporovaná väčšina ruských klubov v súťaži. Našou silnou stránkou je divácka podpora. V sezóne sme mali štvrtú najvyššiu priemernú návštevnosť (9 104 divákov na zápas). Pred Vianocami sme sa dostali do finančných problémov, keď sme mali podlžnosti voči hráčom vo výške troch mesačných platov. Príchodom nového hlavného partnera sa tieto problémy vyriešili. V súčasnosti robíme všetko pre to, aby sme dokázali bez väčších problémov odohrať celú ďalšiu sezónu 2017/18.

Otvoriť galériu

Ktorí hráči boli v sezóne lídermi mužstva a, naopak, od koho ste očakávali viac?

- Výborne sa s naším klubom a vôbec celou KHL zžila naša kanadská légia. Boli odolní voči zraneniam, ťahali na svojich bedrách väčšinu zápasov a dominovali aj klubovým štatistikám produktivity. Slovan však vždy stavia predovšetkým na tímovom výkone. Hokej je kolektívna hra, každý v mužstve má svoje miesto a svoju konkrétnu úlohu, preto by som nerád vyzdvihoval jednotlivcov. Od niektorých hráčov sme čakali viac, nebudem ich však menovať, oni sami vedia, že musia pridať, ak si chcú udržať miesto v tíme aj v novej sezóne.

 

Opätovne sa po skorom konci sezóny ozvali hlasy, aby sa Slovan vrátil do Tipsport ligy. Čo si o tom myslíte?

- Je pochopiteľné, že sa z prostredia vedenia najvyššej slovenskej súťaže pravidelne v médiách ozývajú hlasy, aby sa Slovan vrátil z KHL do tejto súťaže. Rozumiem im. Slovan je historicky najúspešnejší a najatraktívnejší hokejový klub na Slovensku. Každý na Slovensku ho chce vidieť a poraziť. Odchodom Slovana do KHL sa všeobecne znížila úroveň slovenskej ligy, poklesli návštevy, pretože Slovan dokázal vypredať všetky štadióny. Pre Slovan je však jednoznačnou prioritou pre najbližšiu sezónu, ale aj ďalšie roky zotrvať v KHL. Slovan sa môže ďalej rozvíjať a rásť iba v KHL. Nevylučujem však, že ak nám to finančné možnosti dovolia, uvažujeme v budúcnosti o vytvorení  afiliačného tímu “Slovan B”, ktorý by sa uchádzal o miesto v Tipsport lige.

Prebehli už v tomto smere nejaké oficiálne rozhovory s predstaviteľmi SZĽH, resp. Tipsport ligy?

- Nie, žiadne oficiálne ani neoficiálne  rozhovory na túto tému neprebehli a nie sú pre nás momentálne potrebné. Slovan má od Slovenského zväzu ľadového hokeja platný súhlas na účinkovanie v KHL ešte z roku 2012. Pokiaľ ide o prípravu klubu na novú sezónu, partnerom Slovana je prirodzene vedenie KHL v Moskve.

Aké sú plány klubu do novej sezóny? Podarí sa Slovanu udržať si alebo dokonca posilniť súčasný káder?

- Po športovej stránke základným cieľom každého klubu KHL, s ktorým vstupuje do sezóny, je byť medzi osmičkou postupujúcich do play off. To bude aj cieľom Slovana v novej sezóne. Nebude to vôbec jednoduché, pretože Západná konferencia je mimoriadne kvalitná a vyrovnaná. Na druhej strane, už niekoľko rokov jej neohrozene kraľujú štyri tímy – SKA, CSKA, Dynamo Moskva a Lokomotiv Jaroslavľ, pred ktoré sa dostať vyžaduje odohrať takmer dokonalú sezónu. Naďalej chceme hrať pred plným desaťtisícovým hľadiskom a udržať renomé hokeja a KHL ako jednej z najtraktívnejších príležitostí na strávenie voľného času v Bratislave a regióne. Som presvedčený, že sa nám ešte pred začiatkom spoločnej letnej prípravy podarí zložiť silné konkurencieschopné mužstvo, ktoré bude mať základ v najlepších hráčoch z minulej sezóny. Viacerí z nich majú od nás predbežné verbálne ponuky, nové zmluvy však môžeme v súlade s reglementom KHL podpisovať a zverejňovať od 1. mája. Napriek tomu, že niektorým hráčom, ktorých by sme chceli vidieť v tíme, nemôžeme objektívne ponúknuť zmluvy na úrovni iných silných klubov KHL, hokejisti majú vo všeobecnosti o pôsobenie v Bratislave záujem. Náš klub pôsobí v tradičnom hokejovom meste s vysokou kvalitou života a hráčom dokáže poskytnúť zázemie na špičkovej úrovni.

Dokážete pred novou sezónou navýšiť svoj súčasný rozpočet?

- Samozrejme, veľmi radi by sme pracovali v novej sezóne s vyšším rozpočtom. Pokiaľ mám správne informácie, hráčsky rozpočet Slovana bol spolu s rozpočtom Medveščaku Záhreb, ktorý KHL po štyroch rokoch opúšťa, najnižším v celej súťaži. Na druhej strane, sme realisti. Vieme, aké sú naše možnosti príjmov zo vstupného, predaja klubových suvenírov, ako aj výnosov z reklamných zmlúv a pravdepodobne budeme pracovať s rozpočtom na úrovni predchádzajúcich sezón.

Zostane pri kormidle mužstva tréner Říha?

- Áno, Miloš Říha má ešte platný kontrakt na jednu sezónu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: hcslovan.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Zrazenému cyklistovi letel na pomoc záchranársky vrtuľník (ilustračné foto).
Seniora zrazil v Kútoch autobus: Vážne zranenia! Na pomoc mu letel záchranársky vrtuľník
Domácim
násilím
trpia
častejšie
ženy.
Zažívate domáce násilie a neviete, ako ďalej? Odpoveď môžete nájsť na týchto miestach na Slovensku
Od tragédie prešlo už 10 rokov.
Na lodi zomreli STOVKY detí, kapitán zdrhol medzi prvými: Zobrali im jedinú šancu na prežitie
Vysoké Tatry.
Aprílové počasie úraduje: Hory sa zahalia späť do zimy! Pre zvyšok krajiny to tiež nevyzerá ružovo
Schindlerová zapózovala v posilňovni. Na cvičenie zvolila pomerne netradičný spodný diel.
Foto
Schindlerová dráždi vo fitku: BUJNÝ dekolt natlačený v podprsenke a... Uff, pozrite sa DOLE!
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Juraj Blanár podporuje vstup Srbska do EÚ: Toto je podľa neho kľúčovým bodom
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Stiahnu sa americkí vojaci z Iraku? Po 10 rokoch má dôjsť k dôležitej dohode
Peter Pellegrini, Zuzana Čaputová, Robert Fico.
Najdôveryhodnejší politik: Prieskum ukázal, komu Slováci veria najviac! Kto naopak, skončil na chvoste?
driving a car
Bratislavskí vodiči sa nepotešia: Početné zdržanie! S kolónami rátajte na týchto miestach
Ilustračné foto
Rekordná policajná razia: To, čo ich čakalo v dodávke, sa ešte nikdy nepodarilo nájsť
close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Útočník v Púchove dopichal muža takmer po celom tele! Napadnutý chlap prežíval nočný horor
(ilustračné foto)
Dovolenkári v TEJTO krajine zúria: Musia dokázať, že majú dosť PEŇAZÍ! Koľko eur musia mať?