Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.04.2017 11:55 | Správy | Krimi | Nehody
Video

Desivá reťazová nehoda na D1: Ján zachraňoval ľudí, teraz mu hrozia doživotné následky

Autá sa bezmocne kĺzali po diaľnici a vrážali do seba! Husté sneženie, silný vietor a mizerná viditeľnosť vo štvrtok o 6. hodine ráno spôsobili na diaľnici D1 medzi Spišským Štvrtkom a Popradom obrovskú reťazovú haváriu 50 vozidiel, pri ktorej sa zranilo až 25 ľudí.

A aby toho nebol málo na paralelnej ceste I. triedy Jánovce - Spišský Štvrtok sa zrazili ďalšie 2 autá. Hrdinom v bielom pekle sa okrem záchranárov stal aj vodič odťahovky Ján Štrbka (48), ktorý sa pri záchrane uviaznutých zrazil so snežným pluhom a hrozí mu amputácia nohy.

V silnej metelici lietali autá po šmykľavej diaľnici ako zápalkové škatulky. Vodiči nad nimi strácali kontrolu a zákrátko nasledovala reťazová zrážka približne 50 áut, pričom niektoré z nich skončili mimo vozovky. Podľa okresného riaditeľa polície v Poprade Petra Benka malo viacero z nich už prezuté letné pneumatiky. Na mieste zasahovali desiatky záchranárov, hasičov a policajtov i dva evakuačné autobusy.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Diaľnica D1, Sp. štvrtok - Poprad, 20. 4. 2017, 6.00 hod.

Otvoriť galériu

 

Hrozí mu amputácia

Pomáhať uviaznutým a zraneným posádkam áut sa ponáhľal aj vodič odťahovej služby Ján Štrbka (48) zo Šuňavy. Po nebezpečnej diaľnici sa pohyboval opatrne a pomaly. Z bielej tmy sa však naňho v protismere nečakane vyrútil pluh. Zrážke s hroznými následkami sa nedalo zabrániť. Previezli ho do nemocnice, kde mu lekári budú musieť pravdepodobne amputovať nohu. „Utrpel vážne otvorené poranenia predkolenia a iné vážne zranenia. Bol prevezený do popradskej nemocnice, kde sa podrobil operácii,“ povedal hovorca záchranárov Boris Chmel.

Prečo bol pluh v protismere na diaľnici, ktorá bola uzavretá, sme sa chceli opýtať zodpovedných z Národnej diaľničnej služby, no nikto sa k nehode nechcel vyjadrovať. Neoficiálne sme sa dozvedeli, že pluhy sa snažili udržať jeden pruh na uzavretej diaľnici, aby bol prejazdný pre záchranné zložky. Na diaľnicu sa v tom čase odťahovka nemala dostať. Šofér pluhu je z nehody nešťastný a zúfalý. „Netušil som, že pri záchrane a pomoci iným sa stane ďalšie nešťastie. Dnes už predsa trpelo dosť nevinných. Otázka, prečo sa to stalo, ma bude neustále prenasledovať,“ povedal.

Otvoriť galériu
Odstavený úsek.
Zdroj: polícia sr, tasr, hazz, fab

25 zranených

„Hromadná dopravná nehoda na diaľnici D1 si vyžiadala takmer 25 zranených, z toho sú dvaja ťažko, šesť ľudí má stredne ťažké poranenia,“ uviedol Vladimír Vanko, hovorca záchranárskej skupiny Falck s tým, že počas zásahu stále dochádzalo k ďalším zrážkam áut, ktorým sa nedalo zabrániť.

Nemocnica Svet zdravia Spišská Nová Ves prijala 6 pacientov - štyroch mužov a dve ženy. „Muž s najvážnejším zranením mal sériovú zlomeninu rebier, výbežkov stavcov a pohmoždenie pľúc. Je hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti, jeho stav je však stabilizovaný. Zvyšní pacienti mali narazené rebrá, podvrtnutú krčnú chrbticu alebo otras mozgu,“ povedal Novému Času Tomáš Kráľ, hovorca siete nemocníc Svet zdravia.

Mimoriadna situácia

Hasiči aj cestári boli celý deň v plnom nasadení. „Bola vyhlásená mimoriadna situácia pre celý okres Poprad. Pre účastníkov nehody je pripravených 100 diek, Červený kríž pre nich pripravuje čaj, rovnako aj občerstvenie pre záchranárov. Zabezpečil sa aj odvoz všetkých ľudí z miesta nehody,“ uviedol vo štvrtok prednosta Okresného úradu v Poprade Slavomír Kravčák. Diaľnica bola vo štvrtok v tomto úseku neprejazdná v oboch smeroch a dopravu museli odklánať na cestu I/18.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, nov, nh, kz, iglu, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?