Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.04.2017 12:01 | Správy | Domáce správy
Video

Veľkonočný súboj slovenských tradícií: Západ šibal, stred a východ oblievali!

Šibi-ryby mastné ryby! Veľkonočný pondelok sa na celom Slovensku už tradične niesol v znamení mokrých tričiek, pletených korbáčov, spevu a chutných výslužiek.

A kým na západe Slovenska sa dievčatá nechali vyšibať poriadne dlhým a ostrým korbáčom od menších i väčších chlapcov, na strede a východe museli najmä rýchlo prezliekať kroje či iné kusy oblečenia - mládenci totiž vedrami vody vôbec nešetrili. V pestovaní tradičných zvykov sa nedali zahanbiť ani naši politici - šéf strany Sme rodina a multiotecko Boris Kollár sa napríklad pri šibaní matiek svojich detí podľa svojich slov poriadne zapotí.

Detva: Žmýkali mikiny aj kroje

Otvoriť galériu

V Detve sú ešte stále verní tradíciám, preto už takmer 40 rokov chodia väčšinou na vozoch s furmanskými koňmi slobodní mládenci z folklórneho súboru Podpoľanec uštedriť poriadnu spŕšku studenej vody detvianskym devám. „Sme tu samí slobodní mládenci, ženatí už nechodia. U nás v Podpoľaní sa podľa tradície iba oblieva, korbáče nepoužívame vôbec,“ vysvetlil Ján Václavík z FS Podpoľanec. Krojovaní mladí muži naberú vodu do 5- až 20-litových vedier rovno z potoka, aby boli dievčatá celý rok zdravé, šikovné a krásne. „Keby sme ženy nevykúpali, boli by mrzké, čapaté a choré,“ ozrejmil folklorista Tomáš Paučo. Odmenou im bola výslužka v podobe koláčov, čokoládových vajíčok či pálenky.

Otvoriť galériu

 

Švábovce: Oblievačka pri 8 °C

Otvoriť galériu

Hoci svietilo slnko, teplota v Tatrách dopoludnia nevystúpila na viac než 8 stupňov. Dievčatá z popradského folklórneho súboru Vagonár však šibačku i oblievačku znášali hrdinsky. Ich kolegovia nešetrili vodou ani korbáčmi a domáca pani následne na chutných chlebíčkoch, šaláte a koláčoch. „V súbore je nás viac ako 40 a dievčat je menej ako polovica. Všetky dnes musíme poriadne vyšibať a hlavne popolievať. Je to dlhoročná tradícia a dievčatá by sa urazili, ak by sme neprišli,“ prezradil nám Rado (31). Pri oblievačke a šibačke použili folkloristi dve 5-litrové a štyri 10-litrové vedrá a tiež dva 160 cm dlhé korbáče.

Otvoriť galériu

Bratislava: Korbáč väčší ako šibač

Otvoriť galériu

Z ľudového domu v bratislavských Vajnoroch, kde sa zišli nadšenci z tamojšieho združenia Podobenka, sa na Veľkonočný pondelok celý deň ozýval výskot dievčat. Na svedomí to mal Šimon Zeman (5), ktorý si na šibačku priniesol väčší korbáč, ako je on sám. Dievky v krojoch naháňal po celom dvore.

Novému Času sa pochválil aj poriadnymi výslužkami. „Vyšibal som veľa dievčat, až sto! Už som dostal cukríky, čokolády, zajkov a vajíčka. Poznám aj riekanky,“ prezradil nám. Vajnorské ženy sa na šibačku dôkladne pripravili. Aby išli slávnostne oblečené do kostola, ráno sa spoločne začepčili. Pre šibačov nachystali kraslice oblepené pestrými bavlnkami, napiekli koláče a tradičnú sekánku, ktorá je z pomletého hovädzieho a bravčového mäsa, rožkov, mlieka a vajec. Nechýbala ani šunka, ale aj víno či pálené.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: iglu, gal, den

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo