Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.04.2017 05:05 | Správy | Politika

Prezident Kiska nebude kandidovať do parlamentu: Ktorí politici sú sklamaní a komu odľahlo?

Po tom, čo prezident Andrej Kiska (54) oznámil radostnú správu, že mu do rodiny pribudne bábätko, začal rozprávať o svojich pracovných plánoch.

Viac ako tri roky si nechával otvorené dvere na vstup do parlamentnej politiky. Od svojho zvolenia nepovedal, či vyzve Roberta Fica (52) do súboja o kreslo premiéra. K definitívnemu verdiktu sa odhodlal až teraz, keď oficiálne vyhlásil, že Slováci ho na žiadnej kandidátke strán neuvidia. Vzhľadom na jeho obľúbenosť medzi Slovákmi tak odľahlo viacerým politickým lídrom.

„Priatelia, včera sme vám s manželkou oznámili radostnú novinku, že čakáme bábätko,“ začal svoju reč Kiska, ale nezostal len pri rodine. Už dlhšie sa totiž okolo neho vytvára aura, že sa pripravuje na vstup do hlavnej straníckej politiky. „Na otázku o mojej politickej budúcnosti. Nebudem zakladať politickú stranu. Nebudem kandidovať do parlamentu. A, pravdaže, tak ani neuvažujem o funkcii premiéra,“ stručne a jasne povedal Kiska. Zároveň dodal, že to, či bude kandidovať ako nezávislý kandidát na prezidenta v ďalšom funkčnom období, oznámi až budúci rok.

Škrt cez rozpočet

 

Novému Času prezident prezradil, že k jeho najnovšiemu postoju prispela najmä rodina. Isté však je, že urobil poriadny škrt cez rozpočet viacerým politikom v parlamente, ktorí jeho vstup do straníckej politiky považovali za istý. „Je to príprava na jeho politickú stranu,“ tvrdil pred časom premiér Fico, keď ho kritizovala nadácia Zastavme korupciu. Podobné reči mal aj jeho koaličný spolupútnik Andrej Danko. „Možno sa časom dostaneme k tomu, o čom si vrabce čvirikajú, že bude lídrom politickej strany,“ vyhlásil. Nový Čas zisťoval aj ich reakcie na najnovšie slová prezidenta, avšak obaja už držali bobríka mlčanlivosti.

Politológ Tomáš Koziak si myslí, že Kiska sa bude uchádzať o prezidentský post aj ďalšie volebné obdobie. „Odľahlo všetkým politickým lídrom v súčasnosti, niekomu viac a niekomu menej. Nebude im odčerpávať voličov a nebudú mať súpera s takou veľkou popularitou, akou Kiska oplýva,“ myslí si odborník.

Môže vzniknúť strana s jeho podporou

Ján Baránek, politológ

- Kiska nemusí založiť politickú stranu, ale môže vzniknúť politická strana, ktorú podporí a o ktorej bude známe, že tú jeho podporu má. Chce oslabiť nejakú kritiku, že to robí účelovo a kritizuje súčasné pomery. Nikomu nemohlo odľahnúť, lebo nie je vylúčené, že strana vznikne a nebude mať v pozadí nejakým spôsobom práve Kisku.

Ako vnímate rozhodnutie prezidenta?

Richard Sulík, predseda SaS

Otvoriť galériu

- Rozhodnutie prezidenta beriem na vedomie.

Robert Fico

Otvoriť galériu

- Kiskove slová nekomentoval

Andrej Danko

Otvoriť galériu

- Kiskove slová nekomentoval 

Boris Kollár, predseda Sme rodina

Otvoriť galériu

- Nie je to prekvapujúca informácia. Je to logické vyústenie toho, že má najväčšiu podporu voličov celým politickým spektrom a má najlepšiu pozíciu, že bude znova kandidovať za prezidenta. Nepadol mi kameň zo srdca, ja by som skôr uvítal, keby šiel do tej politiky.

Béla Bugár, predseda Most-Híd

Otvoriť galériu
Béla Bugár
Zdroj: anc

- Ďalšie prezidentské voľby nás čakajú v roku 2019, parlamentné o rok neskôr. Považujem za predčasné hodnotiť, ako pán prezident naloží so svojím politickým kapitálom. Práve uvedený časový horizont vo mne vyvoláva otázniky, či je to jeho nemenné rozhodnutie. (Denník N) 

Igor Matovič, OĽaNO

Otvoriť galériu

Ako uviedla agentúra TASR, Matovič sa vyjadril, že mal nádej, že "Kiska založí dobrú politickú stranu a spoločnými silami ľahšie porazia zlo, ktoré vládne".

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí