Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.04.2017 17:48 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Nespokojní taxikári pokračujú v proteste proti Uberu: Budeme to stupňovať!

Ak kompetentné úrady nebudú konať, protestov taxikárov bude v hlavnom meste pribúdať a vylúčený nie je ani hromadný dopravný štrajk.

Na protestnej akcii taxikárov proti mobilnej aplikácii Uber a podobným spoločnostiam pred Primaciálnym palácom v Bratislave to uviedol administrátor facebookovej stránky Stop Uber na Slovensku a jeden z organizátorov protestov Matej Krampl. "Hovoríme, že toto nie je posledný protest. Budeme pokračovať ďalej a budeme to stupňovať. Bude to pravidelnejšie. Pokiaľ nebudú konať, budeme takto vyjadrovať svoj nesúhlas," priblížil Krampl, podľa ktorého majú byť protestné akcie apelom na úrady a inštitúcie, aby začali konečne túto problematiku riešiť.

Vyjadriť nespokojnosť s nečinnosťou úradov voči vodičom pracujúcim pre rôzne aplikácie a taxislužby, ktoré podľa taxikárov nerešpektujú legislatívu, prišlo pred sídlo primátora Iva Nesrovnala vyjadriť okolo 60 vodičov taxislužieb. V hlavnom meste je pritom údajne zhruba 3000 taxikárov. Tí poukazujú na to, že zákon je len jeden a mal by platiť pre každého rovnako, teda ako pre taxikárov, tak šoférov aplikácií podobných Uber-u. "Ako je možné, aby jedna skupina dodržiavala zákony a bola kontrolovaná a druhá nebude dodržiavať zákony a budeme ich prehliadať a tváriť sa, akoby neexistovali," zdôraznil predseda Únie taxikárov z Bratislavy Ondrej Wenzl, podľa ktorého je napr. nemysliteľné, aby sa v celej veci bratislavský magistrát iba nečinne prizeral a vyhováral sa, že nemá kompetencie na riešenie problematiky. "Od magistrátu čakávame, že sa začne správať tak, ako sa má správať," skonštatoval Wenzl. Zároveň očakávajú, že vedenie hlavného mesta sa s nimi čo najskôr stretne, aby mohli problém taxislužieb komplexne vyriešiť.

Nutnosť riešiť daný problém si uvedomuje aj samotné hlavné mesto, ktoré o to podľa hovorkyne Zuzany Onufer záujem má. Zároveň opätovne zdôrazňuje, že momentálne na to kompetencie ale nemá. Cez mestskú políciu môže podľa nej kontrolovať len klasické taxislužby, a nie neoznačené autá Uber-u. S ohľadom na platnú legislatívu však mesto podľa hovorkyne pripravuje v spolupráci s mestskou políciou postup riešenia vzniknutej situácie, aby bolo možné kontrolovať aj vodičov Uber-u. "Mesto komunikovalo s magistrátmi Prahy a Brna, ktoré tiež riešili tento problém a podobne budeme postupovať aj my," uviedla Onufer, ktorá zatiaľ bližšie opatrenia konkretizovať nechcela.

 

Podľa hovorkyne Uber SR a ČR Miroslavy Jozovej ale partnerskí vodiči platformy fungujú v súlade s direktívou EÚ a registrovaných používateľov platformy spájajú so spoľahlivými a bezpečnými poskytovateľmi prepravy. Tí sú legálne zaregistrovaní a plniť si majú všetky daňové povinnosti, pričom preprava je tiež transparentná. Zároveň zdôrazňuje, že partnerskí vodiči Uber nemôžu využívať žiadne privilégiá, ktoré majú poskytovatelia taxislužieb. Protesty, ale aj útoky skupinky vodičov taxislužieb voči partnerským vodičom Uber-u podľa spoločnosti iba zvýrazňujú fakt, že technologická platforma sa stáva populárnejšou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!
Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?
Slávenie pesachu v Izraeli zatienili obavy o rukojemníkov väznených v Pásme Gazy
Foto
V Izraeli vládnu obavy, vystrašené rodiny zakročili: Výzva pre židov po celom svete!
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Foto
V ďalšom meste na Slovensku spozorovali medveďa: Znepokojivé, kde sa pohyboval
obvinený Rado(46)
Foto
Horor v Hlohovci: Rada obvinili z vraždy syna Samuela († 19)! Zlomí vám srdce, kto mal byť svedkom brutálneho činu
Fun rádio obohatí nová moderátorská posila - Peter Expl0ited Altof.
Foto
Známy influencer sa pri moderátorke Fun rádia poriadne zapotil: Tričko išlo DOLE!
Ilustračné foto
Požiar obydlí na východe: Hasiči bojovali s plameňmi niekoľko hodín! Žilo tam 19 ľudí