Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.04.2017 17:03 | PR články

Padol nový slovenský rekord! Cez Slovensko vedie najdlhší GPS nápis

Bratislava 10. apríla 2017 – O rekordný GPS nápis sa postarali snúbenci počas expedície ŠKODA KODIAQ. Herečka Daniela Mackovičová a hudobník a scenárista Martin Šenc cestovali naprieč celým Slovenskom, každý z iného konca republiky. Keď sa v nedeľu, po deviatich dňoch putovania, stretli v Jasnej, svojimi trasami vykreslili slovo „Kodiaq“. Dovedna prešli 1 722 km, čím vytvorili najväčší GPS nápis na Slovensku.

Nový zápis do knihy rekordov potvrdzuje aj zakladateľ Knihy slovenských rekordov Igor Svítok: „Ustanovujúci rekord, ktorý vytvorili Daniela a Martin, patrí k najväčším na Slovensku, možno povedať, že aj v rámci Európy,“ povedal, keď odovzdával pamätné medaily najnovším slovenským rekordérom. Dodáva, že Slováci majú rekordy radi a s nadšením sa o rekordy pokúšajú: „Za rok zdokumentujeme okolo 120 nových rekordov.“

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Zvítanie v slzách

Daniela a Martin nový rekord „písali“ putovaním slovenskou prírodou deväť dní. V sobotu 1. apríla bratislavská herečka Daniela Mackovičová vyštartovala z Malaciek. Cesta rodáka zo Sobraniec Martina Šenca sa začala v obci Ubľa pri slovensko-ukrajinskej hranici. Pri svojom dobrodružstve museli cestovatelia prekonať množstvo nástrah a prekážok. „Dosiahla som svoje hranice, psychické i fyzické,“ povedala Daniela. Jej trasa merala 903,1 km. Najťažšie chvíle prežívala v kopcovitom teréne pri Banskej Štiavnici, keď cesty hore-dole zdolávala tri a pol hodinovým šliapaním na bicykli. „Na konci som sa aj rozplakala, ďalej som už nevládala.“ Náročný bol aj „downhill“, extrémny zjazd na bajku, ktorý viedol aj cez zasneženú zjazdovku. Prekonávať sám seba musel aj Martin kúpaním sa v ľadovej vode Zemplínskej Šíravy alebo zlaňovaním skaly, pričom z výšok má strach. Navyše v Slovenskom raji si natiahol achillovu šľachu, takže značnú časť cesty prešiel so sebazaprením. Celkom prekonal 818,9 km.

 

Pre snúbencov, ktorí v septembri plánujú svadbu, však najväčšou výzvou bolo odlúčenie, najdlhšie v ich vzťahu. „Pri našom stretnutí v Jasnej som zažívala taký adrenalín, ako keď idete na výšľap na predstavenie,“ priblížila svoje pocity Daniela. Martin zas nezaprel, že pri stretnutí mal v očiach aj „nejakú tú slzičku.“

 

KODIAQ OBROVSKÝ inšpiroval tisíce ľudí

Do písania rekordu sa zapojila aj verejnosť. Na stránke kodiaqobrovsky.sk sa zaregistrovalo vyše 1400 ľudí a každý, kto prišiel na jedno z troch podujatí – v Bratislave, Košiciach, či v nedeľu do Jasnej, prešiel kúsok trasy a ako dôkaz o ceste nahral na stránku svoju fotku pri míľniku, bol zároveň spolutvorcom rekordu. Súčasne bol zaradený do žrebovania o nový automobil ŠKODA KODIAQ na jeden rok.

„Zámerom bolo motivovať rodiny a priateľov, aby aktívne trávili spoločný voľný čas v prírode. Naše nové SUV ŠKODA KODIAQ s unikátnou konektivitou umožňuje rodinám znovuobjaviť rodinné výlety do prírody, kde môžu zažiť niečo nové. V expedícii KODIAQ OBROVSKÝ sme využili GPS art ako jedinečné spojenie moderných technológií so zábavou, cestovaním a umením spolu s trávením času v prírode,“ povedal Marek Růžička, konateľ spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

 

Príroda nabíja aj známych športovcov či herečku

Podujatie a  dvojicu cestovateľov prišli do Jasnej podporiť aj športovci Peter Velits a Veronika Velez-Zuzulová. „Príroda je pre mňa veľmi dôležitá. Hory a sneh – to je môj život. Na Slovensku i vo Francúzsku,“ hovorí naša najúspešnejšia lyžiarka.

Pre známu herečku Vicu Kerekeš, ktorá je ambasádorkou automobilu ŠKODA KODIAQ, predstavuje aktívny pobyt v prírode možnosť ako si udržať v kondícii nielen telo, ale aj myseľ: „Členovia našej rodiny sa dožívajú vysokého veku. Verím, že túto genetiku som zdedila aj ja. Preto chcem svoje dedičstvo aj zveľaďovať, aby som žila nielen dlho, ale aj v dobrej kondícii a v sviežej mysli.“

 

Čo je GPS art?

GPS art alebo aj GPS kreslenie je aktivita na hraniciach zábavy, športu, cestovania a umenia. Princíp spočíva v zázname aktuálnej polohy tvorcu pomocou zariadenia GPS na mape, na čo stačí aj mobilný telefón s aplikáciou. Zaznamenané súradnice cesty vytvárajú obrazce a vďaka starostlivému plánovaniu trasy tak môžu vzniknúť jedinečné nápisy i kresby.

Najväčšou GPS kresbou v Guinnessovej knihe rekordov je dielo Yasushiho Takahasiho z Japonska, ktorý v roku 2010 vytvoril nápis „Merry me“ (Vezmi si ma) s dĺžkou 7 163,67 km naprieč celým Japonskom.

 

Daniela sa nebojí, má sprej na medvede

 

Martinove krušné chvíle na skalách

 

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: PR článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!