Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.04.2017 12:05 | Správy | Domáce správy
Foto

Ivetke a Katke z Litmanovej sa pred 27 rokmi zjavila Matka Ježiša: Panna Má ria nám zmenila životy!

Zjavila sa im Panna Mária a poriadne to zamávalo ich mladými životmi. V auguste roku 1990 sa dvom dievčatkám Ivetke a Katke na hore Zvir neďaleko Litmanovej (okr. Stará Ľubovňa) začala zjavovať Panna Mária.

 
Aj vám zmenila život návšteva Litmanovej, alebo iného pútnického miesta? Dajte nám vedieť na tip@novycas.sk!


 
Ivetka Korčáková Hudáková (37) mala v tom čase jedenásť rokov a Katka Česelková Vislocká (38) dvanásť. Zjavenie si nedovolí spochybňovať cirkev a už vôbec nie veriaci, pre ktorých sa hora Zvir stala pútnickým miestom. Obe svedkyne zjavenia Matky Ježiša dnes žijú v zahraničí.

Otvoriť galériu

Iveta sa po udalosti stala členkou Spoločenstva rodiny Panny Márie spoluvykupiteľky v Starej Haliči a prijala meno Mária Goretti. Potom však odišla do Rakúska a neskôr do Nemecka. Pracovala ako opatrovateľka starých ľudí a predávala aj v parfumérii. Spoločne so slovenským manželom Rasťom napokon zakotvili v Anglicku.

Jej kamarátka Katka je v New Yorku a k udalostiam spred takmer troch desaťročí sa veľmi vracať nechce. „Darí sa mi dobre. O udalostiach zo Zviru však už verejne rozprávať nechcem,“ stroho odkázala Katka z USA, kde sa živí upratovaním a žije spoločne so slovenským manželom. Hlavnou náplňou jej života je starostlivosť o milované dcéry Karin (16) a Kristínku (14). Denne ich vozí do školy aj späť, preto nemá možnosť nájsť si iné zamestnanie.

 

 

Prečo sa nám zjavila

„Prišla sem preto, lebo nás veľmi potrebuje,“ vysvetľovala pred rokmi Novému Času zjavenie Ivetka. „Žiada od nás modlitby a obrátenie, aby sme vedeli prijať každodenné ťažkosti. Žiada od nás lásku k blížnemu a úplne jednoduchý vzťah k Bohu. A prečo práve ja? Boh oslovuje nehodných a hriešnych, aby zmenili svoj život. Aj ja som jednou z takých.“

 

Mama najskôr neverila

Otvoriť galériu

Katkina mama Anna (74), ktorá udalosti zo začiatku deväťdesiatych rokov minulého storočia prežívala rovnako intenzívne, býva dodnes v rodinnom dome v Litmanovej. „Katka sa 5. augusta 1990 vybrala na horu Zvir na borovnice (čučoriedky, pozn. red.) spolu s jej bratom Miťkom a kamarátkou Ivetkou. Keď sa vrátili, celá roztrasená mi vravela, že pred naším domom stojí Panna Mária,“ spomína Anna na deň, ktorý rodine zmenil život.

Dcéra jej potom opísala, čo sa na hore udialo. „V lese začalo hrmieť a blýskalo sa. Deti sa veľmi báli a modlili sa k Panne Márii, aby im pomohla. Zrazu stála pred nimi. Povedala, aby nemali strach, že ich ochráni. Deti sa vybrali domov a Panna Mária ich nasledovala asi vo vzdialenosti 10 metrov. Keď Katka prišla domov, povedala mi, že pred bránkou stojí ich ochrankyňa. Vôbec som jej neverila,“ úprimne priznáva Anna.

Otvoriť galériu

Strážila ich polícia

Miťko zjavenie nevidel, jeho sestra Katka a kamarátka Ivetka však začali o udalostiach rozprávať. Dievčatá sa stále vracali na horu, kde sa im podľa ich slov Matka Ježiša Krista zjavovala pravidelne päť rokov raz za mesiac. Posolstvá následne zvestovali ľuďom, ktorých sa na Zvire zhromažďovalo čoraz viac. Deti vypočúvala cirkevná komisia, psychológovia skúmali zdravotný stav. „Raz dokonca prišli policajti s tým, že majú informácie o chystanom únose dievčat. Pár dní ich strážili,“ pripomenula Anna, ktorá je imobilná a pohybuje sa len s pomocou vozíka.

Svojej dcére neverila vyše pol roka. „Vo februári 1991 sme sa však s ďalšími veriacimi vybrali na horu Zvir, aby sme sa pomodlili. Počas modlitieb sa Panne Márii na obraze z oka začali kotúľať slzy. Jednu som ochutnala. Bola slaná. Odvtedy Katke verím na 100 percent. Čo presne jej Panna Mária hovorila, však nepovedala ani mne. Bolo to určené len pre Katku. Mne hovorí, že raz príde čas, keď mi všetko prezradí,“ uzavrela Katkina mama.

Otvoriť galériu

Horu vyhlásili za pútnické miesto

Udalosti na hore Zvir skúmali komisie gréckokatolíckej cirkvi. „Prvá bola ustanovená prešovským biskupom Mons. Jánom Hirkom a ďalšiu ustanovil jeho nástupca Mons. Ján Babjak. Vyjadrenia týchto komisií boli kladné. Vyjadrenie komisie odovzdal Mons. Ján Babjak SJ Kongregácii pre náuku viery,“ uviedol hovorca Gréckokatolíckeho biskupstva v Prešove Ľubomír Petrík. Arcibiskup vyhlásil horu Zvir za pútnické miesto. Skúmanie udalostí z rokov 1990 - 1995 však ešte nebolo ukončené.

Otvoriť galériu

Ivetka Korčáková Hudáková (37)

- V čase zjavenia mala 11 rokov

- Pár rokov po zjavení vstúpila do Spoločenstva rodiny Panny Márie

- Dnes spolu s manželom bývajú vo Veľkej Británii

Katka Česelková Vislocká (38)

- V čase zjavenia mala 12 rokov

- Spolu s manželom bývajú v New Yorku, USA

- Majú dve dcérky - Karin (16) a Kristínku (42)

 

Lurdy, 1858 - UZNANÉ

Otvoriť galériu
Lurdy, 1858
Zdroj: magnificat, fb

Od 11. februára do 16. júla 1858 sa Panna Mária zjavovala 14-ročnej Bernadette Soubirousovej v mestečku na juhu Francúzska. Cirkev zjavenia uznala a Bernadettu po smrti vyhlásila za svätú.

 

Knock, 1879 - UZNANÉ

Otvoriť galériu
Knock, 1879
Zdroj: magnificat, fb
V upršaný večer 21. augusta 1879 sa niekoľkým ľudom v írskom meste zjavili Panna Mária, svätý Jozef a svätý Ján Evanjelista. Neskôr sa potvrdili mnohé uzdravenia. Cirkev zjavenie uznala.

 

Fatima, 1917 - UZNANÉ

Otvoriť galériu
Fatima, 1917
Zdroj: iStock

Počas 1. svetovej vojny 13. mája 1917 sa trom malým deťom v portugalskom
meste zjavila Pani Posvätného ruženca. Zjavenia pokračovali do októbra, vždy 13. v mesiaci v tú istú hodinu. Cirkev zjavenia uznala.

 

Garabandal, 1961 – 1965

Otvoriť galériu
Garabandal, 1961 – 1965
Zdroj: magnificat, fb

Štyri roky sa štyrom dievčatám v malej dedine v severnom Španielsku údajne zjavovali Panna Mária a svätý Michal archanjel. Cirkev tieto udalosti nikdy neodsúdila, ale ani neschválila a stále ich skúma.

 

Medžugorie, 1981

Otvoriť galériu
Medžugorie, 1981
Zdroj: magnificat, fb

24. júna 1981 šesť mladých ľudí v mestečku v Hercegovine vraj videlo mladú ženu
s dieťaťom v náručí. O deň nato sa podľa svojich slov s ňou modlili a potom mali
zjavenia. Cirkev sa dosiaľ záväzne nevyjadrila, zriadila komisiu.

 

Litmanová, 1990 – 1995

Otvoriť galériu
Litmanová, 1990 – 1995
Zdroj: litmanova.info
Od augusta 1990 do augusta 1995 sa Panna Mária údajne zjavovala dvom dievčatám z dediny v okrese Stará Ľubovňa. Cirkev dosiaľ nezaujala definitívne stanovisko, ale miesto údajného zjavenia vyhlásila za pútnické.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Novotný

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?