Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.04.2017 11:55 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Jana začala strácať zrak ako tínedžerka, ani operácia jej nepomohla: Zázrak priniesol až nový zákrok!

Splnil sa jej veľký sen! Bratislavčanka Jana Kramplová (34) mala takmer 20 rokov veľké problémy so zrakom.

Trápila sa, ale jej stav nezlepšili ani operácie a liečba. Na život v rozmazanom svete, z ktorého vymizli akékoľvek detaily, si už ako-tak zvykla. Vychovávať s takýmto postihnutím dve malé deti nebolo jednoduché. Dnes sa však statočná mamička teší zo života naplno, pomohol jej k tomu novátorský chirurgický zákrok.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Až do puberty bola Jana úplne zdravá a so zrakom nemala žiadne problémy. Lenže keď končila základnú školu, život sa jej začal radikálne meniť. „Keď som bola pubertiačka, mala som približne 14-15 rokov, začal sa mi dosť zhoršovať zrak. Najskôr som nosila iba okuliare, no neskôr to už nestačilo. Moje videnie bolo natoľko zhoršené, že svet som vnímala len rozmazane ako cez clonu. Nevidela som na prednášajúcich v škole, nedokázala som sa poriadne učiť ani študovať. Krátko po dva- dsiatke som šla k doktorke a tá mi povedala diagnózu,“ spomína Jana.

Operácia nepomohla

 

U lekárky sa dozvedela, že ide o degeneratívne ochorenie očí - tzv. keratokonus.

Povedala mi, že mi musia transplantovať obe rohovky.“ Podstúpila teda chirurgický zákrok, no zmena vo videní, akú očakávala, neprišla. „Veľmi dlho som sa liečila, ale môj zrak sa zlepšil len trochu. Stále som trpela veľkým rozdielom dioptrií a na pravom oku, na ktoré som videla len na päť percent, som nosievala iba čisté sklo. Šošovky som však nosiť nemohla, a takisto som nemohla podstúpiť ani operáciu laserom. Vraj by sa mi tak mohla transplantovaná rohovka poškodiť.“

Otvoriť galériu

Pomoc manžela

A tak sa musela naučiť žiť s tým, že vidí oveľa menej ako zdraví ľudia, statočne však so svojím hendikepom bojovala. Fungovať v bežnom živote ako-tak mohla, a kde nevidela ona, jej očami bol manžel Tomáš (37).

„Na bežný život môj zrak stačil, keď som však niekam mala ísť niečo vybavovať, nedajbože som musela niečo čítať, tak musel ísť niekto so mnou. Keď sme sa išli s manželom najesť, musel mi čítať jedálny lístok, či dokonca ma navigovať na toalety, lebo ja som nevidela na tabuľu s nápisom,“ vysvetľuje Jana, no dodáva, že ešte horšie to bolo s prácou. „Pred transplantáciou rohoviek som mala jedinú brigádu, na ktorú ma vzali. Balila som slúchadlá do lietadiel. Po operácii som si našla o niečo lepšie zamestnanie. Keďže som ako-tak videla na počítač, začala som pracovať v administratíve jednej spoločnosti.“

Nečakaný zvrat

Po krátkych pracovných skúsenostiach sa manželom Kramplovcom narodil prvý syn Tomáško (5) a Jana nastúpila na materskú. Potom prišiel na svet synček Vilko (2) a Jane sa onedlho bude materská končiť. Práve to ju vyburcovalo k tomu, aby predsa len skúsila ešte niečo spraviť so svojím životom.

Otvoriť galériu

„Malý syn pôjde o chvíľku do škôlky a ja by som sa chcela začať obzerať po nejakej normálnej práci. Lenže s mojimi očami to nešlo. Vtedy mi suseda, zdravotná sestra, povedala o možnosti implantácie fakických šošoviek. Operácia prebiehala rýchlo, dokopy to trvalo možno 10 - 15 minút. A hlavne, na druhý deň som už videla!“ teší sa Jana.

Radosť z detailov

Zrak sa pani Kramlovej vrátil úplne a okuliare, šošovky či ďalšie zákroky už nepotrebuje. Nadšenie z výsledku neskrýva. „Konečne, keď kráčam po ulici, sa môžem ľuďom pozerať do tváre a rozoznám ich. Predtým som vždy pozerala do zeme, lebo som sa cítila trápne, že som nevedela rozoznať, či človek hovorí na mňa, alebo na niekoho druhého. Môžem si dokonca aj čítať, prečítala som už jednu hrubú knihu,“ hovorí Jana a dodáva, že najväčšiu radosť má aj tak z toho, že konečne vidí svojich najbližších. „Užívam si každý jeden detail navôkol. Každú krásu, ktorú som dovtedy iba tušila. Keď sa zobudím, vidím na manžela i synov. To sú tie najvzácnejšie momenty, ktoré mi dal nový zrak!“

Čo sú fakické šošovky?

Radovan Piovarči, primár očnej kliniky NeoVízia

- Ide o element podobný kontaktnej šošovke, ktorý implantujeme za očnú dúhovku. Na rozdiel od kontaktných šošoviek sa fakické nevyberajú von, ale ostávajú v oku natrvalo, resp. kým plnia svoj účel. Môže to byť celý život, ale v prípade, že by sa z nejakého dôvodu dioptrický stav zmenil, zhoršil, dá sa korigovať.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jana Pšenková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu