Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.09.2017 06:00 | Správy | Zahraničné správy

Celebritná kozmetická poradkyňa Linda pomáha Kate Moss aj Victorii Beckham: Chcete byť krásne? Tu sú jej rady!

Drahá kozmetika nie je vždy zárukou kvality a niečo do seba majú aj babské rady.

Priznáva v rozhovore pre Nový Čas Nedeľa celebritná poradkyňa krásy Linda Meredith. Do jej rúk sa zverujú hviezdy ako Claudia Shiffer, Jude Law, Madonna či kráľovná Rania. Podľa Lindy by sme mali byť na starnutie pripravení, a nečakať, kým nás vek prekvapí.

Aké sú podľa vás najväčšie mýty v starostlivosti o pleť?

Najväčším mýtom je rozhodne myslieť si, že starnutie sa dá zastaviť. (Smiech)

 

Čo našej pleti najviac škodí, čoho sa máme vyvarovať? A naopak, čo jej zasa prospieva?

Najviac škodlivé je veriť všetkému, čo čítame. Napríklad časopisy nám často hovoria, že máme jesť veľa ovocia, čo aj robíme. To má však často za následok nárast hmotnosti, priberanie a alergické reakcie v podobe vyrážok. Preto treba robiť všetko s mierou a počúvať vlastné telo, ktoré nám dáva odpovede. Hovorí nám, kedy mu je zima, teplo, oznamuje nám, kedy je unavené a kedy potrebujeme navštíviť toaletu. A presne to isté robí aj naša pokožka.

Čo si treba všímať na etiketách v obchode pri nákupe pleťových krémov?

Ja sa na kozmetiku pozerám ako na jedlo. Potrebujeme kombináciu všetkého, aby sme našu kožu udržali zdravú. Pokiaľ by sme každý deň, celé mesiace jedli to isté, naše telo by sa vzbúrilo, pretože nedostane všetky živiny, ktoré potrebuje. Rovnaké je to so starostlivosťou o pleť. Aj ona potrebuje prijímať kombináciu viacerých výživových zložiek. Etikety na obaloch kozmetických výrobkov často obsahujú len zaužívané technické názvy kozmetického koncernu dané medzinárodnou normou. To znamená, že ak nie ste práve chemik s orientáciou na drogistický priemysel, nemáte ani najmenšiu predstavu, čo znamenajú. Napríklad toľko ospevované omega mastné kyseliny a vitamíny sú schované v niečom, čo vyzerá ako syntetická chemikália, ale pritom ide o prírodné látky. A naopak zasa niektoré zložky, ktoré vyzerajú prírodne, sú syntetické. Preto by ste si mali pred kúpou a začiatkom používania konkrétneho produktu vždy najprv vyskúšať jeho vzorku. Iba tak zistíte, či vám robí dobre, vyhovuje a až potom ho začnite používať. Lebo pozerať sa na nič nehovoriace zloženie uvedené na obale, ktorému nerozumiete, by vás mohlo len zbytočne zmiasť.

Otvoriť galériu

Je drahá a marketingovo propagovaná kozmetika automaticky aj garanciou kvality?

Určite nie. Mali by ste myslieť na to, že veľké spoločnosti chcú dosahovať obrovské zisky. Napríklad kozmetika Estée Lauder má reklamu v každom jednom časopise v každej krajine na svete. Na propagáciu týchto produktov využíva koncern áčkové celebrity, ktorým platí za reklamu horibilné sumy. A z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že keď som začínala robiť moju vlastnú kozmetiku, zistila som, že obal výrobkov niekedy stojí mnohonásobne viac ako samotný obsah.

Čo si myslíte o zaručených babských radách typu pleťové masky z banánu, vaječného žĺtka či droždia?

Ak by sme sa vrátili niekoľko tisíc rokov do minulosti, do čias, keď ešte neexistovali pleťové krémy, ľudia vtedy pri starostlivosti o svoju pokožku bežne používali rastliny a potraviny. Kleopatra si napríklad dopriala dlhé kúpele v mede a mlieku. Včelí med obsahuje množstvo vitamínov a výživných látok. A spolu s medom vyhladzuje vrásky, má regeneračné a dezinfekčné účinky, ale i prekrvuje pokožku. Čiže staré prírodné recepty sa oplatí vyskúšať.

Je pravda, že pravidelný výdatný spánok dokáže väčšie zázraky pri regenerácii pokožky ako kvalitný krém?

Potrebujete oboje. Dobrý krém aj kvalitný spánok.

Čo sa týka krásy, ste odbornou poradkyňou pre mnohé svetové celebrity. Po rady k vám chodia Kate Moss, Gwyneth Paltrow, Madonna, jordánska kráľovná Rania či Victoria Beckham. Čo najčastejšie trápi hviezdy? S akými problémami za vami prichádzajú?

Prečo sa pozeráme na celebrity ako na odlišné bytosti? Sú to predsa rovnakí ľudia ako naša suseda. Majú rovnaké problémy ako máme aj my. Čiže rovnako aj ich trápia nekvalitné a lámavé vlasy, kruhy pod očami aj akné. Nie sú to žiadni superľudia.

Otvoriť galériu

Dokážete už pri prvom pohľade na svoju klientku alebo klienta rozoznať, kde robia v starostlivosti o pleť chyby alebo čo ich trápi?

Aj keď chodí človek na pravidelné hĺbkové čistenie pleti ku kozmetičke, podľa stavu pokožky na čele a brade často dokážem rozoznať problémy zažívacieho traktu. Podľa líc zasa rozoznám, keď niečo nie je v poriadku s pľúcami. Žiaľ, hlavný páchateľ týchto problémov je spôsobený emočným stresom. Preto je dôležité s nimi hovoriť a porozumieť ich životnému štýlu. Len vtedy som schopná pomôcť ich pokožke.

Je na mieste, keď si dva­dsaťročné dievčatá kupujú krémy proti vráskam, hoci ešte žiadne vrásky nemajú? Pomôže im neskôr ich veku určená kozmetika, keď takto zdvihli latku?

Nepotrebujú krémy proti vráskam, ale tzv. anti age produkty, čiže kozmetiku proti procesom starnutia úmernú ich veku. Starnutie nastáva, keď sa vytráca produkcia kolagénu, elastanu, kyseliny hyalurónovej a súčasne sa s pribúdajúcim vekom po 25. roku života aj spomaľujú všetky naše telesné funkcie. Problémom je, že toto všetko sa deje nenápadne a  ukáže sa to až po tridsaťpäťke. Takže nečakajte, kým budete mať 40, lebo potom už môže byť neskoro.

Veľa ľudí sa dnes nedokáže zmieriť s vekom a nevie starnúť. Aká je podľa vás dolná veková hranica, kedy odporúčate podstúpiť plastickú operáciu – z čisto estetického rozmaru?

Mám pocit, že mladí ľudia sú tlačení do toho, aby vyzerali ako celebrity. Ale neuvedomujú si, že všetky fotografie celebrít sú retušované, aby vyzerali perfektne. No väčšina z nich vyzerá v realite ako vy a ja. Som smutná z toho, že niekto je nešťastný a trápi sa preto, ako vyzerá, keď má 20 alebo 30 rokov. Hnevá ma, keď lekári a medicínske profesie zarábajú na zraniteľných ľuďoch a operujú len kvôli zisku a peniazom. Ak sa takýto niekto hrdí titulom doktor, treba pamätať na to, že má dva džoby. Ak ste chorý, tak vás lieči, ak nie, tak na vás zarába. Myslím si, že veľa mladých ľudí začína s kozmetickými procedúrami, akou je napríklad botox, veľmi skoro. Ak si takto začnete paralyzovať svaly na tvári, výsledok môže byť aj taký, že budete vyzerať staršie ako skutočne ste.

Odhovorili ste už počas svojej štyridsaťročnej praxe niekoho od plastickej operácie?

Pod kozmetickou chirurgiou rozumiem najmä najčastejšie realizované zákroky ako lifting tváre, korektúru viečok, pier a brady. A keďže som ja sama v päťdesiatke podstúpila botox, bolo by pokrytecké niekoho od nich odhovárať a tvrdiť mu niečo iné. Proces starnutia, naše psychické problémy či gravitácia na nás zanechávajú stopy, a preto naša vizáž potrebuje aj takúto pomoc. S tým som v pohode. Ale na druhej strane chcieť mať nos ako má nejaká celebrita, jej lícne kosti alebo zadok, to je naozaj choré.

Prečo sa niektorí ľudia stávajú závislými od plastických operácií?

Posadnutosť plastickými operáciami vo všeobecnosti prichádza vtedy, keď sú ľudia nespokojní so svojím životom. Myslia si, že ak zmenia svoj výzor, všetko bude perfektné. To sa, žiaľ, nestane, lebo problém nie je v ich vonkajšom výzore, ale v ich vnútri. 

Kto je...

• Rodená Britka už vo svojich 17 rokoch zasvätila svoj život práci s kozmetikou

• Robila pre značky Estée Lauder, Fabergé či Jerome Alexander

• Založila vlastnú školu, ktorá sa venuje vizáži a mejkapu a napísala o tom aj päť kníh

• Chodia za ňou hviezdy ako Colin Firth, Natalie Imbruglia, Stella McCartney, Naomi Campbell či Rennée Zellweger.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Alexandra Kováčová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali