Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.04.2017 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Šmahel o rozvode s Kalisovou: Rozhovor plný bolesti! Obavy o dcérku

Vyzerali ako šťastný idylický pár. Práve preto správa o krachu ich 4-ročného manželstva mnohých šokovala.

Najviac asi samotného fitnesáka Martina Šmahela, ktorý o tom, že sa s ním milovaná Miriam chce rozviesť, nemal ani potuchy. O citlivej téme po prvý raz otvorene prehovoril práve pre Nový Čas Nedeľa. 

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Nemrzí vás po tom všetkom, čo sa o vás teraz píše, že ste po roku 2008, keď ste sa stali Mužom roka a začali ste chodiť s Miriam Kalisovou, vhupli do šoubiznisu?

Toto prepieranie súkromia je vec, ktorá dokáže znepríjemniť už aj tak veľmi ťažkú situáciu, ale aj to je, žiaľ, súčasť šoubiznisu. Pred deviatimi rokmi som netušil, že tá zábavná a pre mňa recesná súťaž mi niekedy pomôže k práci na obrazovke. Asi sa v živote naozaj deje to, čo sa má diať a každým krokom som sa k svojmu snu o práci v televízii približoval. Vzťah s Miriam bol našou súkromnou záležitosťou a nepredpokladali sme, že bude niekedy stredobodom záujmu. Na verejnosť však prenikalo len zrnko skutočnej pravdy. Určite ma mrzí to, že nás ľudia riešia, to áno. Viem sa od toho odosobniť. Horšie to vníma moja rodina a blízki, ktorí s tým nemajú skúsenosti a spadli do toho. Napríklad aj naša dcérka Miuška. Zvlášť, keď sa na verejnosti zbytočne riešia hlboké rodinné väzby spojené s dieťaťom... Vtedy sa mi to zdá nevhodné.

Markíza už vysiela druhú sériu relácie O desať rokov mladší. Ako sa cítite v úlohe moderátora?

Začiatok bol trochu kostrbatý, pretože som musel nabrať skúsenosti. Našťastie sme mali byť prirodzení a prezentovať zdravý životný štýl tak, ako to robím koniec koncov aj vo svojej práci už roky, a to sa hádam aj podarilo. Najdlhšie som si zvykal na priame moderátorské vstupy na kameru v štúdiu, tam som bol dlho strnulý a bez šťavy. Určite som mal aj trému, pretože sa ocitnete na pľaci, kde je tridsať ľudí, všetci stíchnu a je to iba na vás. Nie je to ako pri modelingu – postaviť sa, usmiať sa. Treba pracovať s hlasom, treba využiť svoju osobnosť. Ale páči sa mi to a motivuje ma to.

Aké máte ohlasy na reláciu? Mnohým ľuďom prekáža, že ukazujú katastrofálny chrup ľudí, ktorí sa oň po celý život nestarali a dajú si ho urobiť zadarmo.

Pozeral by som sa na to skôr motivačne. Je veľa ľudí, ktorí nevedia, že ich stav je riešiteľný a my im dávame aj nádej. Naša relácia má silu ukázať ľuďom, ako môžu dopadnúť v prípade, keď niečo zanedbajú, a ako sa dajú problémy riešiť. Dostanú šancu na nový začiatok, vyriešia sa im niektoré problémy. S mnohými sme dodnes v kontakte a sledujeme, ako sa im darí a ako napredujú aj vďaka nám, čo nás nesmierne teší. 

Otvoriť galériu

V čase, keď ste začali nakrúcať prvé časti relácie, vaše manželstvo s Miriam už nefungovalo. Nebolo to bolestivé?

Keď sa nakrúcala prvá časť série od februára do júna minulého roka, nevedel som ešte, že Miriam zvažuje ukončiť manželstvo. Až keď sa nakrúcali zvyšné časti v septembri, tak už som doma nebýval. Počas leta sa v nej čosi pohlo a rozhodla sa, že chce v živote pokračovať sama bezo mňa. Tak som sa musel odsťahovať, byt v Stupave totiž patrí jej. A aké to bolo pri nakrúcaní? Brali sme to ako prácu, pri ktorej sme sa stretli – dva, tri razy v týždni a nikto ani zo štábu netušil, že nie sme spolu. Snažíme sa spolu vychádzať, pretože máme dcérku a ja chcem, aby čo najmenej pocítila krivdu a dôsledok nekompletnej rodiny. Koncom novembra sme vedeniu oznámili, ako to medzi nami je. Miriam bola rozhodnutá, že to tak naozaj chce, ja som s tým bojoval, ale nemal som na výber. Potom sa to prevalilo a bolo to nepríjemné, pretože sa začalo špekulovať o príčinách a mňa médiá začali obviňovať z kadejakých výmyslov. Je ľahké na fitnes trénera a niekoho, kto sa pohybuje v modelingu, našiť neveru... My sme však nechceli hovoriť o dôvodoch na verejnosti, bolo to čerstvé a príliš citlivé. A ja som ani nemal čo rozprávať, rozvod nebol mojím rozhodnutím.

Takže informácia o študentke z modelingu, ktorá sa chválila priateľstvom s vami, je výmysel?

V tomto sa nemýlite a chváliť sa priateľstvom so mnou pokojne mohla. Veď sa poznáme a jej samej bolo čudné, prečo jej novinári vyvolávajú. Poznáme sa z práce tak ako i s ďalšími desiatkami iných žien. Bola v jednej partii, ktorú som autom rozvážal, keď sme sa vrátili z práce z Česka. Možno práve vtedy, keď vystúpila od nás z auta, mohol vzniknúť ten dohad. Určite komusi spomenula, že sa poznáme, niekomu to nesadlo a vymyslel si, že niečo medzi nami je.

Mala vaša manželka dôvod na vás žiarliť?

Nemyslím si to. Miriam je dosť sebavedomá žena a vedela, čo pre mňa znamená.

Čo teda pre vás znamenala?

Vedela, že si ju beriem z lásky na celý život, že som bol jej manžel, ktorý jej so všetkým pomáha. Chceli sme byť spolu v dobrom aj v zlom, a že sa budeme snažiť problémy vyriešiť. Vedela, že som a vždy budem Miuškiným otcom, a že chcem s nimi žiť a naďalej pomáhať so všetkým, čo sme spolu robili. Prešli sme spolu veľký kus cesty, naše rodiny sa previazali, myslím si, že sa oplatilo za naše manželstvo trocha viac zabojovať namiesto svojvoľnej a pre mňa veľmi prekvapivej a nečakanej kapitulácie. No trvá na tom dodnes. Myslím, že sa unáhlila. Mohla to prehodnotiť, aj kvôli našej dcérke, ktorá, žiaľ, tiež pocíti nekompletnú rodinu a odcudzených rodičov, čo si určite nezaslúži. Moja rodina je preto nesmierne smutná. A ja sám sa hanbím za to, že musím riešiť rozvod.

Otvoriť galériu

V júli vám ešte na facebooku Miriam vyznávala lásku a ďakovala za krásnych osem rokov. „Si neoddeliteľná súčasť môjho života. Ja sa len modlím, aby to takto zostalo naveky,“ písala. Na prelome júla a augusta ste sa rozišli, čo jeden z vás potvrdil. Prečo by pár dní nato s vami skoncovala? Nemyslíte si, že to nedáva logiku, ak za tým nie je niekto tretí?

Jej návrh na rozchod prišiel v posledný júlový deň. A nič sa medzi tým postom na facebooku neudialo. Mirka bola týždeň preč s kamarátkami, ja som bol s malou na chate. Keď sa vrátila, povedala, že si upratala myšlienky a chce sa rozviesť. Vraj jej bude lepšie samej a bude šťastnejšia. Nerozumel som tomu, nedokázal som to prijať a vôbec som nechápal, prečo sa tak zrazu a náhle takto rozhodla, a preto som to niesol veľmi ťažko. Bolo to predsa aj rozhodnutie o tom, že už naďalej nebudem bývať ani so svojou dcérkou. Už si to však nedala vyhovoriť.

Ako toto rozhodnutie prijali rodičia?

V našej rodine je to asi najväčšia tragédia, aká sa udiala. Bolo to ako blesk z jasného neba. Nikto u nás rozvedený nie je. Vnímali nás ako mladú šťastnú rodinku. Veď týždeň predtým, ako napísala na facebook ten status, sme sa vrátili z ďalšej úžasnej dovolenky na Malorke.

Je pravda, že vám Miriam povedala, že už vás neľúbi? Akosi sa to vylučuje s tým postom, nie?

Áno, povedala mi to, a tým obhajovala svoje rozhodnutie. Viete, ak niekoho ľúbite, poviete mu to do očí a nepotrebujete to dávať na facebook, kde máte tisíce fanúšikov. Ja som o tom statuse ani nevedel. Až po dvoch týždňoch mi to niekto povedal. Dodnes netuším, čo to malo znamenať.

Cítili ste z manželkinej strany nejaké zmeny?

Áno.

Stále ste dúfali, že to svoje rozhodnutie zmení?

Myslel som si, že je to chvíľkové, že to prejde. Hľadal som pomoc v rodine, u priateľov, jej rodičov, u odborníkov, ale všetko bolo zbytočné. Bola pevne rozhodnutá. Nakoniec prišiel pokyn, aby som sa definitívne odsťahoval.

Otvoriť galériu

Určite to bolo ťažké, poplakali ste si?

Jasné, stalo sa mi to. Niekoľko ráz. Zvažoval som už dokonca všeličo, keď som sa zrazu ocitol bez malej, bez Mirky aj bez domova. Ale na druhej strane nikomu by som nepomohol, keby som tu nebol. Nakoniec som sa vzchopil a začal som riešiť svoju budúcnosť sám.

Vníma malá Mia to, že už ocko nebýva doma?

Brávam si ju cez víkendy k rodičom. Teraz ju už nemôžem dávať ráno do škôlky, ako som to robieval predtým, pretože mám viac pracovných povinností, aby som si mohol dovoliť bývať sám v dôstojných podmienkach. Vždy, keď u mňa v izbe cez víkend Miuška zaspáva, tak ma drží za ruku a hovorí, že jej chýbam a pýta sa, prečo nie som s nimi. Trojročnému dieťaťu to však ťažko vysvetlíte... Viem, že veľa vecí cíti, aj keď sme sa pred ňou snažili ustáť každú situáciu najlepšie, ako sme vedeli. Pred dieťaťom musíte stáť ako rodič pevne na nohách. Keďže však aj u nás občas došlo k hádke, Miriam sa rozhodla riešiť to takto. Najväčšiu fóbiu mám z toho, že raz s ňou bude možno žiť niekto iný a nebudem to ja...

Ktoré spoločné chvíle sú vaše najkrajšie?

Každá chvíľa s mojou dcérou je pre mňa najkrajšia. Mia má rada môjho psa, chodievame k mojej babičke, k bratovi, ktorý má o rok mladšieho syna Tea a má ho veľmi rada. Chodia spolu do škôlky. Snažím sa s ňou chodiť do prírody, má rada rozprávky a veľmi rada a často sa smeje. Ale už to nie je to, čo sme zažívali kedysi, keďže sa často pýta, prečo s nami nie je mamička...

Čo vám v ťažkých chvíľach pomohlo?

Veľa práce, šport, adrenalín, kamaráti, rodina. Veď nakoniec to, čo robím na obrazovke, robím aj v reálnom živote. Bežné rozhovory s ľuďmi a počúvanie ich problémov boli pre mňa takým útekom pred svojimi myšlienkami... Pracoval som na rôznych podnikateľských projektoch, aby som bol vyťažený, ale potom som mal menej času na dcéru, tak som to oklieštil, aby som ju mohol viac vídať aj počas týždňa. Veľa večerov a nocí som strávil aj so svojím dvojčaťom – mojím najbližším kamarátom Mirom a jeho ženou Zuzkou. Pomáhali mi vzchopiť sa.

Otvoriť galériu

Odmietate striedavú starostlivosť. Ste stotožnený s tým, že raz to nemusí platiť, že dcéru môžete vídať kedykoľvek si zmyslíte?

Zatiaľ nemám dôvod tomu neveriť. Medzi mnou a manželkou nie sú až také naštrbené vzťahy a vieme sa dohodnúť na tom, kedy budem s malou ja. Na striedavú starostlivosť zatiaľ nemám podmienky, ale do dohody zakomponujeme čo najširší styk otca s dieťaťom, lebo chcem byť naďalej súčasťou jej života. Určite s ňou chcem byť každý týždeň dva dni po škôlke a každý druhý víkend a stráviť s ňou polovicu všetkých prázdnin a sviatkov, a na tom sa s Miriam určite zhodneme.

Niečo sa písalo aj o tom, že ste mali finančné problémy. Čo je na tom pravdy, vy ste v niečom podnikali?

Dovážal som výživové doplnky z Nemecka, mali sme so spoločníkom veľkoobchod,

maloobchod, internetový predaj. Mali sme aj reštauráciu so zdravými a rýchlymi jedlami a poradenstvom, kde to však nedopadlo dobre a zostalo to niekomu inému. Mne zostali dlžoby, ktoré som musel splácať. Viem, že tieto problémy sa podpísali na mojom živote, nálade, frustrácii, a že som v tom čase nezarábal toľko, aby som mohol prevziať finančnú zodpovednosť za celú rodinu a to ma dostalo do úzkych. Napriek tomu nám však nič nechýbalo, Miriam mala pomerne úspešné obdobie, jej práca pokryla hypotéku aj dôležité výdaje. Postupne som sa z dlhov dostal, potom však prišla táto rana a trápenie pokračovalo.

Bývate stále u rodičov?

Vrátil som sa k nim. Keď sa ocitnete v takej situácii ako ja neplánovane, a nemáte v zálohe hotovosť, aby ste si financovali vlastnú nehnuteľnosť, nevyberiete si. Som im vďačný, že ma na chvíľu prijali späť. S hypotékou je to pre mňa komplikované, keďže som o ňu v bankách neplánoval žiadať a teraz bojujem o to, aby som sa mohol čím skôr osamostatniť. Viem však, že do bytu nechcem ísť, aby malá nebola presúvaná z jedného bytu do druhého. Chcem jej poskytnúť priestor na dýchanie aj na hranie v záhrade, a preto sebe aj jej chcem nájsť pekný pozemok a mať vlastný domček.

Máte už stanovené súdne konanie, čo sa týka rozvodu?

Nie, nemáme, ale myslím si a verím, že to, na čom sme sa dohodli, bude platiť. Dúfam, že túto rodičovskú dohodu nenaštrbí ani žiaden nový človek v živote Miriam alebo v mojom a dokážeme to rozumne riešiť aj keď už bude pri nás stáť niekto iný. Modlím sa za to.

 

Aké sú vaše najbližšie plány do budúcnosti čo sa týka profesie?

Markíza je priorita číslo jedna, a keďže vidím, ako ľudí zaujímajú naše premeny, chcem v blízkom čase napísať motivačnú knihu s DVD, ktorá by obsahovala celkový plán, ako sa zmeniť fyzicky aj psychicky z pohodlia domova. Pätnásť minút pre seba bez akéhokoľvek náčinia, so zdravým jedlom na každý deň. Ešte si na to nájsť popri všetkých povinnostiach kúsok času a vmestiť sa medzi nakrúcania, tréningy vo fitnes, modelingové aktivity či moderovačky...

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Marta Ostricová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden.
Američania to spravili a nik si to ani nevšimol: Skladujú to v Poľsku a v Nemecku
(ilustračné foto).
V Trenčíne zasahovali hasiči: Havária dvoch áut si vyžiadala troch zranených
Bez výskumu bývalej profesorky z Newnham College Sally Waughovej by bol prínos študentiek zabudnutý.
Zistenie prepíše učebnice dejepisu: Takáto je PRAVDA o prelomení Enigmy!
Železničná výpravkyňa si zarobila na problém.
Kupujete si lístok na vlak cez internet? Poponáhľajte sa! V tieto dni to nepôjde
Legendárneho Vémolu stopli zdravotné komplikácie.
Karlos Vémola lieta v problémoch: Je to vážne, rieši to polícia!
Radoslava obvinili z obzvlášť závažného zločinu vraždy vlastného syna.
Foto
Radoslav obvinený z vraždy syna Samuela († 19): Tri dni triezvel a na súde stratil reč
Putin s portrétom otca počas pochodu v roku 2016.
Pochod, ktorého sa zúčastnil aj Putin, tento rok nebude: Narástli obavy!
Drvivá väčšina vodičov v Košiciach si nesadla za volant
Autobus sa na Pereši zrazil s nákladným autom: Vodič bezočivo ušiel! Vie už polícia, o koho ide?
Ilustračné foto
Rozhodnuté: Toto už v štátoch EÚ nekúpite! Nezoženiete to ani online
Pri zrážke dvoch osobných vozidiel v obci Horná Kráľová zomreli traja ľudia.
Foto
Tragická nehoda neďaleko Šale: Pri zrážke dvoch áut zahynul vodič († 40) a manželský pár
(ilustračné foto)
Čo sa deje? Zásah stoviek stovky policajtov: Na nohách je celé Nemecko!
Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave.
Foto
Polícia v Bratislave dolapila dvoch mladíkov: Sprejovaním poškodili bytový dom!