Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.04.2017 20:51 | Správy | Zahraničné správy

Ministerstvo obrany kategoricky odmieta: Rusko s útokom v Sýrii nemá nič spoločné!

Ruské ministerstvo obrany kategoricky poprelo tvrdenie, že ruské lietadlá zaútočili v utorok v severosýrskom meste s chemickými zbraňami. Uviedlo, že "lietadlá ruských vzdušných síl neútočili na mesto Chán Šajchún v provincii Idlib".

Podľa Zväzu sýrskych záchranárskych (UOSSM) organizácii zomrelo 100 ľudí a 400 bolo zranených. Mŕtvych môže byť aj viac, vzhľadom na veľký počet zranených, varovalo. Podľa neho útočili pravdepodobne ruské alebo sýrske vojenské lietadlá. Opozičné zoskupenie Sýrska národná koalícia (SNC) obvinilo z útoku sýrske vzdušné sily. Podľa SNC bol útok uskutočnený bojovou otravnou látkou podobnou sarinu a zahynulo pri ňom najmenej 70 ľudí. Označilo ho za jeden z najhorších útokov jedovatým plynom v šesť rokov trvajúcej občianskej vojne v Sýrii.

Lekár v provincii Idlib dr. AbdulHai Tennari ho označil za najhorší chemický útok v krajine od roku 2013, kedy na predmestí Damasku zahynuli stovky ľudí. Pneumológ, ktorý po dnešnom útoku ošetroval desiatky pacientov, povedal, že to vyzeralo horšie ako útok chlórom. Ľudskoprávni vyšetrovatelia OSN začali zhromažďovať informácie o útoku. Prešetrujú správy, podľa ktorých sa terčom útoku stalo aj zdravotnícke zariadenie ošetrujúce obete útokov.

"Použitie chemických zbraní rovnako ako úmyselné smerovanie útokov na zdravotnícke zariadenia je vojnovým zločinom a vážnym porušením ľudskoprávneho zákona. Je nevyhnutné, aby páchatelia takýchto útokov boli identifikovaní a niesli za to zodpovednosť," uviedli vyšetrovatelia z nezávislej medzinárodnej komisie OSN pre vyšetrovanie v Sýrii. Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) vyjadrila vážne obavy v súvislosti s údajným chemickým útokom v severozápadnej Sýrii. Na webovej stránke organizácie informovala, že zbiera a analyzuje informácie zo všetkých dostupných zdrojov.

 

OPCW ostro odsudzuje "použitie chemických zbraní kýmkoľvek, kdekoľvek a za akýchkoľvek okolností", dodala. Británia vyzvala Rusko a Čínu, aby neblokovali opatrenia proti zodpovedným za údajný chemický útok v Sýrii, ktorý označili za "vojnový zločin". Británia a Francúzsko vyzvali na naliehavé stretnutie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá sa má v stredu zísť na pravidelnej schôdzke k sýrskym chemickým zbraniam, tak ako každý mesiac. Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová, ktorá BR OSN teraz predsedá, následne povedala, že členovia rady videli správy o "strašnom útoku chemických zbraní v Sýrii" a že rada zasadne v stredu ráno.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili