Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.04.2017 14:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Bývalý arcibiskup Róbert Bezák sa rozhovoril o budúcnosti: Nové plány v politike!

Ťažký život odvolaného arcibiskupa! Róbert Bezák (57) sa na verejnosti objavuje len sporadicky a každé jeho vystúpenie vyvolá vlnu záujmu.

Najnovšie sa na košickom protikorupčnom festivale rozhovoril o svojich plánoch do budúcnosti, ale aj o tom, kde všade zlyháva cirkev. Šokujúco povedal, že neplánuje sedieť so založenými rukami, ale angažovať sa chce  v politike.

 

Bezák bol hviezdou diskusie, na ktorej sa zúčastnila aj bývalá úradníčka ministerstva zahraničných vecí Zuzana Hlávková. Moderátor Michal Havran ho so smiechom predstavil ako budúceho pápeža. „V tej chvíli, ako sa Bezák stane pápežom, tak všetci choďte na spoveď, lebo bude koniec sveta. Je to také nemožné...“ zveril sa bývalý trnavský arcibiskup. Neváhal a pustil sa aj do kritiky cirkvi. „Zdá sa, že vždy ide o peniaze. Trnava mala veľké majetky a myslel som si, že aj Vatikán chce prerušiť nejakú líniu Jána Sokola.

Taký boží prosťáčik tam príde, mysleli si, ale mýlili sa. Financie išli všelijakým spôsobom - priznalo sa 50 a nepriznalo sa 50. Je to možno kartel, v niektorých veciach,“ neváhal opísať pomery vnútri katolíckeho spoločenstva. Do aktívnej služby v cirkvi sa vraj už nevráti. „Ja keď tam prídem, keďže som čestný, systém vás zomelie. Keď zistí, že to nechcete robiť v jeho prospech, má spôsob, ako vás môže zdegradovať,“ vysvetľoval Bezák.

Otvoriť galériu

Pápež bol smutný

Zároveň sa vrátil aj k časom svojho odvolávania a spomínal na predchádzajúceho Svätého Otca. „Hovorili mi: ‚Musíte dať demisiu, lebo pápež Benedikt je smutný.‘ Do mňa vošiel taký hnev, ja mám teraz svoj celý život určiť tým, že Benedikt je smutný? Ja viem, že pápež nebol smutný, lebo o tom ani nevedel. Prišlo mi to také infantilné. Keď vám to povie zástupca pápeža na Slovensku, že pápež je smutný, čo môžem robiť?“ spomínal Bezák s tým, že za tým je závisť, korupcia a zlomyseľnosť.

 

Nevynechal ani aktuálne spoločenské pomery, keď sa v parlamente diskutuje o amnes- tiách. „Pozrite sa, ako dopadol Oskar Fegyveres, všetci hrdinovia sú poznačení. Ocitnú sa na okraji spoločnosti, je to tlak na psychiku, ja musím s tými svojimi hroznými snami stále žiť. Možno to dôjde až tak ďaleko, že zrazu zistím, že v tej spoločnosti sa žiť nedá,“ šokuje svojimi vyhláseniami bývalý arcibiskup.

Otvoriť galériu

Nové kroky v živote

Isté však je, že Bezák ešte nie je pripravený len tak postávať v úzadí. Po tom, čo naposledy povedal, že kauza Bezák už je ukončená, zdá sa, chytá druhý dych. Už dlhšie sa hovorí, že by kandidoval za prezidenta. „Ja som duchovne postavil svoj život, Slovensko má traumu z človeka, ktorý bol vysvätený a potom sa stal prezidentom. To nie je moja cesta. Nebudem kandidovať. Ja by som bol rád ten, kto pomôže tomu, kto v tej politike bude,“ priznal Bezák s tým, že by chcel pomôcť tomu, aby vystúpili noví statoční ľudia. Bezák sa vrátil aj k nedávnemu krstu knihy svojho priateľa, na ktorom ho Nový Čas prichytil popíjať pohárik vína a následne si sadol za volant.

Bezák však tvrdí, že nepil. „Nie, nepil som, lebo viem, že po mne môžu číhať tí, ktorí by potom mohli povedať, že aha, Bezák je taký zlý, ako sme hovorili už dávno. Mal som pohárik v ruke, lebo je to nepríjemné mať prázdne ruky, keď ste v spoločnosti, kde si každý štrngá, a teraz čo, kde si tie ruky dám, do vačku? Nie je nič horšie, ako mať prázdne ruky,“ objasňoval Bezák. Dodal, že si uvedomuje, že sa môže dostať do problémov, ktoré by iní veľmi radi využili. „Ja som za tých päť rokov nevytiahol nič také, a to som pozisťoval mnohé veci o viacerých, aby som ich ponížil, lebo oni chyby tiež robia,“ uzavrel.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!