Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.03.2017 17:11 | Správy | Domáce správy

Kiska reaguje na Kaliňákovo obvinenie: Tvrdý odkaz ministrovi!

Úrad pre ochranu ústavných činiteľov prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi na základe jeho žiadosti oznámil, že neexistuje rozdiel medzi súkromnou a služobnou cestou prezidenta, keďže je prezidentom 24 hodín, a tak je jeho úlohou ochraňovať ho po celý tento čas.

Kiska tak vo štvrtok reagoval na obvinenie ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka (Smer-SD), že až 70 percent letov prezidenta nesúviselo s výkonom jeho ústavnej funkcie. Úrad mu podľa jeho slov odporučil, aby využíval namiesto súkromných liniek letku Ministerstva vnútra SR. "Minister vnútra ma osobne požiadal, aby som skutočne túto letku ministerstva využíval. Mrzí ma, že minister vnútra opätovne klame, a mrzí ma, že práve takýto človek stojí na tak dôležitej funkcii, ako je Ministerstvo vnútra SR," konštatoval prezident.

Zároveň odporučil poslancom Národnej rady (NR) SR, pokiaľ majú skutočne záujem o to, ako sa účelovo nakladá s prostriedkami štátu, a pokiaľ im nejde len o účelovú kampaň proti prezidentovi, aby sa informovali na dve veci. "Aby si v prvom rade vyžiadali od ministerstva vnútra správu o využívaní všetkých lietadiel, ale aj vrtuľníkov za posledné tri roky na to, aby si verejnosť mohla vytvoriť obraz ako účelne nakladáme s verejnými prostriedkami a nielen aby sa kontroloval prezident, ktorý je na očiach. Po druhé, aby sa pozreli na to, ako nakupujeme lietadlá, za koľko peňazí a ako ich využívame," dodal prezident.

V pléne Národnej rady SR vo štvrtok minister Kaliňák informoval o letoch ústavných činiteľov za roky 2015 až 2017. "Od 1. januára 2015 do 24. marca 2017 lietadlá letky ministerstva vnútra (MV) vykonali 880 letov na palube s ústavnými činiteľmi. Z tohto počtu prezident Kiska vykonal 454 letov, premiér Robert Fico (Smer-SD) 183, predseda NR SR 66 a ostatní ústavní činitelia 178 letov," referoval Kaliňák.

 

Lety, ktoré nesúviseli s výkonom funkcií, boli vykonané na žiadosť Kisku, čo bolo 319 letov z a do Popradu, a na žiadosť Fica, čo boli štyri lety - z a do Prahy a do Košíc a späť. "Zo strany premiéra došlo k úhrade všetkých štyroch letov v hodnote 9900 eur, k úhrade letov prezidenta, ktoré nesúviseli s výkonom jeho funkcie, nedošlo. "Neuhradená čiastka zo strany Kisku je 789.525 eur, čo je takmer 30.000 mesačne," zdôraznil Kaliňák.

Ak by sa podľa jeho slov započítalo aj ďalších 63 letov z roku 2014, išlo by o sumu 955.000 eur. "Za zmienku stojí aj sedem letov prezidenta na trase Poprad - Košice, čo je 112 kilometrov," dodal.   S iniciatívou, aby minister Kaliňák poslancom referoval o letoch ústavných činiteľov, prišiel na začiatku schôdze poslanec Martin Nemky (Smer-SD).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!