Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Zúfalá spoveď priateľa, ktorý s Gauliederom († 66) volal posledný: To, čo spravil krátko pred smrťou, samovraždu vylučuje!

Ohavná vražda alebo samovražda? Odpoveď na túto otázku hľadá spolu s tímom vyšetrovateľov celé Slovensko. Otriasla ním totiž správa o tragickej smrti exposlanca Národnej rady SR Františka Gauliedera († 66), ktorého našli zakrvaveného v sobotu okolo štvrtej ráno na železničnej trati medzi Trnovcom nad Váhom a Šaľou.

Gauliederovi najbližší priatelia ani poslaneckí kolegovia neveria, že by si život vzal sám. Sú si istí, že mu pod rútiaci sa vlak niekto pomohol. Novému Času sa podarilo skontaktovať s Gauliederovým blízkym priateľom, ktorý však zo strachu o život chce zostať v anonymite. Čo mu povedal v ich poslednom telefonáte pred smrťou?

František Gaulieder bol tŕňom v oku mnohých politikov. Za to, že sa postavil mečiarovským praktikám, ho jeho strana v roku 1996 protiprávne vylúčila z parlamentu. Nakoniec sa usadil v Galante, kde sa začal venovať komunálnej politike. Ani tu však nedal miestnym politikom voľne dýchať. „Fero bol pracovitý a prakticky chodil len na pozvania. Venoval sa žene a svojej záhradke. Pomimo akurát študoval dianie v meste. Nie­ktorí, spolu s primátorom, mu vyčítali, že nepomáhal. Ale on pomáhal, lebo zachraňoval peniaze, ktoré títo jednotlivci chceli uchmatnúť sami pre seba,“ prezradil Novému Času Gauliederov priateľ.

Otvoriť galériu

Práve on s ním bol v kontakte naposledy a nič nemalo nasvedčovať tomu, že by chcel skoncovať so životom. „Bol v Trnave po ženu a odtiaľ mi volal, lebo kupoval nejaké náhradné diely na bazén. Mal som mu s tým pomôcť. Kupoval lepidlo, ale nevedel, či bude dobré, tak som mu povedal, že ja nejaké mám a spravíme to mojím,“ uviedol.

Vytratil sa na 10 hodín

Ich posledný telefonát sa uskutočnil v piatok o 14.27, keď mu povedal, že má problém s otváraním dverí na aute. „Hovoril, že keď sa mi do tretej neozve, mám prísť. Povedal mi, kde je presne auto,“ prezradil s tým, že ho tam aj našiel. Na rovnakom mieste v Trnovci nad Váhom ho objavila aj polícia. Kam sa ale poslanec vyparil na viac ako 10 hodín, kým došlo k osudnej zrážke? „Moja predstava je taká, že ho niekde zobrali preč, lebo keď prišiel policajný pes z Nových Zámkov, tak sa motal len meter okolo auta, takže musel byť niekam prevezený,“ tvrdí priateľ. Kto by sa však na takýto únos a následné zverstvo odhodlal, je stále otázne. 

V tejto chvíli je smutným faktom len to, že Gauliederaprešiel vlak. Podľa zistení portálu Čas.sk rušňovodič nákladného vlaku vypovedal, že poslanec sám vybehol spoza trakčného vedenia a postavil sa pred lokomotívu. Gauliederov priateľ ale neverí, že by spáchal samovraždu. „Som presvedčený, že mu pod vlak niekto pomohol. Prečo, keby sa chystal na samovraždu, by mal v aute vrecia s umelým hnojivom, čo kúpil v Trnovci?“ pýta sa zúfalo. Priznal však, že Gaulieder mal veľa nepriateľov. „Hocikto v meste vám povie, že nepriateľov mal všade. Každému šliapal po prstoch. Bol ako buldog. Keď spreneverili nejaké peniaze, zahryzol sa do nich. Tu na meste ich bolo dosť,“ uviedol.

Otvoriť galériu
Zdroj: infografika NČ

Nad tragickou smrťou teda stále visí množstvo otáznikov. „Všetci rozumní, čo sme tu v Galante, si myslíme, že bol veľmi silný človek a takéto niečo by len tak nespravil. Hlavne keď to nespravil, keď mu hodili pred dom granát a celá rodina bola v ohrození,“ uzavrel so smútkom priateľ.

Polícia prípad vyšetruje ako usmrtenie, k detailom vyšetrovania sa vyjadrovať nechce. „Môžem potvrdiť, že došlo k zrážke osoby s nákladným vlakom, pri ktorej 66-ročný muž utrpel zranenia nezlučiteľné so životom. Presnú príčinu smrti určí pitva. U rušňovodiča alkohol v dychu zistený nebol,“ uviedla nitrianska policajná hovorkyňa Božena Bruchterová.

Posledné hodiny jeho života

24. 3. 11.50 hod.: telefonoval s kolegyňou Martou Vajdovou a riešili plány na pondelkové zastupiteľstvo

24. 3. dopoludnia: išiel po manželku do Trnavy, v obchode kúpil špeciálne lepidlo, mal v pláne postaviť na záhrade bazén

24. 3.: v záhradníctve nakúpil vrecia s hnojivom do svojej záhrady

24. 3. cca o 14.00 hod.: dorazil na cintorín v Trnovci nad Váhom, kde svojmu otcovi zapálil na hrobe sviečku

24. 3. po 14.00 hod.: volal manželke a požiadal ju, nech mu po príchode domov navarí lečo

24. 3. o 14.27 hod.: volá blízkemu priateľovi, ktorého informoval o pokazených dverách na svojom vozidle. Požiadal ho, že ak sa mu neozve do 15. hodiny, aby po neho prišiel autom a zaviezol ho naspäť do Galanty. Priznal, že sa teší na pondelňajšie zastupiteľstvo, kde si mal podať primátora Petra Pašku

24. 3. po 15.00 hod.: Gauliederov priateľ sa s ním pokúšal skontaktovať, no neúspešne

24. 3. cca o 15.40: Gauliederovo auto našiel priateľ zaparkované v Trnovci nad Váhom

25. 3. cca o 1.50 hod.: tragická zrážka s vlakom, rušňovodič podáva hlásenie kompetentným o kolízii

25. 3. po 4.00 hod.: telo Františka Gauliedra našli na koľajisku medzi Trnovcom a Šaľou

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Alexandra Gallisová, Pavel Knapko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!