Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.03.2017 12:06 | Správy | Domáce správy

Podozrivá smrť exposlanca Gauliedera († 66) na koľajniciach: Vražda?! Bol terčom brutálnych vyhrážok!

Tragická smrť životom ťažko skúšaného poslanca! Zakrvavené telo Františka Gauliedera († 66) našla polícia v sobotu okolo štvrtej hodiny ráno na železničnej trati medzi Trnovcom nad Váhom a Šaľou.

Posledné hodiny jeho života sú zahalené rúškom tajomstva, a preto v tejto fáze vyšetrovania nie je vylúčené, že mu pod idúci vlak niekto pomohol. Polícia začala trestné stíhanie vo veci usmrtenia.

Gaulieder sa v deväťdesiatych rokoch uplynulého storočia stal jedným zo symbolov odporu proti mečiarizmu. Vtedajší poslanec za HZDS sa vzoprel diktátorským praktikám predsedu Vladimíra Mečiara, za čo ho jeho verní v roku 1996 protiprávne vylúčili z parlamentu. V súčasnosti pracoval ako poslanec mestského zastupiteľstva v Galante, kde vedenie mesta a mocipánov neustále podroboval ostrej kritike.

Opustené auto

Podľa stránky datel.sk bývalého príslušníka SIS Petra Tótha je na smrti Gauliedera podozrivých hneď niekoľko okolností. Podľa jeho zdrojov z policajného vyšetrovania išiel Gaulieder v piatok na hrob svojho otca do Trnovca. Okolo pol tretej popoludní telefonoval so svojím priateľom, ktorému sa posťažoval, že má problém s otváraním dverí na aute. Povedal mu, že ak sa mu do polhodiny neozve, aby poňho prišiel a odviezol ho do Galanty. Gaulieder sa neozval, tak mu priateľ niekoľkokrát volal naspäť. Mobil však už nezdvíhal. Neskôr bol telefón nájdený v jeho uzamknutom vozidle, ktoré objavila polícia zaparkované v Trnovci. Rodina po záhadnom telefonáte priateľovi a následnom odmlčaní sa zalarmovala políciu. Na nájdenie Gauliedera použili aj služobného psa, ktorý však pri jeho aute nezachytil žiadnu pachovú stopu. Podľa Tótha to môže nahrávať teórii, že bol proti svojej vôli vtiahnutý do iného auta a odvezený z Trnovca.


Bola to vražda?

Telo exposlanca za HZDS našli policajti v sobotu okolo štvrtej hodiny ráno na trati medzi Trnovcom a Šaľou. Podľa datel.sk približne hodinu a pol predtým rušňovodič vlaku hlásil, že do jeho lokomotívy zboku narazil nejaký predmet a zranenia Gauliedera rozhodne neboli takého charakteru, že by si pod vlak ľahol. Ako však zistil Čas.sk, rušňovodič nákladného vlaku naopak povedal, že muž vybehol spoza trakčného vedenia a postavil sa pred idúci vlak.

Je záhadou, kde a s kým strávil Gaulieder posledných 12 hodín života. Ich objasnenie významne prispeje k zisteniu toho, či si na život siahol sám, alebo mu niekto pomohol.

Náboje a mŕtva mačka

Keď sa František Gaulieder v roku 1996 postavil na odpor diktátorovi Mečiarovi, stal sa terčom útokov nielen v politickom, ale aj v osobnom živote. Išla po ňom SIS a zároveň podsvetie. V roku 1997 vybuchol pri jeho rodinnom dome granát, pričom sa nikdy nevyšetrilo, kto bol páchateľom. Útoky na neho však neprestali ani po tom, ako sa prestal pohybovať vo veľkej politike a venoval sa komunálnej. Ako poslanec mestského zastupiteľstva bol otvorený a kritický, čo nebolo mnohým pochuti. V pošte mu chodili náboje a do dvora mu nedávno niekto hodil mŕtvu čiernu mačku. Primátor Galanty Paška mal zas dostať listy s kompromitujúcimi materiálmi o Gauliederovi, ktoré s ním osobne riešil a potom ich skartovali.


Poslanci neveria samovražde

Podľa galantských poslancov, ktorí Gauliedera dobre poznali, nič nenasvedčovalo tomu, že by sa v živote ich kolegu schyľovalo k takejto tragédii. „Na poslednom zastupiteľstve bol v poriadku, počas prestávok sme spolu komunikovali, kedže veľmi blízko spolupracujeme. Náš posledný rozhovor bol o tom, že ide po manželku, ktorú pustia z nemocnice,“ povedal poslanec Peter Závodský. Jeho kolegyňa Marta Vajdová Novému Času prezradila, že ešte v piatok dopoludnia spolu telefonovali. „Bola som s ním v kontakte o 11.50. Riešili sme spolu pondelkové zastupiteľstvo, pretože treba prelomiť nejaké uznesenia, ktoré primátor nepodpísal a ja som sa ho pýtala, vzhľadom na to, že som v návrhovej komisii, či mám ja volať na mesto, alebo bude on. Povedal mi - ja to vybavím,“ uviedla jeho blízka spolupracovníčka s tým, že si mali počas dňa ešte raz zavolať.

Okolo ôsmej večer jej však už telefón nedvíhal. Správa o jeho smrti ju šokovala. „Neviem o tom, že by ho niečo mohlo trápiť. Podľa mňa ho netrápilo nič. Jedine, ak situácia v meste Galanta. On mal usporiadaný rodinný život. Bolo mi veľkou cťou, že som mohla poznať človeka, ako je on,“ uzavrela poslankyňa. 

Trestné oznámenie na primátora

Gaulieder bol veľkým kritikom primátora Galanty Petra Pašku, ktorý bol obvinený z machinácií pri verejnom obstarávaní. Na hlavu mesta podal už takmer dve desiatky trestných oznámení. „Gaulieder kandidoval na primátora, skončil vo voľbách druhý za mnou a, bohužiaľ, musím skonštatovať, ze som sa stal jeho obeťou. Akoby sa nevedel zmieriť so svojou porážkou a ten aktivizmus pretavil do tej najhoršej možnej podoby,“ myslí si Paška, ktorý má v príčine smrti poslanca jasno: „Podľa informácií, ktoré mám, tak bol sám, keď vstúpil do dráhy vlaku a rušňovodič už nevedel zakročiť.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: vd, NOVÝ ČAS Nedeľa, Alexandra Gallisová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


David Beckham a Mark Wahlberg riešia spor.
Hviezdna vojna: Beckham žaluje slávneho herca o 10 miliónov dolárov!
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba potvrdil to, čo sa šepkalo: Ukrajina pristúpila k ráznemu kroku!
Hana († 77) žila posledné roky v ústraní.
Foto
Skonala Hana Brejchová († 77): So sestrou sa zmieriť nestihla! Zvláštne, čo povedala jej neter
Peter Pellegrini
Aktualizované
Web českej agentúry napadli hackeri: Vydali nepravdivú správu o Pellegrinim
Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81).
Foto
Odišiel velikán: Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81), ich slová vám naženú slzy do očí
Ilustračné foto
Váš Tip
V slovenských lesoch sa deje niečo zvláštne: Prekvapení sú aj skúsení hubári!
Nemeckí policajti počas razie zameranej proti prevádzačom v Solingene.
Horor v Nemecku: Slovenku (13) mali týrať 4 tínedžerky! ÚNOS a 5-hodinové mučenie?
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Nešťastie v jazdeckom areáli v Bratislave: Žena spadla z koňa! Na miesto letí vrtuľník
Végh si miešaním sa do volieb zavaril.
Attila Végh schytal po voľbách ďalšiu FACKU: Prišiel už o tretí KŠEFT! Košom mu dala TÁTO značka
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
USA tvrdia, že Čína podporuje Rusko vo vojne, minister sa nezdržal: Nepripustíme, aby...
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Konktrovezný zákon Británie o migrácii: Podpíše sa pod také čosi kráľ?
Radoslav Ksiažek (vľavo), Štefan Kuffa a Filip Kuffa (vpravo).
Kauza Kuffovcov o útokoch na farmárov a podvodoch s pôdou: Súdny proces pokračuje