Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.03.2017 09:03 | Správy | Zahraničné správy

Americkí poľnohospodári sú v neistote: Nedostatok pracovnej sily, znižovanie rozpočtov... Čo bude ďalej?

Poľnohospodári v USA sú na začiatku novej sezóny v neistote.

Stále nemajú svojho ministra, prezident im chce znížiť rozpočet, imigračná politika ich môže pripaviť o pracovné sily a prípadné zrušenie Severoamerickej dohody o voľnom obchode im skomplikuje obchody, prípadne ich pripraví o odberateľov. Ministerstvo poľnohospodárstva je jedným z dvoch amerických ministerstiev, ktoré ešte stále nemajú svojho ministra, a tak presne nevedia, akým smerom sa budú ďalej uberať.

Nominant prezidenta Donalda Trumpa na túto funkciu Sonny Perdue vo štvrtok vypovedal pred komisiou Senátu pre poľnohospodárstvo, odsúhlasenie však ešte nemá. Senátori sa ho pýtali na rovnaké otázky, aké trápia aj bežných poľnohospodárov – rozpočet a imigračná politiku. Návrh rozpočtu šéfa Bieleho domu na budúci rok počíta so znížením rozpočtu pre poľnohospodárov o 4,7 miliardy dolárov, čo je približne 21 percent. Tento rok má ministerstvo rozpočet 164 miliárd dolárov.

Okrem financií môžu poľnohospodári prísť aj o značnú časť svojich pracovníkov. Mnohí sú totiž imigranti, ktorých môže imigračná politika Donalda Trumpa vyhnať z krajiny. Perdue pred senátormi tvrdil, že podporuje viaceré programy, ktoré by mohli čeliť zníženému rozpočtu, a že podporuje aj uľahčenie zamestnávania imigrantov. „Dúfam, že sa môžete porozprávať s prezidentom Trumpom a ministrom Kellym o dôsledkoch imigračnej politiky, ktorú prezident ohlásil, na poľnohospodársky sektor. Odhaduje sa, že približne 50 percent poľnohospodárskych robotníkov sú prisťahovalci. Žiadam vás, aby ste sa zaviazali, že budete pracovať na zabezpečení toho, aby naše farmy mali dostatok pracovníkov,“ uviedla senátorka Kirsten Gillibrandová.

 

„Plánujem byť v administratíve hlasom, ktorý bude presviedčať tvorcov politiky v tejto otázke,“ reagoval nominant na ministra. Perdue sa nepodieľal na tvorbe návrhu rozpočtu, ani nemal možnosť vyjadriť sa k imigračnej politike, keďže zatiaľ nie je ministrom. Podľa toho, čo hovoril pred senátormi, môžu mať poľnohospodári nádej, že Perdue bude na ich strane. „Ako minister budem pracovať pre poľnohospodárskych producentov a spotrebiteľov a dám administratíve vedieť, čo je pre Ameriku dôležité,“ sľúbil nominant a dodal, že farmári a Američania žijúci na vidieku budú jeho prioritou.

Pokiaľ ide o rozpočet na rok 2018, vláda a poľnohospodári majú pred sebou ešte dlhú cestu. Rozpočet musí schváliť Kongres a podľa reakcií návrh v jeho súčasnej podobe neprejde. Pokiaľ ide o imigračnú politiku, tú majú momentálne v rukách súdy. Poľnohospodári ale nenechávajú nič na náhodu a rýchlo pred sezónou najímajú legálnych robotníkov. Mnohí robotníci na farmách totiž nemajú pracovné povolenie a práve o nich môžu farmári prísť. Snažia sa ich nahradiť legálnymi sezónnymi robotníkmi zo zahraničia. V USA je nedostatok poľnohospodárskych robotníkov a vláda preto každý rok udeľuje dočasné pracovné povolenia cudzincom. Vlani ich bolo 160 tisíc. Takýchto sezónnych robotníkov si najíma aj vinárstvo prezidentovho syna Erica v štáte Virgínia.

Farmári sa boja a rýchlo hľadajú sezónnych robotníkov. Telefón riaditeľa firmy WAFLA, ktorá pomáha pestovateľom ovocia v štáte Washington nájsť robotníkov, stále vyzváňa. A imigračná právnička v Kalifornii, najväčšom poľnohospodárskom štáte, toho v týchto dňoch veľa nanaspí,“ uviedla americká rozhlasová stanica NPR. Okrem rozpočtu a imigračnej politiky sa poľnohospodári obávajú aj plánov prezidenta Trumpa na prepracovanie či zrušenie NAFTA a zavedenie dovoznej dane na produkty z Mexika. Mnohí americkí pestovatelia ovocia a zeleniny totiž majú polia v USA aj v Mexiku. Americkí producenti mlieka a mliečnych výrobkov, kukurice a bravčového zase vo veľkom vyvážajú do Mexika.

 

 

 

 

 

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj