Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.03.2017 16:02 | Správy | Servis | Zdravie

Sme na ne zvyknutí, ale nedejú sa len tak pre nič za nič: Čo značia zvuky nášho tela?

Zvláštne zvuky vie produkovať aj ľudské telo. Hoci sme na ne zvyknutí a sú každodennou súčasťou života, dejú sa pre nejaký účel.

Či už sa organizmus zbavuje prebytočného vzduchu alebo cudzích telies v nose. Niekedy môžu byť aj príznakom nepríjemného ochorenia. Kedy je naše telo v poriadku a kedy radšej vyhľadať odborníka?

Kýchanie

Kýchame približne jeden až trikrát za sebou, viackrát za deň.

 

Čo sa deje?

Kýchanie je pokus tela o vylúčenie cudzích telies, baktérií, vírusov von z tela. Najčastejšie sa to začína svrbením. Nevedome sa zhlboka nadýchneme, mäkké podnebie zatvorí spojenie medzi nosom a hltanom, vzduch sa nahromadí v pľúcach. Pri kýchnutí sa prudko vylúčia z nosa alebo hltana cudzie látky. Tiež aj šklbanie s obočím môže spustiť kýchnutie. Základom je trojhlavý nerv. Ten prechádza cez celú tvár. Ak je podráždený, prenesie podnet na iné miesto, napríklad na nos. Pocítime svrbenie, a to má za následok kýchnutie.

Kedy k lekárovi?

Môže byť príčinou nachladnutia alebo alergie. Ak sa pridajú ďalšie príznaky, navštívte odborníka.

Čo pomáha?

Kýchanie nezadržiavajte! Vtedy môžete vírusy potlačiť až do prínosových dutín.

 

Škvŕkanie v bruchu

- vždy, keď sme hladní alebo máme problém s trávením

Čo sa deje?

Náš žalúdok je neustále v pohybe. Aj keď je prázdny. Vtedy však nepremieľa potravu, ale vzduch. Ak máme v žalúdku vzduch a nie jedlo, dôsledkom toho počujeme, ako žalúdok pracuje.

Kedy k lekárovi?

Netreba. Ide o neškodné zvuky.

Čo pomôže?

Jedlo! Ak sa práve nemôžete najesť, dôležité je aj prestať myslieť na jedlo. Pretože to len podporí škvŕkanie. Okrem iného, niekedy tie zvuky nevychádzajú zo žalúdka, ale z čriev. Rozdiel je v tom, že to nie je počuť, ale to cítite. To znamená, že ste jedli príliš rýchlo,alebo príliš veľa alebo ťažké jedlo a vaše črevo má problém so strávením stravy. 

 

Čkanie

- niektorí ľudia sú náchylnejší ako iní. Najčastejšie prestane po niekoľkých minútach, môže však trvať i hodiny alebo dni.

Čo sa deje?

Už v matkinom bruchu čkáme. Pravdepodobne ide o ochranný reflex, ktorý zabráni, aby sa plodová voda nedostala do pľúc. Tým sa trénuje dýchanie. Čkanie vzniká, keď sa bránica sťahuje veľmi trhane. Vtedy sa uzatvárajú hlasivky. Nadýchneme sa, vytlačíme vzduch do hlasiviek a čkáme.

Kedy k lekárovi?

Spúšťačom čkania je najčastejšie podráždenie bránicových svalov. To sa môže stať vypitím studeného nápoja alebo náhlivým prehĺtaním, cigaretami alebo alkoholom. Zvyčajne je neškodné. K lekárovi choďte vtedy, ak zrazu začnete čkať každý deň a trpíte pri tom bolesťami brucha. Vtedy môže znamenať aj problémy s obličkami alebo cukrovku.

POZOR!

- čkanie môže byť predzvesťou porážky

- volajte ihneď lekára, ak máte bolesti hlavy, závrat, príznaky ochrnutia, nevoľnosť

Čo pomáha?

Dôležité je uvoľniť sa. Keď prídeme na iné myšlienky alebo sa jednoducho zastavíme, uvoľní sa nám bránicový sval a čkanie zmizne. 

 

Praskanie kĺbov

Najčastejšie sa vyskytuje ako ojedinelý zvuk, na rozličných miestach.

Čo sa deje?

Pukanie kĺbov je zvuk praskajúcich bubliniek oxidu uhličitého v kĺbe. Vzniká vtedy, ak sú kĺby naťahované a kĺbové mazivo nevyplňuje dostatočne rýchlo vzniknuté medzery. Taktiež aj podtlak v kĺbe spôsobuje pukanie. Ten v kĺbe vzniká, keď je v zle položenej polohe. Môžu to spôsobiť aj problémy s chrupavkou.

Kedy k lekárovi?

Ak sa vyskytuje pukanie len príležitostne a bez bolesti, tak je neškodné. K doktorovi by ste mali zájsť vtedy, ak to bolí a kĺb očervenie.

Čo pomáha?

Predísť sa tomu, žiaľ, nedá. Môžete pomôcť vašim kĺbom tým, že nimi budete pravidelne hýbať a bojovať proti nadváhe. Kto si úmyselne puká končatiny, neriskuje a nemusí sa obávať dny alebo iných ochorení kĺbov. Nemusíte sa báť ani väčšieho opotrebovania. 

 

Grganie

V priemere viac ako 100-krát za deň.

Čo sa deje?

Počas rýchleho jedenia a pitia sa dostane vzduch do nášho tela a zhromaždí sa v žalúdku. Ak je žalúdok naplnený, otvorí sa pažerák a vzduch stúpa hore a prejaví sa chvením hlasiviek.

Kedy k lekárovi?

Ak musíte grgať častejšie ako inokedy alebo smrdí odgrgnutie po hnilobe, mali by ste vyhľadať lekára. Môže sa za tým skrývať ochorenie žalúdka.

Čo pomáha?

Obmedzte fajčenie, žutie žuvačiek a stres. Jedzte pomalšie, vyhýbajte sa bublinkovým nápojom, káve a cibuli. 

 

Púšťanie vetrov

Môže to byť aj 20-krát za deň a stále je to v normále.

Čo sa deje?

Vetry pozostávajú z plynu a vzduchu. Plyny vznikajú pri trávení alebo sú súčasťou stravy. Plynatosťou trpíme, ak jeme príliš rýchlo. Keď žalúdok nevylúči prebytočný vzduch pomocou odgrgnutia, prejde vzduch a plyn do čreva. Telo vylučuje tieto nežiaduce plyny cez črevo a vznikne tým prd.

Kedy k lekárovi?

Je prevažne neškodné. Ale ak máte vetry častejšie ako 20x za deň a trpíte pri tom bolesťami v dolnej časti brucha, hnačkou alebo kŕčmi, mali by ste zájsť k lekárovi. Môže sa za tým skrývať neznášanlivosť niektorých potravín, podráždené črevo alebo iné ochorenia.

Čo pomáha?

Ak u vás nevznikajú trápne vetry príliš často, mali by ste len vynechať zo svojho jedálnička kapustu a kel. Tiež pomalšie jedenie ich môže pomôcť znížiť. Potláčanie je nezdravé. Takže radšej nechať vetry vyjsť von.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: bild

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž