Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.03.2017 11:55 | Správy | Politika
Video

Mečiarove amnestie chce zrušiť celý parlament, napriek tomu môžu zostať platné!

Najočakávanejšie rokovanie v pléne Národnej rady! Už tento utorok začne parlament rokovať o zrušení Mečiarových amnestií, ktoré v spoločnosti oživili traumu z 90. rokov.

Na marcovej schôdzi má snemovňa hlasovať v poradí o ôsmom návrhu zrušenia amnestií, ktorý predkladá poslanec Obyčajných ľudí Ján Budaj (65). So svojím protinávrhom však prichádza aj vládna koalícia, ktorá chce zrušenie amnestií požehnať Ústavným súdom. Ani jedna strana nemá dostatok hlasov. Zachránia Mečiara opäť politické hry?! 

Amnestie bývalého predsedu vlády Vladimíra Mečiara (74), ktoré kryjú zavlečenie syna slovenského prezidenta Michala Kováča, rozdelili spoločnosť ešte takmer pred dvadsiatimi rokmi. Rovnakú atmosféru priniesli aj medzi poslancov Národnej rady v súčasnosti. Opätovný návrh na ich zrušenie pritom možno opäť skončí fiaskom. Na zákonodarcov pritom už niekoľko týždňov tlačí nielen slovenská spoločnosť, ale aj právnické kapacity či prezident.

Vládna trojka na čele s premiérom Robertom Ficom odmieta podporiť návrh opozičného poslanca Budaja. Tvrdí, že to nie je takto právne možné. Prišla preto s vlastným návrhom, ktorý pred zrušením samotných amnestií zmení ústavu ako takú a poverí Ústavný súd, aby sa s amnestiami vyrovnal do dvoch mesiacov od ich zrušenia v parlamente. Návrh zákona už predseda Národnej rady Andrej Danko predložil na začiatok utor­kovej schôdze.

 

No návrh vypracovaný vládou, ako aj to, že sa má o Ústave rokovať v skrátenom konaní narýchlo zbúchaným zákonom, opozícia tvrdo odmieta. Zloženie Ústavného súdu je podľa nich plné smerákov a Mečiarových ľudí a boja sa, že zrušenie amnestií súd stopne a návrh ostane niekde v zabudnutí. „To je jedna vec, ale podozrievam opozíciu z toho, že hrajú tiež politickú hru a jednoducho odmietajú hlasovať za návrh, ktorý predkladá koalícia. Reálne tak hrozí, že zrušenie amnestií opäť neprejde,“ povedal pre Nový Čas politológ Ján Baránek.

Ak ich súd potopí, je koniec

Eduard Bárány, ústavný právnik - Po zastavení rušenia Mečiarových amnestií Ústavným súdom SR si ťažko viem predstaviť ešte nejaký ďalší spôsobilý pokus o ich zrušenie. Samozrejme, možno sa o to všetko pokúsiť ďalšou zmenou ústavy, ale to už je asi trošku veľa. Ale bez ďalšej zmeny ústavy by to nebolo možné. V minulosti Ústavný súd, ale aj Európsky súd pre ľudské práva v rôznych konaniach sa vyslovili proti rušeniu amnestií v slovenskom právnom poriadku.

Načo moc prenášajú sudcom?

Zuzana Čaputová, právnička - Ústavodarná moc, ktorú má Národná rada Slovenskej republiky, mohla Mečiarove amnestie zrušiť ústavným zákonom priamo. Riešenie Mečiarových amnestií, ktoré predstavila vládna koalícia, zbytočne komplikuje proces a presúva zodpovednosť zo 150 priamo volených poslancov parlamentu na 13 sudcov Ústavného súdu. Ústavný súd tak bude mať právomoc zablokovať zrušenie Mečiarových amnestií.

Koaličný návrh

1. Novelizácia Ústavy - v nej chcú dať jasnú právomoc poslancom parlamentu zrušiť prezidentské amnestie, zároveň právomoci dostane aj Ústavný súd, keďže doteraz môže rozhodovať len o obyčajných zákonoch, nie tých ústavných

2. Poslanci zrušia samotné Mečiarove amnestie v parlamente

3.Ústavný súd bude mať po novelizácii maximálne 60 dní na to, aby rozhodnutie poslancov odobril alebo zrušil bude mať po novelizácii 0 dní na to, aby rozhodnu odobril alebo zrušil

Riziko: Ústavný súd hlasom väčšiny sudcov odmietne uznať zrušenie Mečiarových amnestii a celá tortúra v parlamente bude zbytočná. „Kresákov návrh je naformulovaný tak, že Ústavný súd má posudzovať súlad amnestie s ústavným zákonom, čo mu neprináleží. Chápem aj Kresáka, že v tomto všetkom sa snažil nájsť zhodný právny postup. No pri jeho návrhu hrozí, že celý proces skončí v slepej uličke,“ hovorí politológ Ján Baránek.

Ján Budaj: Vládny návrh kryje amnestie

- Prečo má byť parlament ‚preverovaný‘ Ústavným súdom? Prečo dnes chcú poslanci a politici, ktorí už v minulosti ignorovali rozhodnutie Ústavného súdu, nás ostatných presvedčiť, že práve Ústavný súd má stáť nad priamo zvoleným zborom poslancov? Tento koaličný návrh, aby sa v skrátenom konaní zmenila ústava, je šitý horúcou ihlou. A možno jeho autori vidia na konci to, že Mečiarove amnestie zostanú práve prostredníctvom Ústavného súdu navždy nezrušené.

Opozičný návrh

1. Poslanec Obyčajných ľudí oprášil návrh, ktorý sa v parlamente pretriasal už viackrát. Mečiarove amnestie zrušia 90  hlasmi poslanci v parlamente, čiže ústavnou väčšinou. Nevyžaduje to novelu ústavy ani odobrenie Ústavným súdom.

Riziko v podobe Ústavného súdu: Ústavný právnik Eduard Bárány vysvetľuje, že za momentálnej ústavnej úpravy a praxe by tento návrh na 90 % neskončil na Ústavnom súde. „Pretože ten neporovnáva súlad ústavných zákonov s ústavou. To je ustálený právny názor. Napríklad v Českej republike to robia. Náš Ústavný súd sa zatiaľ podľa mňa múdro touto cestou nevybral, ale to neznamená, že nepodľahne tlakom, aby predsa len zrušenie amnestií preskúmal,“ tvrdí ústavný právnik Eduard Bárány. Takýto podnet môže podať skupina poslancov, prezident, vláda či generálny prokurátor.

Peter Kresák (62, Most- Híd): Budajov návrh nemá šancu prejsť

- Každý návrh, nech ho podá ktokoľvek, má vtedy šancu, keď získa 90 hlasov. Najväčšie úskalie je to, že v takej podobe, v akej bol podaný, sa mu nemôže podariť získať podporu 90 hlasov. Mal som pripravený doplňujúci návrh, ktorý by sa mohol pokúsiť zvrátiť situáciu, ale keďže na stôl prišiel iný kompromisný a dobrý návrh, šanca získať hlasy je oveľa väčšia. Ide mi o dosiahnutie cieľa - oslobodiť slovenskú spoločnosť od amnestií.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Noema Hipká, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V košickej zoo sa v januári narodilo medvieďa matke Xene a otcovi Filipovi, kolektív ošetrovateľov ho pomenoval Ares.
Váš Tip
Medvedica v košickej zoo sa začala správať zvláštne: O chvíľu zistili, čo je vo veci!
(ilustračné foto).
Zvládnete diktát pre šiestakov? Otestujte sa, ako ste na tom s pravopisom
Bomb in Kobane in Syria
Útok na vojenskú základňu v strednom Iraku: Je to odveta Izraelu?
K tragédii za dverami bytu na Bieloruskej ulici došlo ešte vlani v januári.
Foto
Byt hrôzy, kde Stanislav († 53) zabil seba i rodinu: Bojí sa tam vstúpiť aj právnička! Sused prehovoril
Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!
2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Dnes je ich vzťah už minulosťou.
Foto
Andrej Babiš šokoval rozchodom: O odlúčení sa už dlhšie špekulovalo! TOTO má byť dôkaz
Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili