Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.04.2017 03:00 | Správy | Zahraničné správy

Génia Teslu nepochopili ani jeho kolegovia: Ako mohol predpovedať mobily a internet?

Vtedajší svet mu bol tesný! Srbský fyzik a vynálezca Nikola Tesla bol vždy o krok vpred. Jeho nápady boli také priekopnícke, že ich ani jeho kolegovia nedokázali pochopiť. Ako to, že Tesla pred vyše sto rokmi predpovedal mobilné telefóny? Dokázal elektrinu naozaj prenášať na diaľku vzduchom? Dozviete sa v ďalšej časti seriálu Najväčšie záhady sveta.

Nikola Tesla vedel provokovať - predpovedal napríklad, že v budúcnosti sa ľudia prostredníctvom malých prístrojov bez kábla budú nielen počuť, ale aj vidieť. Dokonca si posielať hudbu, obrázky a iné správy. To, čo je dnes bežná realita, bola na tie časy fakt silná káva. Vtedy nikto nevedel pochopiť vizionárske myšlienky, ktoré Tesla prezentoval. Šírili sa preto reči, že sa venuje mágii, vie predpovedať budúcnosť a ovládať živly.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Vzor Edison

Geniálny srbský fyzik, matematik a vynálezca sa narodil v roku 1856 v mestečku Smiljan (dnešné Chorvátsko). Podľa jednej legendy prišiel na svet počas veľkej elektrickej búrky. Jeho život bol teda odmalička sprevádzaný prúdom, do ktorého bol zbláznený. Po štúdiu fyziky a matematiky začal pracovať pre telegrafnú spoločnosť v Budapešti. Nikdy však neprestal snívať o tom, že raz spolu s Tomasom Alvom Edisonom budú bok po boku vymýšľať nové vynálezy. Sen sa Teslovi splnil v roku 1884, keď mu Charles Barchelor - jeden z Edisonových biznis partnerov v Európe, napísal skvelé odporúčanie.

Otvoriť galériu

V liste sa písalo: „Môj drahý Edison, poznám iba dvoch skvelých mužov a ty si jedným z nich. Druhým je tento mladý muž.“ Tesla sa teda plný očakávaní a vzrušenia vybral do Ameriky. Vynálezca Edison ho najal a pár mesiacov spolu úzko spolupracovali. Nakoniec sa však ich cesty rozišli, pretože mali úplne iné povahy a plány. Nezhody s americkým vynálezcom žiarovky ho o dva roky neskôr donútili založiť si vlastnú firmu Tesla Electric Light & Manufacturing. Z bývalých kolegov sa tak stali rivali, medzi ktorými sa rozpútala „vojna prúdov“.

 

Bezdrôtový prúd

V roku 1887 sa Teslovi vďaka Edisonovmu najväčšiemu rivalovi Georgeovi Westinghou­sovi podarilo zhotoviť laboratórium, kde sa mohol naplno venovať výskumu striedavého prúdu. Jedným z jeho najtajomnejších projektov bol bezdrôtový prenos elektriny šírenej vzduchom, teda možnosť napájať spotrebiče bez použitia vodičov. Nápad jeho vedeckým kolegom pripadal ako kapitola zo si-fi románu. Tesla však neprestal veriť, že raz sa bude elektrina po celom svete šíriť bez nutnosti používania káblov. Pokusy s prúdom ho priviedli až k vytvoreniu Teslovho transformátora - zariadenia, odkiaľ sa mala elektrina šíriť vzduchom. Pri jeho experimentoch šľahali elektrizujúce blesky po celom laboratóriu.

Svoje teórie Tesla dokázal, keď sa mu týmto spôsobom podarilo bezdrôtovo rozsvietiť žiarovku. Pomyslel si, že keď to môže fungovať v laboratórnych podmienkach na krátku vzdialenosť, prečo by to nemohlo raz fungovať aj celosvetovo? „Moje pokusy ukázali, že vzduch pri normálnom tlaku je vodivý a toto otvorilo nesmiernu možnosť prenášania veľkého množstva elektrickej energie pre priemyselné potreby na veľké vzdialenosti, bez drôtov. Praktické použitie tohto poznatku by znamenalo, že energia bude k dispozícii na použitie ľudstvu na ktoromkoľvek mieste na zemeguli,“ vyhlásil.

Otvoriť galériu

A to všetko malo byť zadarmo. Ibaže to sa nepáčilo chamtivým sponzorom, od ktorých Tesla pýtal peniaze na zhotovenie Wardenclyffskej veže - obrieho transformátora. Dokonca aj jeho najsilnejší mecenáš miliardár John Pierpont Morgan sa od Teslu po čase odstrihol. A tak 57 metrov vysoká veža, cez ktorú sa mala bezdrôtová energia šíriť na veľkú vzdialenosť, zostala nedokončená a v roku 1917 ju zbúrali. Ku konečnému experimentu, ktorý by potvrdil jeho odvážnu teó­riu, tak nikdy nedošlo.

Sklamaný a sám

Po neúspechu sa sklamaný Tesla utiahol do ústrania. Vo svojich výskumoch však pokračoval. Jeho tajomné pokusy nenechali spať mnohých ľudí a začali sa šíriť legendy, čo asi „šialený vedec“ chystá. Pracoval napríklad na lietajúcom stroji poháňanom elektromagnetickým poľom či zbrani s názvom lúč smrti. Veril, že jej sila by ukončila všetky vojny. „Bude taká silná, že všetko, čo nepriateľ hodí vašim smerom, bude zničené,“ hovoril.

Dodnes sa nevie, kde návrhy jeho bájnej zbrane skončili a či vôbec niekedy jestvovali. Isté však je, že po Teslovej smrti v r. 1943 všetky jeho zápisky zhabala FBI. Bála sa, aby sa plány nebezpečnej zbrane nedostali do rúk nacistom. FBI však tvrdila, že plány na lúč smrti sa nenašli. Poznámky vtedy prezeral inžinier, vynálezca a fyzik John George Trump, ujo terajšieho prezidenta Donalda Trumpa. Fakt, že by sa z poznámok geniálneho vedca nedalo využiť vôbec nič, znie prinajmenšom zvláštne.

Otvoriť galériu

Tesla zomrel opustený vo svojej newyorskej hotelovej izbe v roku 1943. Mnoho jeho objavov vzniklo ako vedľajší produkt iných výskumov. Bohužiaľ, vynálezca si hneď neuvedomil ich obrovský potenciál, preto mu v mnohých objavoch nebolo prisúdené prvenstvo. Mal však Tesla pravdu? Dá sa elektrina na dlhé vzdialenosti naozaj prenášať vzduchom? Taja nám vedci túto informáciu, pretože, ak by sa elektrina naozaj dala šíriť vzduchom zadarmo, položilo by to gigantické monopoly? Odpoveď sa asi nedozvieme ani my, ani naše deti či vnúčatá. Ale možno raz...

Česko-Slovenská Tesla

Otvoriť galériu
Československá Tesla
Zdroj: getty images

Československý elektrotechnický podnik TESLA tiež získal pôvodne meno po Nikolovi Teslovi. Keď sa však v 50. rokoch Juhoslávia stala pre ideový rozkol socialistických krajín neobľúbenou, srbské pomenovanie sa muselo bezpodmienečne zmeniť. Názov sa zmenil na TEchnika SLAboproudá. Keďže TESLA nebola svetovou technologickou jednotkou a na trhu pôsobili mnohé silnejšie firmy, postupne vznikali ironické vysvetlenia názvu ako TEchnika SLAbšia.

Otvoriť galériu

Proroctvá Nikolu Teslu

Internet
Hovoril o vzniku celosvetovej informačnej bezdrôtovej siete na prenos hlasu, obrazu a textu. Áno, presne takú technológiu využívame dnes – viac ako 100 rokov po jeho predpovediach.

Mimozemské signály
V roku 1899 experimentoval s vysokofrekvenčnou elektrinou a bezdrôtovou telegrafiou a zaznamenal podivné rádiové signály, o ktorých veril, že boli mimozemského pôvodu.„Zmeny som si všimol, konali sa pravidelne a bez akejkoľvek príčiny,“ napísal Tesla v roku 1901. „Stále mám ten pocit, že som bol prvý, kto zaznamenal pozdrav jednej planéty pre druhú.“

Mobily
„Budú sa používať malé vreckové prístroje, prekvapujúco jednoduché v porovnaní s naším dnešným telefónom. Budeme schopní vidieť a počuť vzdialené udalosti ako inauguráciu prezidenta, športové zápasy, následky pustošivých zemetrasení alebo hrôzy vojen, ako keby sme boli priamo pri tom,“ napísal už pred vyše sto rokmi.

Inteligentné zbrane
Myslel si, že ak bude ľudstvo na vojnové účely používať zbrane s umelou inteligenciou, logicky časom žiadne vojny nebudú.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta