Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.03.2017 11:55 | Správy | Politika
Video

Čo sa zmenilo za rok od volieb?! Nový štýl politiky a napäté vzťahy v koalícii

Presne pred rokom si počas prvého marcového víkendu Slováci vybrali nové politické strany, ktoré majú počas celého volebného obdobia zastupovať ich záujmy.

Krátko nato vznikla vláda, ktorú by dovtedy tipovali len tí najväčší optimisti. Spájala nielen pravicu a ľavicu, ale aj zástupcov maďarskej menšiny s národniarmi zo SNS. Trojlístok Smer, SNS, Most-Híd sa po pár mesiacoch stihol zbaviť „gazdu“ pravice Radoslava Procházku (44) a dokonca prekonať aj „manželskú krízu“. Nový Čas zmapoval posledných 365 dní v turbulentnej slovenskej politike. Čo všetko zabezpečila súčasná garnitúra ľuďom a za čo by sa skôr mohla hanbiť?

1. Nový štýl politiky a nástup neštandardných strán

Slovenská politická scéna sa podľa odborníkov dramaticky zmenila. Spôsobil to nástup nových médií, strata dôvery v tradičné strany, ale aj nedávny úspech amerického prezidenta Donalda Trumpa. Do parlamentu sa dostali strany, pri ktorých by to málokto očakával, a naďalej im prudko stúpajú preferencie. Podstatným komunikačným zdrojom sú sociálne siete a politici si k sebe, ale aj k spoločnosti dovoľujú čoraz viac. „Spôsob komunikácie sa neúmerne vulgarizuje. Trend je tu vidno, lebo ľudia na to zaberajú, a preto tento nenávistný, priamočiary a zjednodušujúci štýl napodobňujú už aj štandardní politici, ktorí si neuvedomujú svoju zodpovednosť. Je to niečo ako politický bulvár,“ myslí si politológ Eduard Chmelár.

Otvoriť galériu

Podstatnými sa stali najmä sociálne siete, na ktorých sa prezentuje premiér Fico v hraných scénkach so svojimi ministrami. Predseda parlamentu Andrej Danko sa zase z facebooku musel porúčať pre veľký škandál s kapitánskymi výložkami. Politológ upozorňuje, že aj vďaka tomu sa Marián Kotleba pretláča na pozíciu druhej najpopulárnejšej politickej strany a od volieb sa darí aj hnutiu Borisa Kollára. „Naopak, čoraz viac sa voliči odkláňajú od tradičných politických strán,“ dodáva Tomáš Koziak.

Otvoriť galériu
Marian Kotleba
Zdroj: anc

2. Bohatneme a máme viac pracovných miest

 

Slovensko malo v roku 2016 mimoriadne priaznivé výsledky z hľadiska rastu HDP, čo znamená, že Slováci sa mohli tešiť najmä zo zvyšovania platov. Pozitívne je zníženie nezamestnanosti, keď v roku 2016 bolo na Slovensku bez práce 9,48 % obyvateľov, a stále klesá. „Nízka miera nezamestnanosti neznamená, že slovenský trh práce nemá problémy. Státisíce ľudí pracuje v zahraničí, a desaťtisíce vykonáva aktivačné práce,“ vysvetľuje ekonóm Radovan Ďurana. Minulý rok sa zvýšila priemerná mesačná mzda oproti predošlému roku z 882 na 920 eur. „Ľuďom by mali aj v tomto roku rásť mzdy, ale neznamená to, že všetkým rovnako. V automobilkách vzrastú mzdy asi viac, ako kuchárkam v penzionoch v Prešove,“ dodáva Ďurana.

Otvoriť galériu

3. Čo vybavili pre ľudí

Žitňanskej osobný bankrot

Osobný bankrot sa stal pre zadĺžených Slovákov dostupnejší od 1. marca. Práve tých má odbremeniť a zabezpečiť im aspoň štandardnú životnú úroveň. Ministerstvo spravodlivosti pod vedením Lucie Žitňanskej znížilo náklady na začatie konania o oddlžení.

Pivo pre cyklistov

Cyklisti si už môžu dať pivo. Zásluhou poslancov z Mosta, ktorí predložili novelu zákona o cestnej premávke na jeseň 2016, totiž môžu nafúkať až 0,5 promile alkoholu. To znamená, že pred jazdou na bicykli alebo počas bicyklovania v pohode možno vypiť dva deci vína či menej ako liter piva.

Otvoriť galériu

Zvýšenie minimálky

Od januára 2017 sa zvýšila minimálna mzda zo 405 eur na 435 eur. Premiér Robert Fico sľubuje, že ešte porastie minimálne na 500 eur.

4. Kamarátske aj napäté vzťahy v koalícii

Otvoriť galériu

Danko - Fico

Po voľbách sa SNS pod vedením Andreja Danka opäť dostala do parlamentu. Po chvíľke váhania sa spojila s Robertom Ficom a Bélom Bugárom. Spočiatku harmonické partnerstvo narúšal vzťah Danka s premiérovým poradcom Erikom Tomášom, čo vyvrcholilo až do koaličnej krízy. „Je zaujímavé, že tento spor sa nepreniesol do roviny Danko verzus Fico, ale skončil sa pri Tomášovi,“ myslí si politológ Ján Baránek.

Danko - Bugár

Líder SNS a jedinej maďarskej strany v parlamente si prekvapivo vytvorili mimoriadne priateľský vzťah. „Béla Bugár miluje svojich Maďarov, bojuje za nich, ale rešpektuje Slovensko. Neskutočne si ho vážim ako človeka, zachoval si svoj charakter, a keď vám podá ruku, stojí si za tým,“ hovorí na margo koaličného partnera A. Danko

Otvoriť galériu

Vyštvali Procházku (odpadlík)

Pavučina lží a povestné „niééé“ ukončilo ukončilo politickú kariéru zakladateľa Siete expresne rýchlo. Už krátko po voľbách bolo jasné, že hviezda Radoslava Procházku zhasne. Pár dní po voľbách prichytil Nový Čas Procházku pri klamstve, keď tvrdil, že nerokoval s Robertom Ficom o zostavení vlády. Do pol roka sa mu rozpadol takmer celý klub, ktorý prešiel k Bélovi Bugárovi. Z vládnej štvorky sa stala trojka.

Otvoriť galériu

Je to udržiavanie moci

Politológ Eduard Chmelár:

Otvoriť galériu

Sú to klasické mocenské roztržky o posilnení vplyvu, ktoré sa vyskytujú v akejkoľvek vládnej koalícii. Nehodnotím to ako futbalovú ligu. Ukazuje sa, že vláda je zložená zo subjektov, ktoré majú skúsenosti s vládnutím. Podľa toho sa aj správajú. Vedia spravovať a udržiavať moc, ale čo sa týka zmien k lepšiemu, to necítiť.

5. Kauzy

Bašternák

Tisíce ľudí protestovali v lete pred komplexom Bonaparte. Ten staval podnikateľ Ladislav Bašternák, ktorému z dôvodu daní preverujú policajti účtovníctvo. Kauza Bašternák takmer stála stoličku ministra vnútra Kaliňáka, ktorý priznal, že s Bašternákom živo obchodoval a kúpil od neho podiel vo firme. Nakoniec Kaliňák škandál prekonal, keď ho koaliční partneri podržali. Premiér Fico žijúci v Bonaparte hovorí, že si hľadá nové bývanie.

Otvoriť galériu

Predražené faktúry

Začiatkom roka vládu zavalili sťažnosti obyvateľov. Začali im prichádzať škandalózne predražené zálohové platby za energie. Spôsobil to smerácky nominant v Úrade pre regulačné a sieťové odvetvia Jozef Holjenčík. Koaliční partneri Fico a Danko sa začali predbiehať v tom, kto problém vyrieši. Napokon ako víťaz odchádzal Fico. Danko však situáciu využil a hrozil pádom vlády, pokiaľ nebude mať väčší vplyv v energetike.

Predsedníctvo

Ministerstvo zahraničných vecí pod vedením Miroslava Lajčáka síce zvládlo predsedníctvo Slovenska a summit EÚ, ale imidž mu poriadne naštrbila kauza Evka. Zamestnankyňa Zuzana Hlávková totiž upozornila na predražené kultúrne akcie v rámci predsedníctva, ktoré zabezpečovala agentúra Evka. Lajčákov rezort dodnes nepredložil všetky faktúry.

Otvoriť galériu

Kapitánske výložky

Atypická je kauza „Kapitán Danko“. Netýka sa korupcie, ale zasiahla do preferencií národniarov. Slovenskom sa vo veľkom šírili vtipy na margo povýšenia Andreja Danka na kapitána ministrom obrany P. Gajdošom. Andrej Danko oslabil preferencie strany bozkávaním výložiek v priamom prenose.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mač, rn, ld

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!