Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.03.2017 08:55 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Video

Macko z kauzy fekálový fantóm: Prvá otvorená spoveď! Prečo sa priznal k útokom

Nevinný. Tak znel verdikt súdu nad Martinom Mackom (25), ktorého polícia obvinila z nechutných útokov močom a výkalmi na bezbranné ženy v hlavnom meste.

Osud syna generála Pavla Macka má teraz v rukách krajský súd. Napriek oslobodzujúcemu verdiktu a tomu, že iný súd za podobné útoky odsúdil celebritného trénera Dušana Seligu, sa nájdu ľudia, ktorí si myslia, že útočil aj Macko. V jeho prípade je totiž mnoho nezodpovedaných otázok. A práve tie mu položil Nový Čas v prvom otvorenom rozhovore, ktorý obžalovaný mladík poskytol.

Súd vás nedávno oslobodil. Ako sa vám žije po vynesení rozsudku?

Sú to zmiešané pocity. Médiá ma prezentovali v zlom svetle a ľudia v komentoch si vidia svoju pravdu. Nežije sa mi ľahko, musím sa obzerať za chrbát. Stretávam sa s kamarátmi, pracujem radšej z domu. Jedna z poškodených pracuje v tej istej firme a ja mám zákaz priblíženia na 10 metrov. 

Stále musíte navštevovať psychológa?

Po prepustení z väzby mi súd uložil zákaz pitia alkoholu, fajčenia marihuany a zároveň sa musím dostavovať k psychológovi. V znaleckých posudkoch pritom nebola žiadna diagnóza alebo sexuálna deviácia. Z nejakého ich úsudku si dovolili mi dať takýto príkaz a ja to musím platiť zo svojho, chodím tam pol roka, doteraz ma to stálo vyše 1 000 eur.

Prečo ste sa k útokom priznali, keď to podľa vás nie je pravda?

Keď vás zadržia, neviete, čo sa deje, prespíte v CPZ, prespíte tam, na ďalší deň vás celý vypočúvajú. Rozhodol som sa, že si právnika nepriberiem, lebo som dôveroval polícii. Popieral som opakovane vinu, potom išla rekognícia, čiže opoznávanie. Mal som dlhšiu bradu, na ktorej som si vedel urobiť cop. Vyšetrovateľ mi akože v dobrom dohováral, aby som si ju nechal ostrihať, lebo bude ťažké zohnať podobných figurantov a keďže by som vyčnieval z davu, baby by ma opoznali.

Čo sa dialo potom?

Vyšetrovateľ došiel s tým, že ma opoznali tri baby. Bol som v úplnom šoku. Prišlo mi uznesenie o obvinení, v kuse mi hovorili, že som na tom zle. Ja som sa pýtal na detektor lži, na DNA. Povedali, že po takej dlhej dobe DNA sa nebude dať zobrať. Poslednou možnosťou bola konfrontácia s poškodenou. Tá si od začiatku tvrdila svoje. Vtedy som psychicky zrútil, človek by sa vtedy priznal aj k nejakému atentátu.

Prečo ste nepodali sťažnosť, keď vás sudca poslal do väzby aj z dôvodu, aby ste nepokračovali v trestnej činnosti?

Sudca sa pýtal, či sa doznávam k tým skutkom a ja som povedal, že nie. Už som nevedel klamať. Právnik mi radil, že nemám podávať sťažnosť na väzbu, lebo tie veci majú tak proti mne, že pokiaľ nebudú znalecké posudky, tak ma z nej nepustia.

Tri baby jednoznačne na súde trvali na tom, že ste útočili vy...

Po rekognícii som tomu nerozumel. Hovoril som si, že som asi nejaký dvojník páchateľa. Ešte som nevedel, aký je jeho popis. Keď som ich (poškodené, pozn. red.) videl na súde a sledoval som ich, ako sa vyjadrujú, ich reč tela, neverím im, že hovoria pravdu.

Akú by mali motiváciu klamať?

Hlbšie do toho zatiaľ nebudem zachádzať, pretože táto vec sa ešte neukončila.

Vo vzduchu visí aj to, že vás zadržali celého špinavého od exkrementov... Ako sa vám to stalo?

Bol som dosť opitý. V bare som mohol mať 10 až 14 pív a zakaždým borovičku. Potom sme v parku pili ďalej. Ostal som tam sám, pamätám si, že som padol na zem a až že idem ráno do električky. A potom mám ďalší záblesk, že za mnou prišli policajti, aby som išiel s nimi. Mal som fľaky na chrbte a čiary od ekrementov. No mám okno asi 3 hodiny. V ten deň sa nestal žiadny útok, tak neviem, prečo to s tým spájajú. Navyše to vyzeralo, že som si to nemohol spraviť sám.

„Kopa hoven“. „Slová, slová, slová. Hovná. Dodna. Ticho. Vy. Znič to. Východ“. To sú vaše statusy na sociálnej sieti o fekáliách. Ako by ste to vysvetlili?

Občas som si písal veci, ktoré sa rýmujú, freestyle, rapové texty. To, že je tam slovo hovno, tak len preto, že sa to rýmuje. Nemôžete vytrhnúť veci z kontextu a vidieť za tým to, čo chcete vidieť. Má to znamenať, že veľa ľudí veľa kecá a málo robí.

Váš otec, ale aj sudca ukázali prstom na trénera Dušana Seligu, ktorý bol za podobné útoky odsúdený. Vypočúvali vás alebo konfrontovali s ním?

Nie.

Myslíte si, že to spravil on?

Keď som dostal do rúk spis, videl som aké boli opisy páchateľa, je možné že to bol on. Do určitej miery to sedí naňho.

Čiže Seligu ste ani nikdy v živote nevideli?

Boli sme v jednej base, v Justičáku. Mňa dali na otvorené oddelenie, jeho tam dali tiež a potom o nejaký mesiac ho preradili. Ale nerozprávali sme sa, lebo som ho radšej nechcel ani vidieť. Radšej som sa k tomu človeku nechcel priblížiť. Mal som hnev naňho. Ak spravil tie veci, za ktoré mňa súdia, to si nemôžete myslieť, že je s tým človek vyrovnaný, keď ho vidí pred sebou.

Otec podáva podnet na prokuratúru

Martinov otec, generál Macko sa najskôr za syna ospravedlnil. Teraz tvrdí, že v tom čase nemal možnosť hovoriť so synom a veril policajtom. Teraz svojho syna bráni a adresu polície a prokuratúry má vážne obvinenia. „Mesiac po uzavretí trestného spisu boli vyrobené úradné záznamy,“ tvrdí generál, ktorý plánuje podať podnet na generálnu prokuratúru. Prekáža mu, že prokuratúra vyrukovala s tým, že jeho syna jedna žena opoznala už na zastávke pri zadržaní, ale v spise to uvedené nebolo. Navyše ho podľa Macka opisovala inak. Prekáža mu tiež, že polícia nezverejnila štvrtý identikit páchateľa, ktorý sa ponáša na Seligu. Prokurátora obvinil v klamstva, lebo v záverečnej reči uviedol, že Martinovi našli v počítači dôkazy, pričom znalci niekoľkokrát skonštatovali, že nič podozrivé tam nenašli. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Eva Pristašová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustr.foto)
Vodiči, v Nitre si dávajte pozor: TU je cesta obmedzená zátarasami! Čo sa tam stalo?
Hana († 77) žila posledné roky v ústraní.
Foto
Skonala Hana Brejchová († 77): So sestrou sa zmieriť nestihla! Zvláštne, čo povedala jej neter
Ilustračné foto
Slováci, túto ZNÁMU aplikáciu si za žiadnu cenu nesťahujte! Predstavuje obrovské RIZIKO
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Odstrel medveďa, ktorý mal útočiť v Liptovskom Mikuláši: Iniciatíva podala trestné oznámenie! Prípad rieši polícia
Peter Pellegrini
Aktualizované
Web českej agentúry napadli hackeri: Vydali nepravdivú správu o Pellegrinim
Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum
Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81).
Foto
Odišiel velikán: Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81), ich slová vám naženú slzy do očí
Ilustračné foto
Váš Tip
V slovenských lesoch sa deje niečo zvláštne: Prekvapení sú aj skúsení hubári!
Nemeckí policajti počas razie zameranej proti prevádzačom v Solingene.
Horor v Nemecku: Slovenku (13) mali týrať 4 tínedžerky! ÚNOS a 5-hodinové mučenie?
Végh si miešaním sa do volieb zavaril.
Attila Végh schytal po voľbách ďalšiu FACKU: Prišiel už o tretí KŠEFT! Košom mu dala TÁTO značka
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
USA tvrdia, že Čína podporuje Rusko vo vojne, minister sa nezdržal: Nepripustíme, aby...
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Konktrovezný zákon Británie o migrácii: Podpíše sa pod také čosi kráľ?