Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.03.2017 05:17 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Foto

Smelé plány vo verejnej doprave: Električkou až do Devínskej?!

Tak toto sú odvážne ambície. Pri riešení územného generelu dopravy sa na magistráte opäť otvorila téma električky do Devínskej Novej Vsi (DNV).

Mesto sa chystá na nové pravidlá parkovania, ktoré však podľa odborníkov nebudú fungovať bez kvalitnej MHD. Ak by šlo všetko podľa pôvodných plánov, električkou by ste sa mohli zviezť k nákupnému centru na Boroch či do areálu automobilky. Keďže je všetko zatiaľ len na papieri, Nový Čas zisťoval, kedy by sa mohli preklenúť do skutočnosti.

V rámci rozvoja MHD sa v roku 2012 rátalo s predĺžením trolejbusovej trate od Patrónky až po Tesco Lamač. Nevylučovalo sa ani ďalšie pokračovanie hlbšie do mestskej časti. Náklady na realizáciu boli stanovené na zhruba 1 milión eur. Na mapách generelu dopravy je nakreslená aj električková trať vedúca po Grösslingovej, Štúrovej a Dunajskej späť k Autobusovej stanici.

Ako Novému Času potvrdil predseda dopravnej komisie Jozef Uhler, vybudovanie električky do Devínskej je dlhodobá vízia. Podľa vyjadrenia hlavného mesta je trať v územnom pláne. „Očakávalo sa, že to bude v súvislosti s výstavbou na Boroch. Mala sa predĺžiť trať z Dúbravky,“ uviedol. Dopravno-urbanistická štúdia, ktorá bola predložená poslancom, ráta s prestupným terminálom medzi MHD, železničnou a regionálnou autobusovou dopravou. Zvažovalo sa aj predĺženie trate cez Dúbravčice až po areál automobilky Volkswagen. Súčasťou plánov bola aj vozovňa pre električky a autobusy.

Otvoriť galériu
Električkou až do Devínskej?
Zdroj: infografika NČ

 

„Výstavbou novej kombinovanej vozovne by došlo k ročnej úspore viac ako 600-tisíc neproduktívnych kilometrov v autobusovej a cca 500-tisíc v električkovej doprave,“ píše sa v štúdii. Mesto by tak bolo bohatšie o zhruba 1,5 mil. € ročne. Ako povedal Uhler, ak by sa mesto do električky pustilo v najbližšom čase, museli by využiť i mimorozpočtové prostriedky a prispieť by mal aj investor, ktorý stavia na Boroch.

 

Nová vlaková zastávka

Starosta DNV Milan Jambor tvrdí, že električka by mala zmysel, no v najbližších 5 rokoch majú iné priority: „Potrebujeme projekt terminálu integrovanej osobnej prepravy. Je to vlaková zastávka hneď pri vstupe do Devínskej. Máme na to už právoplatné územné rozhodnutie. Vlak využijú stovky ľudí, ktorí sa dostanú na stanicu za 12 minút.“ Hlavne však plánuje predĺženie Eisnerovej ulice až po diaľnicu, aby sa obyvatelia vyhli zápcham. Starosta už rozbehol rokovania a plánuje ísť aj za ministrom. Ako vysvetlil, v prvej etape by šlo o dvojprúdovú cestu, v druhej o štvorprúdovú. Až v ďalšej by mohlo prísť na samotnú električku.

 

 

TROLEJBUS DO LAMAČA A ELEKTRIČKA NA GRÖSSLINGOVEJ

V rámci rozvoja MHD sa v roku 2012 rátalo s predĺžením trolejbusovej trate od Patrónky až po Tesco Lamač. Nevylučovalo sa ani ďalšie pokračovanie hlbšie do mestskej časti. Náklady na realizáciu boli stanovené na zhruba 1 milión eur. Na mapách generelu dopravy je nakreslená aj električková trať vedúca po Grösslingovej, Štúrovej a Dunajskej späť k Autobusovej stanici.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: gal

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!