Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.03.2017 12:00 | Tip od Vás | Slovensko

Netradičný kalendár Spišskej Novej Vsi prezrádza: Mohlo to u nás vyzerať inak, aj takto!

Dobrý nápad! S netradičným kalendárom prišlo vedenie mesta Spišská Nová Ves. Vsadili na dominanty a predstavujú ich originálnym spôsobom v štýle „mohlo to byť inak.“

Rozhodnutie Klubu fotopublicistov padne na jar, ale práve novoveský kalendár bude určite patriť medzi favoritov. Vďaka invencii už približne päťkrát dominovali v celoslovenskom meradle najkrajších kalendárov. "Tentoraz na 7 listoch prezentujeme, ako sa naši predchodcovia v danej dobe rozhodli z viacerých alternatív a ako sa postupne menilo naše mesto," povedala Andrea Jančíková, vedúca kancelárie primátora.

Jedným z motívov je najvyššia kostolná veža na Slovensku, ktorá predtým vyhorela a existovalo viac návrhov jej novej podoby. Podobne už historicky a len nostalgicky vyznieva aj ďalší pohľad na dnes už neexistujúcich 16 domčekov na mieste súčasného zimáku, v ktorých svojho času bývali vyslanci provincie spišských miest. "Naše kalendáre bodujú, lebo sú najkrajšie. Majú orginálnu myšlienku a pestré grafické stvárnenie," verí v úspech aktuálneho kalendára primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Šestnástka

V roku 1412 si Žigmund Luxemburský od Vladislava II. Jagelovského požičal 37-tisíc kôp českých grošov, aby porazil Benátky a obnovil uhorský vplyv v oblasti Dalmácie. Za pôžičku dal do zálohu 13 miest z Provincie 24 spišských saských miest a ďalšie tri mestá a dva hrady s panstvami. Ukončiť záloh sa podarilo až za panovania Márie Terézie v roku 1772. Správu prinavrátených miest chcela pripojiť k Spišskej župe. Mestá si aj po zániku zálohu chceli uchovať pôvodný samostatný samosprávny územný celok (Provincia XIII spišských miest). Mária Terézia napokon pripojila v roku 1774 k týmto 13-tim mestám Starú Ľubovňu, Hniezdne i Podolínec a takto vznikla Provincia XVI spišských miest, ktorá si zachovala svoju samosprávu a nezávislosť od Spišskej župy. Administratívnym centrom sa stala Spišská Nová Ves. V tom čase v meste vzniklo zvláštne sídlisko, tzv. Šestnástka. Bolo to 16 domov, v ktorých mohli bývať zástupcovia miest počas zasadnutí orgánov provincie.

Najvyššia kostolná veža

Boje revolúcie 1848-49 sa priamo dotkli aj Spišskej Novej Vsi. Pri útoku cisárskeho vojska pod velením majora Kiesewettera na maďarské vojsko nachádzajúce sa v tom čase v Spišskej Novej Vsi v noci z 2. na 3. februára 1849 zhoreli domy na Levočskej ulici, na Letnej strane a kostol vrátane veže. Keďže v nasledujúcom období neboli peniaze na obnovu veže, tá bola len provizórne zakrytá, čo dokumentuje aj kresba Ladislava Mednyánszkeho s náčrtom námestia s kostolom (1854–74). O reštaurovaní veže sa rokovalo až v roku 1889. Počítalo sa s vežou vysokou 32,7 m s barokovou kupolou podľa vzoru pôvodnej veže. Mestské zastupiteľstvo však žiadalo vežu vysokú najmenej 77 metrov. Ministerstvo napokon schválilo obnovu veže podľa plánov profesora budapeštianskej vysokej školy umeleckého architekta Imricha Steindla v duchu novogotiky. Mesto na opravu veže celkovo vynaložilo 42-tisíc zlatých. Stavba bola oficiálne skončená slávnostným zasadnutím mestského zastupiteľstva 11. a 12. septembra 1894.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kz, Čas.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali