Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Kauza Čistý deň: Prišlo resocializačné zariadenie o akreditáciu? Je rozhodnuté!

Odobratie akreditácie Čistému dňu odporučila ministerstvu práce akreditačná komisia po podozreniach z údajného sexuálneho zneužívania klientok a zlyhávania pri ochrane práv detí.

Riaditeľ resocializačného centra Čistý deň v Galante Peter Tománek potvrdil, že zariadenie neprišlo o akreditáciu. Ako na tlačovej konferencii skonštatoval, Čistý deň sa voči rozhodnutiu neodvolal ani nepodal žiadny opravný prostriedok. „Tým pádom by malo byť právoplatné,“ uviedol. 

Tománek uviedol, že kauza sexuálneho zneužívania maloletej Natálie v resocializačnom centre Čistý deň v Galante bola vopred pripravená a dôkladne naplánovaná politická akcia. Na problémy a podozrenie zo sexuálneho zneužívania maloletých upozornila poslankyňa za SaS Natália Blahová vo svojom blogu v septembri 2016.

Podľa Tománka časový sled okolností a ďalšie indície usvedčujú poslankyňu z klamstiev. „Celá akcia bola veľmi dobre naplánovaná a bola spustená v čase, keď sme boli s deťmi v Chorvátsku a nemohli sme sa brániť. Pani Blahová klame. Hovorila, že svoj blog napísala spontánne, Natáliina matka sa nám však ešte pred jeho zverejnením vyhrážala tým, že všetko pôjde na blog a bude sa to riešiť politicky. To znamená, že všetko bolo vopred pripravené,“ povedal Tománek.

 

Ako uviedol, celej kauze mala predchádzať ponuka od nemenovaných ľudí, ktorí oslovili Čistý deň ešte v auguste 2016 s požiadavkou, aby „...šli proti systému“. Keď odmietli, malo nasledovať vyhrážanie. „Bolo nám povedané, že proti nám budú podniknuté veľmi silné právne kroky a potom začala celá, dobre pripravená akcia,“ skonštatoval Tománek.

Predstavitelia Čistého dňa spochybnili postup štátnych orgánov v celej kauze. Podľa nich bola väčšina krokov vykonaná bez dôkazov a len pod vplyvom emócií. „Akreditačná komisia zasadala iba na základe tlačovky policajného prezidenta. Keď si rodičia pýtali záznam z ich rokovania, najskôr im povedali, že žiadny neexistuje, neskôr zasa, že zápisnica aj zvukový záznam boli vyhotovené, ale po 15 dňoch boli skartované. Začali správne konanie na základe dôkazu, ktorý neexistuje,“ uviedol Tománek.

Podľa jeho slov boli v priebehu kauzy dezinterpretované viaceré fakty. Ako doplnila jeho manželka a spoluzakladateľka centra Zuzana Miková Tománková, muž, ktorý mal zneužiť Natáliu, nebol terapeut, ale klient centra. „Pravda nebola ani to, že sme Natáliu nechceli pustiť domov, alebo žeby sa sem jej matka nemohla dostať. Opak je pravdou. Natália od svojej matky a otčima utekala a bolo tam podozrenie na domáce násilie,“ uviedla Tománková.

Predstavitelia Čistého dňa pripomenuli, že po prevalení kauzy ich podporila veľká časť odbornej verejnosti, klienti centra, ich rodičia a rodinní príslušníci. „Ich podporu si veľmi ceníme. Verte, že by sme nedokázali zmanipulovať 40 detí a 80 rodičov a ďalších 320 rodinných príslušníkov. Pani Blahovej stačilo zmanipulovať dve matky, z ktorých jedna nakoniec sama umiestnila svoje dieťa u nás,“ povedala Tománková, podľa ktorej sa voči centru využívali „lynčovacie spôsoby“.

Ministerstvo sociálnych vecí rozhodlo, že Čistému dňu akreditáciu ponechá. Tománek považuje takýto verdikt za pozitívny. „Pre mňa to ale neznamená žiadne víťazstvo a po pravde poviem, že sa z toho vôbec neteším, lebo pre mňa to je začiatok neviem čoho. Neviem, kto ma teraz čaká vonku, neviem, čo bude pokračovať, aká bude odveta, neviem, ako to strašne naštve ľudí, ktorí už pol roka pracujú na zničení Čistého dňa. Takže ja vôbec neviem, či to mám považovať za šťastný koniec, alebo nešťastný začiatok,“ povedal Tománek.

Skutočnosť, že ministerstvo sociálnych vecí ponechalo Čistému dňu akreditáciu, nemusí podľa Tománka znamenať, že centrum je zachránené.„Je tu ešte fenomén vyhladovania. Pani Blahová zasiala taký neskutočný strach v radoch kurátorov a ľudí pracujúcich v systéme, že sa nám boja deti dávať. To, že máme akreditáciu, nie je žiadne víťazstvo. Je možné, že aj keby sme skončiť nechceli, tak nás vyhladujú, pretože keď nebudú deti, nebudú ani peniaze na chod centra,“ skonštatoval.

Ako doplnili, predstavitelia Čistého dňa už nechcú kauzu ďalej komentovať a ich dnešné verejné vystúpenie je posledné. „Vyzývam pani Blahovú na diskusiu v ktoromkoľvek médiu, ale inak sa už nebudem k ničomu vyjadrovať. Pani Blahová má kopu času a priestoru na to, aby vymýšľala kauzy, ničila ľudské životy. Ja musím pracovať, ja sa musím venovať deťom, ja mám na starosti ich osudy. Ja nemám na takéto veci čas. My nevládzeme. Polroka nás lynčujú médiá, polroka nás lynčujú a kontrolujú a vyšetrujú rôzne orgány. My proste máme toho dosť. My nie sme politici, my sme si nevybrali cestu medializácie. My sme sociálni pracovníci, my pracujeme s ľuďmi, my nemáme čas bojovať s pani Blahovou a nebudem robiť komparz pri jej záujmoch,“ dodal Tománek.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu